Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Hírek

Az életmód és a fizikai aktivitás fontos a gyermekek egészsége szempontjából

2018.11.19.

A több szabadkai iskolában és óvodában végzett tesztelés kimutatta, hogy a megvizsgált gyermekek 65 százalékánál tapasztalható valamilyen rendellenesség vagy rossz testtartás, hogy valamivel rosszabb a fiúk test- és lábtartása, s hogy a poszturális zavarok legnagyobb számban az elsősöknél tapasztalhatók – közölték a Városháza Média Központjában a mai sajtótájékoztatón.

12233_1.jpg

Az újvidéki Sport- és Testnevelési Kar Szabadka Város támogatásával szeptember végén több általános iskola, a szülők és a gyermekek közreműködésével egy felmérést végzett, melynek célja az volt, hogy megvizsgálják a gyermekek testtartását, gerincük helyzetét, illetve hogy népszerűsítsék az egészséget szolgáló testmozgást, külön hangsúlyt fektetve a kisiskolásokra.

Jasmina Stevanović a város nevében szólt az újságírókhoz, kiemelve, hogy a technológia és a távközlési eszközök és hálózatok gyors fejlődése új életstílust eredményezett, így számos előnyük mellett egyidejűleg megtapasztaljuk az ilyen életvitellel járó hiányosságokat is, gondolva elsősorban a gyermekek csökkent mozgásigényére és fizikai aktivitására, de a gyors-ételek terjedésére is, aminek következtében mind gyakoribb az elhízás, a stressz a gyermekek körében, stb...

12233_2.jpg

- Tény, hogy az ilyen életmód negatív hatásai nagy mértékben megtapasztalhatók a gyermekek körében, s hogy kialakultak a feltételek ahhoz, hogy a gyermekeknél és a fiataloknál mind gyakoribb legyen a gerincferdülés, a rossz testtartás. Ez riasztó mindannyiunk, az egész közösség számára. Önkormányzatként épp ezér5t támogattuk az Újvidéki Egyetem Sport- és Testnevelési Karának, az újvidéki Sportnevelési és Edzőközpontnak, valamint prof. dr. Dejan Madićnak a kezdeményezését, melynek célja az volt, hogy a kisiskolások meghatározott csoportjában méréseket végezzünk a gerincferdülésről, illetve felhívjuk a figyelmet a megelőzésre az életmód és a javasolt testmozgás kapcsán - hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

A méréseket a Sonja Marinković Általános Iskolában 2018 szeptemberének végén végezték röbb szabadkai általános iskola közel 400 tanulójának a bevonásával, mondta Jasmina Stevanović, hozzátéve, hogy a Sonja Marinković ÁI mellett a projektben részt vettek még az Ivan Goran Kovačić és a Szent Száva ÁI tanulói, valamint néhány szabadkai óvoda gyermekei is.

Prof. dr. Dejan Madić, az újvidéki Sport- és Testnevelési Karról elmondta, hogy 250 hét és tizenkét év közötti fiút és leányt teszteltek, valamint 150 szabadkai óvodást. 

Elmondta, hogy a megvizsgált gyermekek 65 százalékánál tapasztalható valamilyen rendellenesség vagy rossz testtartás, hogy a fiúk test- és lábtartása valamivel rosszabb, mint a lányoké, s hogy a poszturális zavarok legnagyobb száma a hetedik és nyolcadik életév között tapasztalható.

12233_3.jpg

- A felmérés kimutatta, hogy a gyermekek 38 százalékának kifotikus, 26,4 százalékának scoliosisos a testtartása, 13,5 százaléka egyenes hátú, 9,8 százaléka lordotikus testtartású, míg hat százalékuk úgynevezett X, két százalékuk pedig O-lábú. Korábban a gyermekek egy harmadának volt rossz a testtartása, ma pedig csupán egy harmaduknál nem tapasztalható semmilyen rendellenesség. Hogy útját álljuk ennek a folyamatnak, szükséges a gyermekek poszturális állapotának a figyelemmel kísérése, valamint a rendszeres és szervezett korrektív gyakorlás a meglevő rossz testtartás kiküszöbölésére a gyermekek szenzitív növekedési és fejlődési szakaszában – mondta prof. dr. Dejan Madić, a Sport- és Testnevelési Kar rendes tanára.

- A probléma fontosságának tudatában szeretnénk támogatni az erőfeszítéseket és segíteni, hogy korszerű módszerekkel figyeljük a gyermekek egészségi állapotát, s hogy a szülők kapjanak visszajelzést gyermekük állapotáról – hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

12233_4.jpg

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIANKETA KORISNIKA TAKSI PREVOZA

Média Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop