Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Képzés a határon átnyúló interkulturális együttműködési projektben résztvevő iskolák számára

2018.10.12.

A Szerb Köztársaság és a Horvát Köztársaság oktatási intézményeinek határon átnyúló interkulturális együttműködése elnevezésű projekt keretében – amelyet a szerb Oktatási, Tudományügyi és Technológia-fejlesztési Minisztérium valósít meg a horvát Turományügyi és Oktatási Minisztériummal karöltve, együttműködve a szerbiai és az eszéki Nansen Párbeszéd-központtal – a Svetozar Marković Gimnáziumban megkezdődött a képzés a projektben részvevő iskolák számára, amelyet október 12-e és 14-e között rendeznek meg.

12175_1.jpg

A projekt célja az interkulturális együttműködés, az egymásközti tisztelet és megbecsülés, az interkulturális közösségekben a tolerancia erősítése és az erőszak megelőzése, a részt vevő iskolák pedig: Julija Benešića ÁI (Újlak), Matija Gubec ÁI (Tavankút), Svetozar Marković Gimnázium (Szabadka) és I. Középiskola (Pélmonostor).

Jasmina Stevanović, Szabadka Város Társadalmi-tevékenységügyi Titkárságának titkára ebből az alkalomból kijelentette, hogy felelős önkormányzatként kötelességünk figyelemmel kísérni és támogatni a Minisztérium erőfeszítéseit, hogy az iskolák mind oktatási, mind pedig nevelési szempontból hozzájáruljanak az erőszak megakadályozásához, egymás megértéséhez és a kortársak, illetve a társadalom iránti felelősségérzet fejlesztéséhez.

- Ilyen értelemben az interkulturális együttműködést meg kell előznie az interkulturális nevelésnek, amely nem valósulhat meg, ha nincs önazonosság-tudatunk. Épp a saját kultúránk jelentőségének tudata teszi lehetővé, hogy felismerjük a különbözőségeket. Ezért merem mondani, hogy önkormányzatként támogatunk minden ötletet és tevékenységet, amelyekkel gyermekeinket arra neveljük és oktatjuk, hogy fejlesszék saját nemzeti és kulturális identitásukat, mert az önazonosság-tudat megteremti és erősíti azt a képességünket, hogy megéljük a jelent, elfogadjuk elsősorban önmagunkat, majd pedig másokat is – hangsúlyozta Jasnima Stevanović.

A jelenlevőkhöz szólt Borislav Staničkov, a zombori oktatási körzet vezetője is, aki kiemelte, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásunk során számunkra rendkívül fontos és értékes a határon átnyúló együttműködés, valamint a különböző találkozók és tapasztalatok.

- Nem kell külön hangsúlyozni, hogy mindez mekkora visszhangot váltott ki tanáraink és tanulóink körében, a nálunk időszerű témák időszerűek Horvátországban is.  Elmondhatjuk, hogy a zombori oktatási körzethez olyan iskolák tartoznak, amelyekben öt nyelven folyik az oktatás. Emellett két beszéden is szervezünk oktatást, s ilyen szempontból egyedülállók vagyunk Szerbiában. Szerencsénk van, hogy Szabadkán és Zomborban is a városi hatóságok sokat fektetnek be a képzésbe és a közoktatásba, s számunkra ezért értékes ez az együttműködés a további tevékenységek szempontjából – mondta Staničkov.

A projekt keretében eddig megvalósult tevékenységek között szerepeltek konzultációs találkozók, kerekasztalok és tanfolyamok a résztvevő iskolák számára. Ezeknek a tevékenységeknek a célja a tapasztalatcsere és a jó gyakorlatok cseréje az erőszak megelőzése, az interkulturális párbeszéd kialakítása, a mediációs készségek fejlesztése és a párbeszéd kialakítása terén.

12175_2.jpg

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop