Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Palicson lehelyezték a Magyar Művelődési Központ alapkövét

2018.10.27.

Palicson ma lehelyezték a Magyar Művelődési Központ alapkövét. A mintegy 800 négyzetméteres létesítmény az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében az összesen 3,7 millió eurós költségvetésű Colourful Cooperation (Sokszínű együttműködés) elnevezésű projekt részeként épül a Bohinj utcában. Ugyanennek a projektnek a keretében Mórahalmon épül a Szerb Művelődési Központ is. A munkálatok a befejező szakaszukhoz értek, a létesítmény megnyitása a jövő év elején várható.

12195_1.jpg

Nebojša Vojnović, a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság titkárhelyettese beszédében elmondta, hogy a projekt megvalósítása erős ösztönzést jelent a szerb és a magyar nép kulturális kapcsolatainak a fejlődéséhez, a sikeres megvalósítás és az elért eredmények pedig igazolják a jó helyi kezdeményezéseket, amelyek célja mérsékelni a határ menti térség peremvidéki jellegét.

Mint azt a titkárhelyettes elmondta, a létesítmény jelentősége többek között abban is megnyilvánul, hogy lehetővé teszi a terület gazdasági és turisztikai potenciáljának a további aktivizálását a beruházási projektekhez szükséges jobb üzleti környezet megteremtése és a polgárok jobb életkörülményeinek kialakítása érdekében.

12195_2.jpg

- Szabadka Város és Palics emellett még egy teret kap az egymás közti bizalom regionális szintű megerősítéséhez, ami fontos előfeltétele az előttünk álló más tevékenységeknek is – mondta Vojnović.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere kiemelte, hogy a Magyar Művelődési Központ alapkőletétele fontos esemény mind Szabadka Városa, mind Palics, de ugyanúgy Szerbia, Magyarország és az egész régió számára, s hogy a jövőben ez az épület a találkozások, a két város, a két nép és a két ország együttműködésének a központja lesz.

12195_3.jpg

- Évszázadokon át uralkodó nézet volt, hogy a határ a megosztottságot jelenti. Kormányaink, Vučić elnök és Orbán miniszterelnök politikáját követve mi erre Szabadkán másként tekintünk. Ahelyett, hogy megengednénk, hogy a határ elválasszon bennünket, hidakat építünk, amelyek összekötnek bennünket. Sok közös van bennünk. Közös a jövőképünk, közös a célunk.  Határon átnyúló kultúránk, határon átnyúló gazdaságunk és az együttműködés határon átnyúló szelleme – hangsúlyozta a polgármester.

A Magyar Művelődési Központ építésével, mondta, egyértelművé tesszük, hogy a két nép a jövőben szeretné előmozdítani a kapcsolatok minden formáját, a gazdasági vállalkozásokat, a kulturális projektek, a tudás cseréjét, az eljövendő korosztályok jobb életét.

Horvát Tímea alpolgármester, a Sokszínű együttműködés projekt projektmenedzsere szerint rendkívül jelentős a projekt megvalósítása, mert a szerb és a magyar nép közötti határon átnyúló együttműködés magasabb kulturális szinten zajlik majd.

12195_4.jpg

- Egymást megismerve lehetőséget teremtünk arra, hogy többet tanuljunk meg kultúránkról, művészeinkről, történelmünkről... Úgy vélem, hogy ezzel olyan hidat építettünk, amely közelebb hozza népeinket gazdasági, turisztikai, valamint kulturális téren is a határ mindkét oldalán – jelentette ki Horvát Tímea.

A szerb és a magyar oldalon épülő létesítmények projektje egy az öt közül, amely az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg a 2014-2020-as időszakban. A Bohinj utcai létesítmény értéke 77 millió dinár, befejezése 2019 nyarára várható.

A mórahalmi Szerb Művelődési Központ és a palicsi Magyar Művelődési Központ építése mellett a Sokszínű együttműködés elnevezésű projekt célja egy átfogó kulturális stratégia kialakítása a teljes magyar-szerb határtérségben, on-line központ beindítása a szerb és a magyar nyelvű információk és hírek közlésére, Újvidéknek, mint Európa jövőbeni kulturális fővárosának és a környező térségnek a bevonása a szerb-magyar határ menti régió kulturális és turisztikai életébe.

12195_5.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop