Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Magnyílt a korszerűsített bajmoki határátkelő

2019.02.07.

Az újonnan megépített bajmoki határátkelőt, a Szerbia és Magyarország közötti nyolc határátkelő egyikét, amelynek felújítására a legmagasabb nemzetközi követelményeknek megfelelően 2,1 millió eurót fordítottak, ma megnyitották a forgalom előtt. Az alkalmi ünnepségen jelen volt Siniša Mali pénzügyminiszter, Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai delegációjának a vezetője, Branko Budimir, az európai integrációkért felelős miniszter helyettese, Miloš Tomić, a Vámigazgatóság igazgatója, Milosav Miličković, a Belügyminisztérium államtitkára és Bogdan Laban, Szabadka polgármestere.

12397_1.jpg

Siniša Mali miniszter a határátkelő megnyitásakor elmondta, hogy a legmagasabb követelményekkel összhangban megépített átkelő azt szemlélteti, milyen Szerbiát szeretnénk, mennyiben változott meg Szerbia, mennyire változik, s hogy milyen jó úton haladunk az Európai Unióval való kapcsolataink fejlesztésében.

A bajmoki határátkelő korszerűsítési munkálatai, amelyek eredményeként javul a helyi lakosok életminősége, könnyebbé válik az utazásuk, és könnyebb lesz a vámhivatalnokok és a rendőrök munkája is, 18 hónapig tartottak, mondta Siniša Mali, majd hozzátette, hogy a szóti átkelőn folyó munkálatok mellett felújítják a gostuni és a kotromani határátkelőket is.

Sem Fabrizi megállapította, hogy Bajmok jól példázza, milyen is egy 21. századi átkelő, majd hozzátette, hogy a felújítási projekt a Szerbia és Magyarország közötti kapcsolatokról szóló jegyzőkönyv része, ezzel együtt tágabb értelemben Szerbia és az EU kapcsolatainak a része is, továbbá hogy az EU együttműködik Szerbiával a hatékonyság előmozdítása érdekében.

A felújítás a Szerbia és az EU közötti integrált határkezelési megállapodás része, ami közös irányítást foglal magában a vámigazgatóság, a rendőrség és a mezőgazdaság részéről – mondta egyebek mellett Fabrizi, emlékeztetve rá, hogy Szerbia és Magyarország között évente mintegy hatmillió utas közlekedik, s Magyarországról Szerbiába is megközelítőleg ugyanennyi, Bajmokon pedig mintegy 100.000 gépkocsi halad át.

Budimir miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy az EU jelentős térítésmentes eszközöket utal át a 24. – igazság, szabadság, biztonság - fejezet részét képező aktivitásokra, hogy az integrált határkezelésre az EU az utóbbi években 50 millió eurót biztosított, s hogy az EU eszközöket biztosít a határon átnyúló és a transznacionális együttműködési projektre is.

A bajmoki határátkelő tartalmaz mindent, ami az utasforgalom zavartalan lebonyolításához és a határszolgálatok hatékony munkájához szükséges.

A befektetett 2,1 millió euróból 1,8 millió eurót az EU csatlakozási alapjaiból biztosítottak, 300.000 eurót pedig a nemzeti társfinanszírozásból. A munkálatok felügyeletére további 240.000 eurót folyósítottak (az EU alapokból 216.000 eurót, a SZK költségvetéséből pedig 24.000 eurót).

Az újonnan megépített bajmoki határátkelő Szabadkáról 30 kilométernyire van. A számítások szerint tehermentesíti majd a legforgalmasabb átkelőket az országban, Horgost és Kelebiát, amelyek 50 illetve 30 kilométerre találhatók.

Az új határátkelőn két-két forgalmi sáv üzemel, ami meggyorsítja az utasforgalmat Magyarországgal, egyúttal pedig a Bécs felé vezető leggyorsabb útvonalnak számít.

A bajmoki határátkelőn (amely 1991-ben nyílt meg), a Vámigazgatóság minden feltételt megteremtett a buszforgalomhoz is. Az átkelőn az eddigiekhez hasonlóan nem lesz teherforgalom. A határátkelő 7-től 19 óráig üzemel, s mivel teljesen azonos a magyar oldalon levő átkelővel, nyitott a lehetőség arra, hogy huszonnégy órán keresztül működjön, amire eddig nem volt mód.

12397_2.jpg

A versenypályázaton az átkelő felújítását a Modulor hazai cégre bízták, a munkálatokat és az elvégzett munkálatok minőségét a francia SAFEGE cég ellenőrizte. A bajmoki határátkelő felújítására folyósított pénz csak egy része annak a 6,7 millió eurós költségvetésnek, amelyet az Európai Unió irányozott elő a szerbiai Vámigazgatóság további korszerűsítésének a támogatására és a határkezelés korszerűsítésére.

 

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop