Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A szabadkai Zsinagóga megnyílik a nyilvánosság előtt

2019.01.18.

– A szabadkai Zsinagóga 2019. január 20-án 10 órakor megnyílik a nyilvánosság előtt. A Zsinagóga a látogatók számára keddtől péntekig 10-től 18 óráig lesz nyitva, szombaton és vasárnap 10-től 14 óráig, a hétfő munkaszüneti nap lesz. A látogatási időpontok változhatnak a Szabadkai Zsidó Hitközség vallási ünnepeinek és rendezvényeinek a naptárától, illetve a Zsinagógai kulturális rendezvények megtartásáról szóló szabályzattól függően – nyilatkozta Bunford Tivadar, a Szabadkai zsinagóga Alapítvány igazgató bizottságának elnöke a Városháza Média Központjában megtartott sajtótájékoztatón.

12333_1.jpg

 Emlékeztetett rá, hogy a szabadkai Zsinagógát, Európa második legnagyobb zsinagógáját, a szecesszió magyar változatának ékkövét 2018-ig teljesen felújították. A külső homlokzatokat Szabadka város, Vajdaság AT, a Szerb Köztársaság, a Műemlékvédelmi Világalap és az Európai Unió eszközeiből újították fel, míg a belső részeket és az udvart a magyar Kormány által, a Magyar Nemzeti tanácson keresztül folyósított eszközeiből rendezték. Bunford Tivadar kijelentette, hogy ezáltal megteremtődtek a feltételek ahhoz, hogy a létesítmény kulturális, vallási és turisztikai célokat szolgáljon.

- Ez a gyönyörű épület, a szabadkai zsidók imaházaként, a város zsidó közössége történetének és kultúrájának megtestesítőjeként olyan nevezetesség, amely kimagaslóan színvonalas kulturális események helyszíneként szolgálhat, s amely amellett, hogy kielégíti polgáraink és a hazai, valamint a külföldi látogatók kulturális igényeit, olyan eseményeket lát majd vendégül, amelyek méltóak lesznek ehhez a lelki és szakrális térhez egyaránt. A Zsinagógában hagyományos és komolyzenei rendezvényeket, nemzetközi és hazai kongresszusokat, kiemelkedő jelentőségű tanácskozásokat és más nagy kulturális rendezvényeket tartanak a Szabadkai zsinagóga Alapítvány éves tervével összhangban – emelte ki Bunford Tivadar.

12333_2.jpg

Szabados Róbert, a Szabadkai zsinagóga Alapítvány IB tagja emlékeztetett arra a négy évtizedre, amely alatt megújult a szabadkai Zsinagóga, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a Zsinagóga ma úgy nézzen ki, mint amikor 1903-ban megépült.

- A záró löket a szomszédból érkezett, amikor Magyarország Kormánya pénzt biztosított a Zsinagóga belső terének és udvarának a rendezéséhez, a jó légkör és a Szerbia és Magyarország közötti jó viszonyok megteremtésében pedig nagy szerepet játszott Pásztor István. Mérhetetlen szerepet töltött be a Zsinagóga belső tere és udvara rendezéséhez szükséges eszközök biztosításában – mondta Szabados.

Elégedetten szögezte le, hogy befejeződött a Zsinagóga felújítása s hogy a jövőben kimagasló kulturális rendezvények helyszíne lesz a városban.

Joshua Steinfeld, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány IB tagja elmondta, hogy a szabadkai zsidók évente négy-öt ünnepet ülnek a Zsinagógában, hozzátéve, hogy a zsidók szeretnék, ha minél több ember építené be szabadkai látogatásának programjába ezt a létesítményt is.

- Reményeink szerint rövidesen hang- és képanyagban tudjuk bemutatni a Zsinagógát, ami a látogatókat segíti abban, hogy minél jobban megismerjék a történetét – mondta Steinfeld.

Hajnal Jenő, az Alapítvány IB tagja a többi között elmondta, hogy a magyar Kormány döntött arról, hogy teljesen felújíttatja a Zsinagóga orgonáját, amely – mint mondta – rossz állapotban van. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ezzel a munkával az év végéig elkészülnek.

Gyermekek számára 10 éves korig a Zsinagóga látogatása ingyenes, míg az egyetemisták, a tanulók és a nyugdíjasok 150 dináros belépőt fizetnek. Ugyanennyibe kerül a csoportos belépő, míg a teljes árú jegy 250 dinár.

A Szabadkai Zsinagóga Alapítvány képviselői megkérték a polgárokat, a hazai és a külföldi vendégeket, hogy látogassák meg a Zsinagógát, gyönyörködjenek annak szépségeiben, azzal a kéréssel, hogy ezt a látogatásra alkalmas öltözékben, a zsidó vallás szabályaival összhangban tegyék.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop