Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A német-szerb fejlesztési együttműködés tizennyolc éve

2018.12.11.

A Nagykorúság című színielőadás bemutatásával és a Tettek számítanak című kiállítás megnyitásával ma a Szabadegyetem amfiteátrumában ünnepélyesen megemlékeztek a német-szerb fejlesztési együttműködés 18 évéről, amelyek során Németország több mint 1,8 milliárd euróval támogatta Szerbiát. A Szerb Köztársaság Kormányával együttműködve a 2000. évtől kezdődően különböző programokkal támogatták a reformokat és a változásokat, amelyek a fenntartható gazdasági fejlődésre, a környezetvédelemre, a demokratikus polgári társadalom, illetve az állami közigazgatás előmozdítására irányultak. A támogatást a GIZ Német Fejlesztési Szervezet, a KfW Német Fejlesztési Bank és számos más partner folyósította.

12288_1.jpg

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ebből az alkalomból elmondta, hogy maga az esemény, s az a lehetőség, hogy üdvözölheti Őexcellenciáját, Thomas Schiebet, a Német Szövetségi Köztársaság szerbiai nagykövetét, továbbá, hogy - akárcsak nem egész egy hónappal ezelőtt, amikor a Városházán a beruházásokról és a fejlesztési projektekről tárgyaltak – köszönetet mondhat Németországnak a folyamatos támogatásért, a német befektetőknek pedig a bizalomért, amely a beruházásokkal jut kifejezésre országunk és városunk iránt.

Elmondta, hogy a Kisbajmoki Ipari Övezetben és a Szabad Övezetben jelenleg több mint 6.000 embert foglalkoztatnak, ebből a három nagy német cégben: a Siemensben, a Norma Groupban és a Continental-ContiTechben – a Dunkenmotorenben dolgozó 370 főt leszámítva, amely az amerikai Ametek része lett – összesen mintegy 3.700-an dolgoznak.

- Az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet Regionális Gazdasági Kamarája, amelyhez Ada, Topolya, Magyarkanizsa, Kishegyes, Zenta és Szabadka Város tartozik, a 2018. január-októberi időszakban Németországgal 319 millió dollár értékű külkereskedelmi forgalmat bonyolított le, ami teljes áruforgalom 22 százaléka - emelte ki Bogdan Laban.

12288_2.jpg

Emlékeztetett rá, hogy Szabadka Város teljesített minden előfeltételt a Palicsi- és a Ludasi tavak biodiverzitásának megőrzése elnevezésű projekt megvalósításának megkezdéséhez, s hogy a KfW Német Fejlesztési bank, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium, Szabadka Város, a Palics Ludas KV és a Vízművek és Csatornázási KKV finanszírozási szerződést írt alá, az adomány értéke pedig 6,5 millió euró.

A polgármester hozzátette: az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium 2018. szeptember 10-én megbízott egy szaktanácsadót, akinek a felügyelete mellett az evaluációs időszakot követően hozzálátnak a közbeszerzési eljárás kiírásához a palicsi csatornahálózat építési munkálatainak, a szivattyúállomásnak és az összekötő nyomócsőnek a kivitelezésére.

- A tevékenységek a tervezett ütemben haladnak, ami azt jelenti, hogy a projekt megvalósítása az idei év végén, legkésőbb a jövő év elején kezdődik meg. Az első lépés, amely megkezdődik a gyakorlati megvalósítás, Palics települési csatornahálózata építési munkálataira vonatkozó közbeszerzési eljárás kiírása. Ha a további tevékenységek is a tervezett ütemben haladnak, tavaszra, az építési idény kezdetére ismert lesz a munkálatok kivitelezője – mondta Laban polgármester.

Thomas Schieb, Németország belgrádi nagykövete hangsúlyozta, hogy a két ország együttműködése nagyon fontos, s hogy a műszaki együttműködés 80, valamint a pénzügyi együttműködés 60 projektjébe összesen 1,8 milliárd eurót fektettek.

12288_3.jpg

Németország támogatja Szerbiát az Európai Unió teljes jogú tagsága felé vezető úton, a fejlesztési projektekkel pedig szeretnénk megerősíteni és versenyképessé tenni Szerbiát. Az infrastruktúra kiépítésével, a környezetvédelmi projektekkel, a vállalkozások ösztönzésével, a kisebbségi csoportok felzárkóztatásával szeretnénk javítani a polgárok életszínvonalán, Szerbiát pedig felkészíteni az Európai Uniós tagságra – mondta többek között Thomas Schieb.

Az ünnepségen, amelyet Szabadka Város önkormányzatának partnerségében szerveztek, a nagyszámú vendég élvezettel tekintette meg a Milena Minja Bogavac dramaturg nevével fémjelzett Reflektor teatar előadását, amely érdekes és kreatív módon mutatta be Németország és Szerbia fejlesztési együttműködésének kulcsfontosságú területeit.

A Tettek számítanak című kiállítás keretében bemutatták azokat a projekteket, amelyek Szerbiában a különböző területeken valósulnak meg.

Szabadka és Belgrád után Németország és Szerbia fejlesztési együttműködésének 18 éve alkalmából ünnepséget rendeznek Vranjeban, Trsteniken és Zaječaron, ahol a partnerség keretében ugyancsak jelentős projektek valósulnak meg.

12288_4.jpg

 

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop