Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megünnepelték a szabadkai Zeneiskola 150. évfordulóját

2018.10.18.

A szabadkai Zeneiskola ma este egykori tanulóinak a Zsinagógában megtartott hangversenyével ünnepelte meg fennállásának 150. évfordulóját. A műsorban fellépett Kinka Rita (zongora), Lévai Aksin Laura (fuvola), Saša Štulić (tenor), valamint Görög Noémi és Enikő zongorakettőse. Az évforduló központi ünnepségén a Zsinagógában beszédet mondott Nyilas Mihály, a tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke és Dragana Nikolić, a szabadkai Zeneiskola igazgatója.

12181_1.jpg

Nyilas Mihály hangsúlyozta, hogy a szabadkai Zeneiskolát az elkötelezett munka és számos sikere olyan szintre emelte, hogy Szabadka hagyományosan gazdag művelődési élete kulcsfontosságú tényezőjeként vált egyetemesen ismertté.

12181_2.jpg

- Egyfelől fejlett koncerttevékenysége, tanárai elkötelezett pedagógiai munkája és tanulóinak a versenyeken elért sikerei, másfelől gazdag múltja és hosszú hagyományai a biztosíték arra, hogy a szabadkai Zeneiskola továbbra is ápolja a tehetséges generációkat, ahogyan azt eddig is tette – mondta többek között Nyilas Mihály.  

Bogdan Laban polgármester elmondta, hogy vannak események, amelyeket nyomot hagynak az időben, egy város történetének kitörölhetetlen részét képezik, s hogy nagy megelégedettség kijelenteni: a mai évforduló épp ilyen esemény, hiszen a Zeneiskola története 150 évvel ezelőtt kezdődött.

- Mindezeket az éveket, egy intézmény növekedésének, erősödésének és beérésének időszakát az a bölcsesség és képesség jellemezte, hogy felismerjék az iskola fejlődésének legjobb irányait. Ez az évforduló kivételes jelentőségű nem csupán az iskola és Szabadka városa, hanem a szerb állam és a térség számára is. A Zeneiskola olyan intézmény, amely kimagasló és tartós módon járul hozzá a város fejlődéséhez, s ezúton szeretnén kifejezni hálámat, mivel részt vesznek minden fontos városi rendezvényen, de számos más neves rendezvényen is, amelyek a várost népszerűsítik itthon és külföldön egyaránt - emelte ki Bogdan Laban.

12181_3.jpg

Az oktatási intézményekbe történő befektetés a szabadkai önkormányzat prioritásainak egyike, emlékeztetett a polgármester, majd hozzátette, hogy az oktatási, egészségügyi és szociális intézmények felújítására irányuló nagy társadalmi projekt - amelyet néhány éve indítottak köztársasági szintről, a tartományi Kormány jelentős támogatásával – a lehető legjobb módon valósul meg helyi szinten is, s hogy ez a projekt számos városban, Szabadkán pedig különösen, jó eredményeket hozott.

- Az előző években a munkakörülmények és az oktatói-nevelői munka színvonalának a javításával előmozdítottuk az oktatási intézmények működését. Arra törekszünk, hogy az oktatási intézmények működési küörülményei magas szintűek legyenek. Tavaly is segítettünk a Zeneiskolának a gyermekek tanulási feltételeinek a javításában, mert mindannyiunk közös érdeke, hogy egy ilyen iskola körülményei hírnevéhez méltóak legyenek – hangsúlyozta Laban polgármester.

Bunford Tivadar többek között elmondta, hogy büszke amiért a Zeneiskola jubileumát a szabadkai Zsinagógában ünnepeljük, mivel ez az épület idén teljes fényében ragyogott fel, az anyagi és szellemi kultúra kifényesített és tökéletesre csiszolt drágaköveként.

12181_4.jpg

- Ma este abban a megtiszteltetésban lesz részünk, hogy meghallgathatjuk a Zeneiskola tanulóit, akik ismert és elismert művésszé nőtték ki magukat, minden tudásukat és igyekezetüket önnön fejlődésükre és előrehaladásukra fordították, büszkén arra, hogy épp a szabadkai Zeneiskolából keltek útra. Szeretnék köszönetet mondani a tanulóknak, a tanároknak és az iskola igazgatónőjének, amiért folyamatosan részt vesznek Szabadka város művelődési életében, kiemelve elégedettségüket, hogy részesei lehetnek minden, a város számára fontos történésnek. Épp ezért reménykedem a további sikeres együttműködésben – mondta Bunford Tivadar. 

Dragana Nikolić köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a Zeneiskola megalapítása és működése 150. évfordulójának megünnepléséhez. Kiemelte, hogy a 2018-as év továbbra is a jelentős évforduló jegyében telik, számos hangversennyel, kamarazenei estekkel, valamint a tanulók és az érettségizők fellépéseivel.

12181_5.jpg

A szabadkai Zeneiskola, amelyet 1868-ban alapítottak, korszerű, az ország egyik legjobb oktatási intézménye. A belgrádi Stevan Mokranjac Első Szerb Zeneiskola mellett a szabadkai Zeneiskolát tartják a legrégebbinek ebben a térségben. Eddig számos kimagasló zeneművészt nevelt ki.  Sok mindenben számít egyedülállónak, többek között azért is, mert az országban az egyetlen zeneiskola, amelyben a képzés szerb és magyar nyelven folyik.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop