Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megünnepelték a Dužijanca napját

2018.08.15.

A Bože pravde himnusz és a Podvikuje bunjevačka vila című bunyevác ünnepi dal elhangzásával kezdődött a Városháza Dísztermében a Dužijanca napja alkalmából rendezett díszülés, amellyel a bunyevác nemzeti kisebbség megünnepelte a bunyevácok négy nemzeti ünnepének egyikét. Az új búzából készült kenyeret Suzana Kujundžić Ostojićnak, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnökének Jovana Vidaković és Mario Vojnić Hajduk aratópár, a szabadkai Bratstvo Vasutas Művelődési Egyesület tagjai nyújtották át.

12049_1.jpg

Amikor őseink elindultak erre a vidékre, nem sok mindent hozhattak magukkal, de elhozták szokásaikat, nyelvüket és hitüket – mindazt ami a legszentebb minden nép számára, mondta ebből az alkalomból Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke.

12049_2.jpg

És őriztük azt három évszázadon át, amióta itt vagyunk, ezzel lettünk mások mint a többiek és jól felismerhetőek mindenki más számára. Nem volt ez mindig egyszerű, sem könnyű, és nem az ma sem. A szokásokat a fiatal korosztályokon keresztül őrizzük, de az anyanyelvet is. A bunyevác beszédet a 11 év alatt, amióta a gyermekek az iskolában tanulják, több ezer diák tanulta. Az új búzából készült kenyér, amelyet ma este kaptunk, a szemek sokaságából, sok munkából és a naphoz, esőhöz fűződő aggodalmakból állt össze – emelte ki a többi között Suzana Kujundžić Ostojić.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere elmondta, hogy a Dužijanca Szabadka tükre, feljegyzés és útmutató, az idők hiteles tanúja, a jövő jóakaratú hírnöke, amely azt mutatja, hogy mindannyiunk számára felbecsülhetetlen jelentőségű elődeink hagyatékának a megőrzése az utánunk következő generációk dicsőségére és jóléte érdekében.

Miben rejlik a Dužijanca jelképes ereje, amely a bunyevác lét elválaszthatatlan részét jelenti? Minden ember, minden gyermek, minden család boldogsága, jóléte és előrehaladása. Minden szabadkaié. A bunyevácok – vélte Jovan Erdeljanović – hiszik, hogy az utolsó rendekben, amelyekből a koszorú készül, rejlik a búza szelleme – hangsúlyozta Laban polgármester.

12049_3.jpg

Hozzátette: nem feledkezhetünk meg arról a tényről, hogy a bunyevácok több mint három évszázadon keresztül a ma koszorújába belefonták saját létüket, hogy minden időben szilárd és megbízható támaszt jelentettek, s hogy ezt jelentették 100 évvel ezelőtt is, amikor a szerbek, bunyevácok és a többi szláv nép Nagy Népgyűlésén határozatot hoztak Bácska, Bánát és Szerémség Szerbiához való csatlakozásáról.

Eleink törekvéseit és gyermekeink gyermekeinek a reményeit méltányolva gondoskodnunk kell arról, hogy az együvé tartozás, a szeretet, az identitás tisztelete, a másság megbecsülése maradjon holnapunk és városunk fejlődésének az alapja. Olyan alapelv, amelyen Szabadka nyugszik. Annak alapja és teteje. Az út nehéz és hosszú. De ha együtt kitartunk, megvalósítjuk közös célunkat – üzente Laban polgármester.

12049_4.jpg

A Díszteremben egybegyűltekhez szólt Nyilas Mihály is, a tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, valamint Ivan Bošnjak, az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium államtitkára, míg a Dužijanca oktatási vonatkozásairól Mirjana Savanov, a Bunyevác Nemzeti Tanács oktatási bizottságának az elnöke beszélt.

12049_7.jpg

A Dužijanca napjának megünneplése díszmenettel kezdődött, amely a Bunyevác Matica elől indult, áthaladt a szabadkai Korzón, majd a Szabadság téren eljárták a nagy bunyevác körtáncot.

12049_6.jpg

Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke, a hagyományoknak megfelelően - megkoszorúzta Blaško Rajić mellszobrát, annak elismeréseként, hogy papként, irodalmárként, hazafiként és hazaszerető emberként kifejtett tevékenységével mély nyomokat hagyott a bunyevácok életében.

A Dužijanca napját, a bunyevác kisebbség nemzeti ünnepét Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én ülik meg.

12049_5.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop