Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Kerekasztal a duális képzésről

2018.11.30.

A Duális és Vállalkozói Oktatási és Nevelési Minisztérium, a szabadkai önkormányzat és a gazdaság képviselői, tanulók és szüleik ma a Szabadegyetemen tartott kerekasztalon A duális és vállalkozói képzés jelentősége az  önkormányzatokban című témát vitatták meg. Gabrijela Grujić, a duális és vállalkozói oktatási és nevelési miniszter helyettese kiemelte, hogy mennyire jelentős minden érintett részvétele a következő tanévre szóló iratkozási tervek és oktatási profilok színvonalas tervezése szempontjából.

12263_1.jpg

A duális képzés rendszerébe már 4.500 tanulót, 600 céget és 84 iskolát vontunk be, ami azt mutatja, hogy jó úton haladunk, hogy a fiatalok felfogták, mennyire fontos a duális képzésben való részvételük, azaz hogy az elméletet az iskolában, a gyakorlatot pedig a vállalatokban sajátítsák el - hangsúlyozta Gabrijela Grujić.  

Mint mondta, a legfontosabb, hogy a duális képzés színvonalas tudást eredményezzen.

Rendkívül fontos a felismerés, hogy a tudás csak akkor ér valamit, ha létezik a felismerés, hogy a tudás értékes, a fiatalok pedig tudják meg, hogy mennyit ér a tudásuk akkor, amikor egy valós munkakörnyezetbe kerülnek – jegyezte meg Gabrijela Grujić.

Mint mondta, az Oktatási Minisztérium csapata az összes releváns partnerrel együtt jelenleg a felsőoktatás részét képező duális képzésről szóló törvényen dolgozik.

A duális képzés jelentőségét és előnyeit Szabadka Város az elsők között fogta fel.

Szabadka a szerbiai duális képzés egyik úttörője. Az oktatásnak ebben a részében az iskolák és a gazdaság partnerként lép fel, az önkormányzat pedig a kapocs, amely összeköti őket, segít és irányít, hogy az együttműködés magas szintű és folyamatos legyen, mert ezáltal a térség gazdasága számára képezzük a gyerekeket és automatikusan csökkentjük a munkanélküliséget. Az Ipari Övezet bővül, s ezért nagyon fontos olyan kádereket képezni, amilyenre itt szükségünk van, vagyis olyan szakembereket, amilyenekre Szabadkának szüksége van – hangsúlyozta Szabadka Város képviseletében Jasmina Stevanović.

A Városi Közigazgatás, mint mondta, igyekszik tevékenységével támogatni és ösztönözni a szakközépiskolák és a – helyi gazdasági fejlődés mozgatóerejét jelentő - munkáltatók közötti kapcsolatok kialakítását és erősítését.

A duális képzés célja semmiképp sem az, hogy a külföldi munkára képezzük ki a tanulókat, hanem, hogy versenyképesebbé tegyük őket a munkaerőpiacon. A 2016/2017-es tanév óta, amióta a Szerb Köztársaság megkezdte a duális képzést, Szabadkán három középiskolában vette kezdetét a duális képzés: a Bosa Milićević Közgazdasági Iskolában, a Politechnikai Iskolában és az Ivan Sarić Műszaki Iskolában, és rövidesen felsorakozik melléjük a Vegyészeti-technológiai Iskola is – mondta Jasmina Stevanović.  

A cégek többsége a tanulók számára biztosít meleg ételt, pénzügyi juttatást, munkavédelmi eszközöket, egyenruhákat, valamint lehetőséget, hogy a szünidőben térítés ellenében dolgozhassanak. Az iskolák fizetik a tanulók munkahelyi biztosítását. Szabadka Város fizeti a gyakorlatra történő utaztatásukat.

Az előző két évben, emlékeztetett rá, 30-30 tanuló kapott ösztöndíjat, idén pedig 31. A Város ösztöndíjára, amely havonta 3.000 dinárt tesz ki a tanév során, az első évben 32 tanuló pályázott, a következő évben pedig megnőtt az érdeklődés, így az ösztöndíj-pályázatra 65 tanuló jelentkezett.

Nem csak a pénzről van szó, hanem a hiányszakmák iránt figyelemről és jelentőségük kiemeléséről. Ami a lényeg, hogy a társadalomban változzon a munka, a kézműves szakmák iránti viszonyulás, hogy a közösség megbecsült, méltóságteljes szakmaként tekintsen rájuk, olyasmire, amivel érdemes foglalkozni – húzta alá Jasmina Stevanović.

A kerekasztalt Szabadka Város szociális-gazdasági tanácsa szervezte.

12263_2.jpg

 

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop