Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megemlékezés Szabadka felszabadulásának napjáról a II. világháborúban

2018.10.10.

A Városi Képviselő-testület díszülésével és a fasizmus áldozatai emlékműveinek megkoszorúzásával ma megemlékeztek arról, hogy Szabadka hetvennégy évvel ezelőtt szabadult fel a fasizmus alól a II. világháborúban. A Fasizmus áldozatainak emlékművén, a Fasizmus áldozatainak terén számos delegáció koszorúzott. Szabadka polgárai, az önkormányzat és a Harcos Szövetség Városi Bizottsága nevében a küldöttség Veljko Vojnić, a Városi Képviselő-testület alelnöke vezetésével helyezte el a kegyelet virágait, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet nevében pedig a Dragi Vučković vezette küldöttség koszorúzott.

12170_1.jpg

Bunford Tivadar, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke a Városháza Dísztermében megtartott ünnepségen elmondta, hogy a harcosok, az áldozatkész lakosság és a rendszer ártatlan áldozatai iránti emlékezés és mély tiszteletadás jegyében minden évben összejövünk és díszüléssel, a fasizmus áldozatai emlékművének a megkoszorúzásával emlékezünk erre a napra, azzal a szándékkal, hogy üzenetet küldjünk a múlt eseményeinek ismeretéről, a történtek fontosságáról, amelyek a szabadság kapujáig vezettek bennünket.

Hogy elkerüljük a múlt megismétlődését, tiszteljük a múltat, mondta, de annak hibáin okulva építjük a jövőt ápolva a harmonikus nemzetek közötti viszonyokat, tiszteletben tartva a különböző nemzetiségű polgárok jogait.

12170_2.jpg

- Környezetünk és társadalmunk idővel beért és megteremtette az igazi értékek alapjait. Az emberekbe lassan beépült az együvé-tartozás, az egymás iránti tisztelet érzése, a béke, az összhang és a fejlődés alapjait megteremtő társadalom iránti igény. A gyűlölet, az irigység, a békétlenség és a tiszteletlenség lényegesen kevésbé jut kifejezésre, mint korábban, az ember fejlődik, tudja, hogy szükség van az életminőség javítására, a helyes irányvétel iránti erkölcsi érzékre és a ténylegesen pozitív értékekre.   Épp ennek a tudatnak a fejlesztése vezet el a boldogsághoz, a szeretethez, az egymás iránti tisztelethez és megbecsüléshez, ezzel együtt pedig a háborúk, a bajok, a szenvedés végéhez – emelte ki Bunford Tivadar.

Maksim Bakrač, a Harcos Szövetség szabadkai Városi Bizottságának elnöke elmondta, hogy az ilyen ünnepségeken vissza kell emlékeznünk október 10-re, a város történetének legjelentősebb dátumára, amikor a Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg egységei és az I. szabadkai partizánosztag tagjai a Vörös Hadsereg egységeivel együttműködve letörték az ellenség ellenállását és Szabadkának és polgárainak elhozták a régóta várt szabadságot.

- Épp ezért kötelességünk külön ápolni Jovan Mikić Spartaknak, az I. szabadkai partizánosztag dicső parancsnokának, a kiváló sportolónak és hősnek az emlékét, aki szülővárosa felszabadításáért fiatalon feláldozta az életét – mondta Bakrač.

A város felszabadulása után – tette hozzá – Szabadkáról 2.000 fiatalember és lány állt be a VIII. VRB soraiba, akik közül 586-an elestek, több mint ezren pedig hadirokkantként tértek haza.

Svetomir Atanacković, a Harcos Szövetség Tartományi Bizottságának elnöke, a szerb Harcos Szövetség alelnöke elmondta, hogy kötelességünk emlékezni mindazokra, akik a mai szabadságért életüket áldozták.

- Senkinek sincs joga minimalizálni vagy csökkenteni a népfelszabadító harc és az antifasizmus jelentőségét, hiszen az utódaink, gyermekeink elkötelezettsége, akiknek tudniuk kel, hogy kik és kik voltak elődeik – üzente Atanacković.

12170_4.jpg

A Harcos Szövetség megalakulásának 70. évfordulója alkalmából a Népfelszabadító Háború Harcos-egyesületeinek Szerb Szövetsége és Vajdaság AT Harcos Szövetségének Tartományi Bizottsága a Harcos Szövetség tevékenységéhez, népszerűsítéséhez és előmozdításához való hozzájárulásért okleveleket adományozott. A mai díszülésen átnyújtották az oklevelet Bogdan Laban szabadkai polgármesternek, Bunford Tivadarnak, a Városi Képviselő-testület elnökének, Oroszország és Ukrajna Nagykövetségeinek, Maksim Bakračnak, a Harcos Szövetség szabadkai Városi Bizottsága elnökének, valamint Slobodan Vojinovićnak, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet Regionális Gazdasági Kamarája igazgatójának.

A fasizmus áldozatainak emlékművénél tartott megemlékezésen Veljko Vojnić beszédében kiemelte, hogy 1944. október 10-én Szabadka dicső módon szabadult fel nem csak a fasiszta csizma elnyomása, hanem egy olyan eszme alól is, amely a 20. század legnagyobb tragédiájához, a II. világháborúhoz vezetett.

12170_3.jpg

- Nem feledkezhetünk meg arról, hogy azok a hadműveletek, mint például Szabadka város felszabadításáért vívott harcok jelentették az első lépéseket egy új civilizációs rend kialakítása felé, amelyben ma szabadon élhetünk és dolgozhatunk - húzta alá Veljko Vojnić.

A sétaerdei pravoszláv temetőben megkoszorúzták az elesett vöröskatonáknak – a III. Ukrán Front katonáinak – az emlékművét is. Szabadka város nevében a Veljko Vojnić vezette küldöttség koszorúzott.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop