Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megnyílt a 25. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál

2018.09.16.

A Kis Herceg Életmű-díjak átadásával ma Szabadkán megnyílt a jubiláris, 25. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál. A világ egyik legismertebb gyermekszínházi fesztiválján az elismerést Pop Dušan Đurđev és Vjeslav Hejno vette át.

12105_1.jpg

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a szabadkai Gyermekszínházban megjelent vendégek üdvözlésekor elmondta, hogy ez a város szeptember 21-ig Európának ebben a részében a gyermekszínházi művészet központja lesz.

Az egyik legjelentősebb gyermekszínházi fesztivál 25., jubiláris kiadása áll előttünk, amely egyértelmű fejlődési jövőképével kihatással volt a világ kortárs bábszínházi irányzataira és fejlődésére – emelte ki Laban polgármester.

Ebben az időszakban – mondta – Szabadka lesz a bábozás, a gyermeki öröm és elégedettség székvárosa.

„Az élet visszaadja azt, amit másoknak adunk” – mondta Ivo Andrić.  Épp ezért a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál értéke korlátlan ideig tart. Minden körülötte mulandó, csak a Fesztivál tartós – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Kiemelte, hogy a fesztivál megérdemli az önkormányzat, vajdaság Autonóm tartomány és a Szerb Köztársaság támogatását is, s annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a fesztivál idén is pozitív üzenetet sugároz Szabadkáról és országunkról.

A fesztiváli évforduló megünneplésének külön programja a kínai gyermekszínházról szól, s ebben előadásokat láthatunk a pekingi Kínai Nemzeti Gyermekszínház, valamint a sanghai Színművészeti Akadémia repertoárjából.

Xu Hong, Kína belgrádi Nagykövetségének kulturális attaséja úgy ítélte meg, hogy a két ország baráti kapcsolatokat ápol, nem csupán a politikában, hanem a gazdaságban és a kultúrában is.

12105_3.jpg

– A kínai gyermekszínházi művészetet drámai és bábelőadásokkal mutatjuk be, a távol-kelet színházi mestereinek ügyességén keresztül. A régi technikák és a korszerű alkotások ötvözetén keresztül olyan történeteket ismerhetnek meg, amelyek századok óta szórakoztatnak, tanítják a gyermekeket és a felnőtteket, s a kínai kultúra, valamint filozófia lényegét képviselik – mondta Hong.

Minden látogatót meghívott, hogy a Szabadegyetem kiállítótermében tekintse meg a Színpompás árnyak és bábok című, a ma délután megnyílt, rendkívül érdekes kiállítást a chengdui Árnyszínházi Múzeum rendezésében, amely ennek a művészeti irányzatnak a legnagyobb gyűjteményével rendelkezik.

A megnyitóünnepség keretében a Kis Herceg Életmű-díjat, amelyet a fesztivál a kultúra és a gyermekszínházi művészet fejlődéséhez való kimagasló hozzájárulásért ítél oda, Pop Dušan Đurđev, ismert gyermekírónk, a Zmaj Gyermekjátékok sokéves igazgatója, valamint Vjeslav Hejno, ismert lengyel színházművészeti tanár, színész, rendező, pedagógus és irodalmár vette át. A díjakat Bogdan Laban polgármester nyújtotta át.

A Fesztivál megnyitóünnepségén a Sveti Roman Melod templomi gyermekkórus adta elő a fesztiváli himnusznak számító Pustite decu nek rastu (szöveg: Milivoje Mrkić, zene: Arsen Dedić) című dalt.  A műsort a szabadkai Mladost IME tagjai, valamint a szabadkai Zeneiskola etno ének-szakának tanulói tették színesebbé.

A megnyitóünnepséget követően a versenyprogramot a lengyelországi, bedzini Jan Dorman Gyermekszínház Tiha című előadása nyitotta meg, amely Malina Prześluga szláv mitológia által inspirált eredeti szövege nyomán készült.

A szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál szeptember 21-ig tart, a jubiláris rendezvény versenyműsorában pedig a világ 12 országának 14 gyermekszínháza mutatja be látványos és érdekes előadásait.

12105_2.jpg

 

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop