Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadkán Regionális Innovációs Start-up Központ nyílik

2018.09.10.

Az év végéig Szabadkán Regionális Innovációs Start-up Központ nyílik, mivel hétfőn aláírták a szerződést több mint 40 millió dinár biztosításáról Szabadka Város és a Közgazdasági Kar közös projektjének a megvalósítására.

12102_1.jpg

A Regionális Innovációs Start-up Központ, amelynek célja az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet területén előmozdítani az innovációs és vállalkozói potenciált, az egykori Intézet, illetve a szabadkai Közgazdasági Kar ügyviteli épületében kap majd helyet. Dr. Aleksandar Grubor, a Kar dékánja szerint a projekt három ütemben valósul meg, amelyek közül az első felöleli a mintegy 800 méteres terület, pontosabban az épület földszintje és I. emelete rendeltetésének a megváltoztatását és átépítését.

- A földszinten lesznek az üléstermek, nagy konferencia terem, valamint az open space rész és kávézó, ahol az egyetemisták és a vállalkozók társaloghatnak. Az első emeleten hat terem készül a vállalkozói csoportok számára, mivel mindegyik terem négy-négy személyre lesz felszerelve. Emellett két coworking területet alakítunk ki 22 freelancer (szabadúszó vállalkozó) számára, továbbá még egy üléstermet, ahol a vállalkozók vendégül láthatják üzletfeleiket. A projektben szerepel egy kisebb terem az oktatásra-képzésre, amely az egyetemisták képzését, városunk és környékünk sikeres vállalkozóinak a bemutatkozására, illetve két Skype-fülke kialakítása a Skype-on történő kommunikációra – nyilatkozta a subotica.com portálnak Aleksandar Grubor.

A másik két ütem a helyiségek korszerű felszerelését irányozza elő, majd következik a központ beüzemelése, valamint minden olyan tevékenység megvalósítása, amelyet az első üzleti évre terveznek. Mint azt dr. Grubor kiemelte, a Regionális Innovációs Start-uo Központ minden egyetemi hallgató és fiatal vállalkozó rendelkezésére áll, akik elsősorban az informatikai technológiákra épülő üzleti vállalkozásokkal kívánnak foglalkozni.

- Az a tapasztalatunk, hogy az IT szektor mérnökei kiválóak, de hiányzik nekik az üzleti logika, ezért számos példával rendelkezünk arra, hogy az IT mérnökök a Közgazdasági Kar marketing-, menedzsment-, vagy pénzügyi képesítésű hallgatóit alkalmazzák. Emiatt a Központot nem csupán a Közgazdasági Kar hallgatóinak szánjuk, hanem a Műszaki Főiskola, az Építőmérnöki Kar hallgatóinak is, továbbá a fiatal vállalkozóknak, akikről reméljük, hogy épp itt alakítanak ki hálózatot és alakítanak ki multidiszciplináris csoportokat, hogy a tudás és a tapasztalatok szinergiájával fejlesszék ki jó üzleti vállalkozásukat – emelte ki dr. Grubor.

Az első vállalkozások létrehozásakor az egyetemi hallgatók és fiatal vállalkozók rendelkezésére állnak a tanárok, előadók és konzulensek, akik már rendelkeznek bizonyos vállalkozói tapasztalattal, hogy minél jobban segíthessenek a fiataloknak a vállalkozás inkubáció előtti időszakában.

- A mentorok csak azok lehetnek, akik már átmentek a vállalat inkubációs időszakán és már mögöttük van a vállalkozások ügyvitelének legsérülékenyebb, három éves kezdeti időszaka. A mentorok mellett a segítségükre lesznek konzulensek és vállalkozók Szabadkáról, Újvidékről, Belgrádból, de még a szomszédos országokból is. A lényeg, hogy városunkban megakadályozzuk a vállalkozások elvándorlását más központok felé.  Ha a mi országunkat nézzük, akkor az elsősorban Újvidék, más országokat figyelembe véve pedig Magyarországról és Horvátországról beszélhetünk. Célunk, hogy itt teremtsük meg a feltételeket, hogy támogatást nyújtsunk nekik az inkubáció előtti időszakban, az ötlet létrejötténél és kifejlesztésénél, illetve a vállalkozás fejlődésében – üzente a Közgazdasági Kar dékánja.

12102_2.jpg

A szerződést a szerb Kormányban ma írta alá Nenad Popović, innovációért és technológiai fejlődésért felelős tárca nélküli miniszter, Zagorka Panić, Szabadka polgármesteri tanácsosa és dr. Aleksandar Grubor, a Közgazdasági Kar dékánja. Az Innovációs és Technológiai Fejlesztési Minisztériumnak nyolc napon belül kell átutalnia az eszközöket, ezt követően pedig a lehető legrövidebb időn belül ki kell írni a közbeszerzést. A projekt mindhárom ütemét az év végéig meg kell valósítani, hogy Szabadkán addigra létrejöhessen  a Regionális Innovációs Start-up Központ.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop