Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Palicson megnyílt az Európai Filmek 25. Fesztiválja

2018.07.15.

A palicsi Szabadtéri Színpadon megnyílt az Európai Filmek jubiláris, 25. Fesztiválja. Az idei fesztivált Dušan Kovačević drámairó, akadémikus nyitotta meg, aki a Fesztiváli Tanács elnöki posztján felváltotta Mira Banjacot, a szerbiai színészet igazi díváját. Banjac a fesztivál negyed százada alkalmából ezóstérmét vett át, az ünnepelt színésznő pedig utódjának átadta a Fesztivál alapító okiratát, amely alapján az új elnök tevékenykedni fog az elkövetkező négy évben.

11997_1.jpg

A köztársasági és a tartományi hatalom, a filmes alkotókat és a közönséget a Szabadtéri Színpadon ma este Bogdan laban, Szabadka polgármestere köszöntötte.
- Mindenekelőtt az európai filmek palicsi fesztiváljának fontos évfordulója alkalmából engedjék meg, hogy köszöntsem önöket Szabadka Város és a szabadkaiak nevében. Isten hozta Önöket Danilo Kiš, Lifka Sándor, Stevan Raičković, Kosztolányi Dezső Szabadkáján. Szabadkán, amelyben a kultúra, a vallás és a népek olyan szorosan fonódnak össze, mint a vajdasági búzakötegek. Szabadkán, amelyben a kultúra csak egy nyelvet, a fennköltség nyelvét ismeri. Az időn kívülit. A varázslatét - mondta Laban.

11997_2.jpg

Mi ma – folytatta – Szerbia és Európa, de elsősorban Szabadka, az új perspektíva városa számára fontos fesztivált nyitunk meg. Szabadka turisztikai város, Európa-szerte ismert. Szabadka a kultúra, a tolerancia városa.

11997_3.jpg

-Minden városnak van, vagy igyekszik, hogy legyen egy óriásplakátja az erejéről. Hogy legyen nagykövete a sikereinek. Hogy legyen egy vagy több intézménye, amely nemzetközi szinten a legjobb fényben mutatja meg pénzügyi, gazdasági, idegenforgalmi, civilizációs és kulturális kapacitásait. Természetesen nem áll széndékomban Szabadkát Cannes-nal, Velencével, Berlinnek. Inkább arról van szó, hogy a palicsi filmfesztivál teljes 25 éve Szabadka és a Vajdaság kulturális és turisztikai népszerűsítésének egyik kulcsfontosságú eleme. A palicsi fesztivál tehát negyed százada a siker plakátja amely városunkat vonzóvá és az egész világ számára láthatóvá teszi – emelte ki Laban.

11997_4.jpg

Ugyanakkor ki kell emelni – mondta,–hogy fesztiválunk egész Európában azon kevesek egyike, amelyet száz százalékban az európai filmeknek szentelnek, s amely Szerbiában az egyik legfontosabb kulturális rendezvénynek számít. Ez a tény emeli ki és teszi külön értékké, amelyet ápolni és tisztelni kell.

-Erről tanúskodik az Európai Fesztiválok Szövetségének díja, amellyel az EFPF a legjobb európai fesztiválok közé sorolta - mondta a polgármester, majd emlékeztett rá, hogy a fesztiválon jelentős alkotók százai jelentek meg, köztük Dušan Makavejev, Nikita Mihalkov, Emir Kusturica, Ken Loach, Szabó István...
-Mivel tudatában vagyunk a fesztivál jelentőségének a város és Szerbia számára, Szabadka Városának azt a feladatot adtuk, hogy a Fesztivál megbízható partnere legyünk, mivel olyan intézményről van szó, amely a legjobb szerbiaiakat összeköti Európa legjobbjaival. Palics fantasztikus potenciálja miatt Szabadka további fejlődésének egyik fő pontjaként jelöltük ki. Biztosítottuk a projekteket, amelyek ezt a természeti gyöngyszemet az egyik legkívánatosabb turisztikai célállomássá teszik Európának ebben a részében – hangsúlyozta Laban.
Tisztelt vendégek, Palics és Szabadka már több mint két évtizede kivételes légkört teremtenek a tapasztalat- és az információcseréhez, az új kapcsolatok kialakításához.

-Palics és a palicsi fesztivál szerepe, hogy az élenjárók összekapcsolásával váljon élen járóvá. Hogy a siker megsemmisíthetetlen váltója legyen. Palics összekapcsolja azt ami Szerbiában a legértékesebb Európa legjobbjaival – tette hozzá Laban és mindenkinek azt kívánta, hogy élvezze a szabadkaiak vendégszeretetét.

Igor Mirović, a vajdasági Kormány elnöke mondott köszönetet Mira Banjacnak, a nagy színésznőnek, a Fesztiváli Tanács eddigi elnökének, valamint aTanács tagjainak az új megbízatási időben és sikeres munkát kívánt nekik az elődök munkájának folytatásaként, akik a fesztivál szervezőivel együtt mindent megtettek azért, hogy Szabadkán és Palicson ezekben a napokban érződjön a film szelleme.
- A tartományi Kormány nevében szeretném megígérni, hogy az Európai Filmek Palicsi Fesztiválját még jobban fogjuk támogatni, mint az előző években, mert ez a gyönyorű és jelentős jubileum méltó hozzá – mondta Mirović.
A versenyprogramot, versenyen kívül az olasz Boldog Lazzaro című film nyitotta meg, a versenyprogram első filmjeként pedig a rendező, Wolfgang Fischer rendező jelenlétében mutatták be a német Styx című alkotást.
A jubileumi fesztivál nyitóünnepsége keretében bemutatták a Családi album képei című fotóválogatást a Fesztivál történetéről, jelentős alkotóiról és pillanatairól.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop