Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bemutatták a majdani palicsi Művelődési Otthon építési terveit és lokációját

2018.08.17.

Horvát Tímea alpolgármester, Miroslava Babić és Újhelyi Ákos, a Városi Tanács művelődésért, illetve gazdaságért felelős tagja, valamint Dobó Márta a palicsi HK Közgyűlésének elnöke ma bemutatta a majdani palicsi Művelődési Otthon építési terveit és lokációját, amelyet a Colourcoop – Sokszínű együttműködés elnevezésű projekt keretében valósítanak meg. A projekt vezető kedvezményezettje a szegedi DKMT Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség, a partnerek pedig a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság, a mórahalmi Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület, Szabadka Város és Újvidék Város.

12050_1.jpg

A palicsi Vígadóban megtartott sajtótájékoztatón Horvát Tímea, a projekt felelős menedzsere elmondta, hogy a projekt célja az átfogó kulturális stratégia fejlesztése, a kulturális és kreatív potenciálok fejlesztése a teljes magyar-szerb határtérségben, a kulturális kapcsolatok erősítése, a nyelvek, a hagyományok megismerése és a kölcsönös megértés előmozdítása.

A tervben szerepel egy magyar és szerb nyelvű on-line információs és hírközpont létrehozása, szerb és magyar kulturális központok megalapítása, valamint művelődési otthonok építése Mórahalmon és Palicson. A projekt keretében 48 kulturális eseményre kerül sor, három háromnapos fesztivált, hat tematikus kiállítást és három színházi performanszot rendeznek – mondta a többi között Horvát Tímea.

Miroslava Babić hozzátette, hogy a projektcélok egyike Újvidéknek, Európa 2021. évi kulturális fővárosának az integrálása a magyar—szerb határtérség kulturális turizmusába, a projekt legnagyobb hozadéka pedig annak a nézetnek az erősítése, hogy a kultúra a turizmus fejlesztésének a kulcsa, továbbá a tudáson, inováción és kreativitáson alapuló kulturális és kreatív ipar erősítése.

A projekttevékenységek keretében az újonnan létrejövő palicsi, mórahalmi és újvidéki kulturális központok keretében kiállításokat, irodalmi esteket, színházi performanszokat, kreatív műhelyeket szerveznek. Az események célja, hogy a különböző népcsoportok tagjainak segítsenek megismerni szomszédaik kulturális értékeit, hagyományait, művészi eredményeit és művészeit.

A mórahalmi létesítményben lesz egy 400 férőhelyes nagyterme, helyiségek a nemzeti gasztronómia számára, továbbá egy kápolna, emellett pedig a tenei, tánc- és képzőművészeti programok számára tereket alakítanak ki.

A kulturális központok a határ menti térségben a kultura nagykövetei lesznek a szerb és a magyar kisebbség tiszteletben tartása érdekében. A projekt eredményei tehát új kulturális rendezvények, fesztiválok, kiállítások és két új létesítmény lesznek: Magyar Művelődési Otthon Palicson és Szerb Művelődési Otthon Mórahalmon – hangsúlyozta Miroslava Babić.

Újhelyi Ákos emlékeztetett rá, hogy a szabadkai önkormányzat fejleszti az úthálózatot kerékpártutak építésével, a turisztikai célpontok minél könnyebb és jobb elérése érdekében.

- Palicson jelenleg az egyik legfontosabb projekt a kerékpárút megépítése a Prežihov Voranc utcától a felüljáróig. A projekt megvalósításához a teljes befektetés mintegy 13,5 millió dinár, amelyből a Gazdasági Minisztérium 5,6 milliót biztosít, a többit pedig Szabadka Városa. Ezt a beruházást az idei ősz végéig fejezik be – mondta Újhelyi.

Elmondta még, hogy folytatják a turisztikai potenciálok népszerűsítését a látogatók folyamatos tájékoztatásán keresztül a turisztikai jelzések kihelyezésével, illetve a mobil alkalmazásokkal.

A Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal, valamint a Belgrád-Budapest vasúti pálya felújításával lehetővé válik a ciklo-turizmus fejlesztése ebben a térségben, ami megtöbbszörözi a turisztikai célállomások, valamint a kulturális rendezvények látogatóinak a számát – hangsúlyozta Újhelyi Ákos.

A projekt megvalósítása 2017. június 1-jén kezdődött és 2020. május 31-én fejeződik be.  A projekt teljes értéke 3.738.247,30 euró.

12050_2.jpg

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop