Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

ÁKI – Szabadka a jó gyakorlat példája

2018.07.18.

A Szerb Köztársaság Népképviselőházának Pénzügyi, Költségvetési és a Közpénzek Felhasználását Ellenőrző Bizottsága ma Szabadkán, a Városháza Díszetermében tartott ülést. Egy nappal korábban a Gazdasági, Regionális Fejlesztési, Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Energetikai Bizottság is Szabadkán ülésezett.

12011_1.jpg

Dr. Aleksandra Tomić, a Pénzügyi, Költségvetési és a Közpénzek Felhasználását Ellenőrző Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a közpénzek igazgatása reformjának 2016-2020. közötti időszakra szóló reformjának programja előirányozza, hogy az Állami Könyvvizsgáló Intézet (ÁKI) munkájával kapcsolatos bizottsági üléseket átlátható módon Belgrádon kívül is megtarthatják.  

12011_2.jpg

-    Ezúttal Szabadka várost választottuk ki, hogy itt vitassuk meg az Állami Könyvvizsgáló Intézet jelentéseit a közpénzek felhasználóinál tartott ellenőrzésekről – mondta Tomić.
Dr. Duško Pejović, állami fő könyvvizsgáló, az Állami Könyvvizsgáló Intézet elnöke a Pénzügyi, Költségvetési és Közpénzek Felhasználását Ellenőrző Bizottság elé beterjesztett jelentésében hangsúlyozta, hogy Szabadka Város a többi város számára a jó gyakorlatot példázza a hiányosságok kiküszöbölése terén.
-    Szabadka Város 2015. évi költségvetési zárszámadásának és ügyvitele szabályosságának ellenőrzésekor a könyvvizsgálók megállapították, hogy a 389 foglalkoztatott közül 386-nál tévesen számolták el a béreket. Emiatt a város költségvetéséből 123,5 millió dinárral többet fizettek ki – emelte ki dr. Pejović.
Az állami fő könyvvizsgáló elmondta, hogy a felülvizsgálat után minden kifizetés a törvényes keretek között történt.
Bogdan Laban az egybegyűltek üdvözlésekor kiemelte, hogy Szabadka Város az utóbbi két évben jó példával jár elöl a közpénzek igazgatása terén.
-    A szerb Kormány számára elsődleges minden önkormányzat egyenletes fejlődése és ennek megfelelően tartott meg városunkban megalakulásának első évfordulójára munkajellegű ülését.  A Pénzügyi, Költségvetési és a Közpénzek Felhasználását Ellenőrző Bizottság mai ülése, amelyen jelen vannak az Állami Könyvvizsgáló Intézet, valamint a Korrupcióellenes Ügynökség képviselői is, egyértelműen mutatja a közjogi méltóságok eltökéltségét, élükön az államfővel, a Képviselőházzal és a szerb Kormánnyal, hogy munkájukat minden polgár számára átláthatóvá és láthatóvá tegyék – mondta Laban.
Ugyancsak fontos kiemelni, jegyezte meg, hogy a Pénzügyi, Költségvetési és a Közpénzek Felhasználását Ellenőrző Bizottság önkormányzatok területén megtartott ülései lehetővé teszik, hogy a nyilvános párbeszéd és információcsere révén javuljon a közszolgáltatások minősége és kialakuljanak a polgárok életminőségét folyamatosan javító mechanizmusok.
- A költségvetési bevételek és kiadások a törvényekkel és az etikai elvek tiszteletben-tartásával összhangban valósulnak meg, ami a politika felelős felfogásának a lényegét jelenti. Szabadka Város minden tisztségviselője tisztában van szerepével – közszolgálatával, amelynek meg kell könnyítenie a polgárok életét – emelte ki Laban.
A meglevő munkahelyek megőrzése és újak megnyitása, a kommunális és a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, a legidősebb polgártársainkról való gondoskodás, olyan projektek iránti figyelem, amelyek feltételeket teremtenek ahhoz, hogy a munkanélküli fiatal, képzett szabadkaiak a közeljövőben munkához jussanak, s hogy szülővárosukban maradjanak – húzta alá Laban.
-    Az előző időszakban sikerült stabilizálnunk a teljes közszféra ügyvitelét, megvalósítanunk nagy számú nagyberuházást és számos külföldi befektetőt sikerült megnyernünk. Természetesen mindig adódik lehetőség a munka európai szabványoknak megfelelő előmozdítására, összehangolására, mindenekelőtt pedig a polgárok érdekeivel való összehangolásra. A folytatásban is ezért igyekszünk figyelemmel kísérni a szabványokat, amelyeket munkájukban meghatároz a köztársasági elnök és a kormány – szögezte le Laban.
Snežane Petrović, a Gazdasági, Regionális Fejlesztési, Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Energetikai Bizottság elnöke szerint a képviselőket a polgárok választották meg, ezért kötelesek választóik érdekében tevékenykedni és elszámolni nekik a munkájukkal.
- Meghívtuk a Gazdasági Minisztérium és a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium képviselőit, hogy számoljanak be a munkájukról. Ez lehetőség arra, hogy a szabadkai üzletemberek közvetlen kapcsolat útján kapjanak választ az illetékes minisztériumok képviselőitől minden igényükkel kapcsolatban – emelte ki Snežana Petrović.
Ennek a bizottságnak az ülésén szó volt arról az eljárásrendről és azokról a lehetőségekről, amelyek alapján a kis- és közepes vállalatok pályázhatnak a különböző kölcsönökre a kereskedelmi bankokkal és a Fejlesztési Alappal együttműködve.
Miroslav Knežević, a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium államtitkára tájékoztatta a Bizottság tagjait a nemzetközi együttműködés eredményeiről. Ennek keretében megállapodásokat írtak alá, amelyek célja a külföldi befektetők megnyerése volt.
Knežević kiemelte A legjobbat Szerbiából projektet, amelyet a Minisztérium szervezett a Szerb gazdasági Kamarával, valamint a kedvezményes nyaraltatási projektet, amelyet eredményesen zártak le a százezredek utalvány átadásával. Mint kiemelte, ha az utalványok kihasználtsága meghaladja a 90 százalékot, megvitatják annak a lehetőségét, hogy jövőre folytassák ezt az akciót.
Az ülést megtartását támogatta az UNDP "A Képviselőház felügyeleti szerepének erősítése" elnevezésű projektje keretében, a svájci Fejlesztési Ügynökség védnökségével.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop