Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megkoszorúzták az Akasztottak Balladája emlékművet

2018.11.16.

A tragikus, 1941. november 18-i események 77. évfordulója alkalmából, amikor a fasiszták úgynevezett rögtönítélő bírósága halálra ítélt és akasztással kivégezett tizenöt szabadkai szabadságszerető fiatalt, megemlékezést és koszorúzást tartottak az Akasztottak Balladája emlékműnél. Szabadka polgárai, a helyi önkormányzat és a Harcos Szövetség Városi Bizottsága nevében koszorút helyezett el Veljko Vojnić, a Városi Képviselő-testület elnökhelyettese és Nikola Ivošević, a szabadkai Harcos Szövetség VB titkára, Szerbia Kormánya és az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet nevében pedig az a küldöttség, amelyet Vesna Bajić, az általános ügyek osztályvezetője vezetett.

12229_1.jpg

Geza Babijanović, a szabadkai Harcos Szövetség VB nevében mondott beszédében emlékeztetett arra, hogy a 15 kivégzett fiatal közül nem voltak mindannyian a Jugoszláv Kommunista Párt tagja, hanem meggyőzött antifasiszták, akik, mint mondta, emelt fővel, hóhéraik iránti szúrós tekintettel mutatták ki bátorságukat, antifasizmusukat és hazaszeretetüket. 

Sajnálatos, hogy ismét tapasztalhatók a nácizmus és a fasizmus ébredésének a jelei, mind nálunk,  mind pedig egész Európában. A múlt század húszas-harmincas éveihez hasonlóan, amikor az európai kormányok passzívan szemlélték a gonosz eszmék térhódítását, amely a II. világháború kitöréséhez vezetett – emelte ki Geza Babijanović.

A Politechnikai Iskola tanulói hagyományosan alkalmi műsorral emlékeztek meg a kivégzettekről, majd 15 szál piros virágot helyeztek el a 15 kivégzett emlékére állított emlékművön.

Koszorúzott még a III. Központi HK helyi nyugdíjas szervezete, a Szabadkai Zsidó Hitközség, a Szerbiai Kommunisták szabadkai szervezete és Tito Központ, valamint az Ivan Goran Kovačić Általános Iskola tanulóinak küldöttsége.

Az Akasztottak Balladája emlékműnél tartott koszorúzást és alkalmi műsort követően Szabadka Város és az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet küldöttsége a zsidó temetőben is megemlékezést tartott és tisztelete jeléül megkoszorúzta a szabadkai zsidó áldozatok sírját.

 12229_2.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop