Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották az idei Dužijanca központi ünnepségét

2018.08.12.

Szabadkán a Szabadság téren megtartották a 2018. évi Dužijanca központi ünnepségét. A hagyományos rendezvényt 108. alkalommal tartották meg az aratás befejezése alkalmából, hálát adva Istennek a termésért, különösen a búzatermésért. Az idei aratópár, a szabadkai Marko Križanović és Marija Piuković adta át Bogdan Laban szabadkai polgármesternek a szalmakoszorút és az idei búzából készült kenyeret.

12043_1.jpg

Laban polgármester, miután átvette az új kenyeret és felmutatta azt a négy égtáj felé, elmondta, hogy a Dužijanca több egy rendezvénynél, mivel utat mutat és módot szolgáltat Szabadka identitásának:  szellemének és lényegének – minden polgár büszke otthonának - a megismeréséhez.

- Szabadka minden tisztességes, szorgos és elkötelezett ember közös nevezője. Szabadka az a hely, amelyben nem emeljük ki a különbségeket, hanem ápoljuk a sajátosságokat.  Épp ez a sajátosság jelenti együvé tartozásunk mozgatórugóját. Szükségünket és vágyunkat, hogy egymást tiszteletben tartva fejlődjünk és haladjunk előre – mondta Bogdan Laban.

Jelképesen, a kenyér és a búza mai ünnepe metaforikusan magasabb értéket képvisel – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy Szabadka azzal büszkélkedhet, hogy a búzakalászhoz hasonlóan őrzi magában minden polgárának identitását vallási és nemzeti hovatartozásukra való tekintet nélkül.

- A Dužijanca szervezőinek szorgalma, elkötelezettsége és odaadása az események egész sorának egy egésszé történő egyesítésén keresztül közös üzenetet küld - az odaadás üzenetét. Kötelességem kiemelni még egy fontos részletet. A hagyományok megőrzésén, a jövőképpel való összefonódásán keresztül a Dužijanca elősegíti egész Szabadka pozitív arculatának a formálását – mondta Laban.

  12043_2.jpg

A polgármester kiemelte, hogy a különlegesség az, ami a legszorosabban összefűz bennünket, hiszen mindannyiunknak egy, közös a célja – a polgárok mértéke szerinti Szabadka megteremtése, aláhúzva, hogy a Dužijanca a város egyik védjegye, amely a kezdetek óta - mint a népviselet - bele van szőve másságunk gazdag legyezőjébe.

- „Belo, bilo, b'jelo i bijelo/Lepo, lipo, l'jepo i lijepo/listići su jednoga cvijeta u popolj se jedan odnjihali” - idézte a nagy Njegoš szavait. Kötelességem hangsúlyozni, hogy csak ha tiszteljük az egyediséget, lehetünk őszintén összekapcsolva és építhetjük Szabadkát, amelyre büszkék leszünk, s amely az eljövendő korosztályok boldog otthonának bizonyul. A szívélyesség, a jószándék és a tisztelet jelenti azokat az értékeket, amelyekről ismerjük egymást, s amelyekről mások megismernek bennünket, amelyek alapján viszonyulnak hozzánk.  Ezek vagyunk mi – hangsúlyozta Laban polgármester.

A Szabadság téren egybegyűltekhez szólva Nyilas Mihály, a tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár emlékeztetett rá, hogy a Dužijanca az imádkozás, a hálaadás és az emberi munka dicséretének sajátos ötvözete, a szokások és a kulturális értékek ötvözete.

12043_3.jpg

- A Dužijanca esetében valószínűleg a legjelentősebb az, hogy őrzi a múlt, a szokások és a hagyományok értékes fonalát. Összefonja őket az időkkel, s ezt a szövetet bizonyítékként, a jövő zálogaként teremti meg. Nagyon fontos a nemzeti kultúra és a művészi alkotás ápolása. Az ilyen rendezvények emiatt olyan fontosak, mert hozzájárulnak Vajdaság sokszínűségének gazdagságához – üzente a többi között Nyilas Mihály.

A program ünnepi része hagyományosan a reggeli áldással és a legszebb aratópár kikísérésével kezdődött a Szent Rókus templomban, majd a menet az Avilai Szent Teréz Székesegyházhoz vonult, ahol megünnepelték az Oltáriszentséget. A hálaadó istentiszteletet, az Aratóünnepség legfontosabb lelki eseményét msgr. dr. Pénzes János szabadkai püspök celebrálta. 

A leglátványosabb a díszmenet volt, amelyben az Avilai Szent Teréz Székesegyháztól a Szabadság térig a szabadkaiak és a vendégek hagyományosan láthatták a Dužijanca zászlóvivő lovasát, a határőrök díszviseletében vonuló lovasokat, a szalmából készült nagy koronát és búzakalászt, a kis királynőket a jellegzetes dalokkal, a népviseletbe öltözött részaratókat a hagyományos munkaeszközökkel, a búzával ékesített díszes fogatokat, fiákereket és hintókat, a hazai, horvátországi és szlovéniai művelődési egyesületek tagjait és tíz-egynéhány aratópárt a környező településekről, amelyekben a Dužijanca keretében már megtartották a hasonló ünnepségeket.

12043_4.jpg

A 2018. évi Aratóünnepség 19 órakor folytatódott, amikor a legszebb aratópár a vendégek és rangos tisztségviselők kíséretében meglátogatta Blaško Rajić sírját a szabadkai Kéri temetőben.

A Dužijanca 2018. központi rendezvénye a Szabadság téren a hagyományos népünnepéllyel ért véget, amely 20 órakor kezdődött..

A Dužijanca már eddig is számos évfordulót és jubileumot ért meg hosszú története során. Idén ünnepelték meg az első városi aratóünnepség 50. évfordulóját, az első aratóverseny megrendezésének 50. évfordulóját és a Dužijanca közös megünneplésének 25. évfordulóját. 1993 óta ugyanis a Katolikus Egyház és Szabadka Város közösen ünneplik a Dužijancát.

12043_5.jpg

 Az ide Dužijancát a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesülete szervezte.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop