Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Díszülést tartottak Mindörökké testvérek elnevezéssel

2018.11.12.

Ma este a Jadran színpadán a Szent Száva Szerb Művelődési Központ, a Bunyevác Művelődési Központ, Szabadka Város és az 1912-1918-as háborús önkéntesek, leszármazottaik és tisztelőik egyesületének együttes szervezésében Braća uvek - uvik zajedno címmel díszülést tartottak a szerb katonaság Szabadkára történt bevonulásának 100. évfordulója alkalmából. Ezt a rendezvényt 1991 óta rendezik meg, amikor megújították a szerbek és a bunyevácok testvériségéről szóló okiratot és megállapodtak abban, hogy együttműködnek a fontos történelmi eseményekről való együttes megemlékezés érdekében. A díszülésen jelen volt Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője is.

12220_1.jpg

A megjelentekhez szólva Laban polgármester emlékeztetett rá, hogy a szerb katonaság 2018. november 13-án vonult be Szabadkára, aznap, amikor Belgrádban aláírták az I. világháború utolsó békéjét, s hogy két nappal a nyugati fronton Németországgal november 11-én létrejött békeszerződés után Belgrádban az Alapok Igazgatóságának, a mai Nemzeti Múzeumnak az épületében 1918. november 13-án késő este aláírták a katonai konvenciót a Magyarországgal kötött békéről, s hogy a belgrádi béke alapján húzták meg a demarkációs vonalat, s szabályozták az elfoglalt területek hatalmi kérdéseit. 

Az Anton  Živulović alezredes és Mihajlo Bodi őrnagy szerb tisztek vezette harcban edzett hős katonákat a szabadkai vasútállomáson esteledéskor, esős időben nagy lelkesedéssel és izgalommal várta nagyszámú polgár, mondta a polgármester, hozzátéve, hogy őszinte szavakkal üdvözölte őket Šime Milodanović és Jovan Manojlović, a néhány nappal korábban megalakított Bunyevác-Szerb Nemzeti Tanács navében, Dembitz Lajos alpolgármester és Havas Emil a magyar hatalmi szervek nevében.

Kiemelte, hogy Szerbia közismerten nem volt felkészülve a háborúra, hogy nem rendelkezett haditervekkel, s hogy amikor megtámadták, nem tehetett más, védekeznie kellett.

12220_2.jpg

A szerb kormány hadi céljait folyamatosan a hadműveletek alakulásával összhangban fogalmazták meg 1914 második felében, hangsúlyozta a polgármester, kiemelve, hogy Szerbia 1914-ben megvédte magát, első szövetségi győzelmeit aratta a központi hatalmakkal szemben, majd hadi céljait a decemberi niši nyilatkozatban fogalmazta meg.

Az I. világháború korszakos történelmi folyamatot – Vajdaság Szerbiához való csatlakozását – indította el, aminek ugyancsak idén ünnepeljük a 100. évfordulóját, mondta Laban polgármester, aláhúzva, hogy az 1918-ban az új állam két megszálló hatalom, a török és az osztrák-magyar romjain, a délszláv népek törekvéseinek logikus eredményeként jött létre, hogy egyesüljenek, méghozzá három súlyos, felszabadító háború, az I. világháború és a két balkáni háborút követően. Ennek alapjaiba Szerbia mintegy 1.300.000 emberáldozatot épített be.

Kötelességünk és feladatunk nem csak megóvni az I. világháborús győzelem emlékét, hanem abból levonni a tanulságokat, milyen drága is az a szabadság, amelyet nekünk adtak, és milyen nagy az ára, ha elveszítjük. A mi és a jövő generációk feladata megőrizni nemzeti értékeink és vívmányaink értelmét s leróni a tiszteletet a hős elődök emléke előtt, akik a szabadságért feláldozták azt ami a legértékesebb: az életüket – üzente Laban polgármester.

A ma esti díszülés második részében a szabadkai Népszínház művészei a Miroljub S. Vučinić Na krilima slave i ujedinjenja című jeleneteire épült előadásban vitték színre az 1918-as szabadkai eseményekről szóló visszaemlékezéseket. A forgatókönyvet írta és az előadást rendezte Boško Boškov szabadkai színész.

A díszülés a Szerb Köztársaság Bože pravde himnuszával és a bunyevác Podvikuje bunjevačka vila ünnepi dallal vette kezdetét a Sveti Roman Melod templomi kórus előadásában. A műsorban részt vett a Mladost IME népi együttese is.

12220_3.jpg 

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop