Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadkán megemlékeztek a Szerb Köztársaság Kormánya munkájának első évéről

2018.07.05.

Szabadka Város ma vendégül látta a Szerb Köztársaság Kormányát, amely egy éves tevékenységét tekintette át. Brnabić kormányfő Igor Mirovićtyal, a tartományi Kormány elnökével, Bogdan Labannal, Szabadka polgármesterével, valamint a Német Szövetségi Köztársaság szerbiai Nagykövetségének a képviselőivel ellátogattak a Norma Group német cég telephelyére, amely országunkban tevékenységének megkezdése óta 32 millió eurót fektetett be.

A Norma Group az autóipar számára fejleszti ki és gyárt kapcsokat, csőkötéseket és csőelemeket, jelenleg 1.200 munkást foglalkoztat és termékeit a világ 50 országába szállítja.

- A szerbiai Norma Group nem csupán elosztó központ, hiszen a teljes termelési folyamat épp itt, Szabadkán zajlik. A hazai tudást és kreativitást használja ki. Épp ez az, amire Kormányként törekszünk - az újításokon és a tudáson alapuló gazdaság fejlesztésére - mondta a kormányfő.

A Kormány elnökasszonya emlékeztetett rá, hogy Szerbia a Nyugat-Balkán térségében a külföldi befektetők megnyerésében vezető helyet foglal el, s hogy az állam folyamatosan dolgozik az üzleti légkör javításán, hogy a jövőben még nagyobb legyen a befektetők száma.

- Megtiszteltetés számunkra, hogy a Norma Group felkeltette Ana Brnabić miniszterelnök Kormányának az érdeklődését. A kötőelemek magasan fejlett technológiájának piacvezető cégeként a térségben megszereztük a vonzó munkaadó tekintélyét – hangsúlyozta Thomas Kraus, a Norma Group EMEA EJT alelnöke.

A Norma Groupban tett látogatást követően a kormányfő ellátogatott a Vegyészeti-technológiai Iskolába, amelynek a felújítására a költségvetésből 156 millió dinárt biztosítottak.

A Vegyészeti-technológiai Iskola épületének ez az első átfogó felújítása. A létesítmény 1897-ben épült eklektikus stílusban és műemlékként, az építészeti örökség részeként államilag védett épület.

A felújítási munkálatokat Nikola Matković iskolaigazgató mutatta be, a kormányelnök kíséretében pedig ott volt Mladen Šarčević, oktatási, tudomány- és technológia-fejlesztési miniszter, Branko Ružić, államigazgatási és önkormányzati miniszter, valamint Bogdan Laban, szabadkai polgármester.

- Szeretnénk a tudásra, innovációkra és kompetenciákra épülő társadalmat létrehozni, ami miatt jobb tanulási és munkafeltételeket teremtünk a diákok számára – hangsúlyozta a kormányfő.

Brnabić rámutatott arra, hogy a Vegyészeti-technológiai Iskola, amelyben szerb és magyar nyelven folyik az oktatás, példaképül szolgál más oktatási intézmények számára, hogy a vállalkozások és duális képzés fejlesztése miként segít a tanulóknak abban, hogy tanulmányaik befejezése után könnyebben találjanak munkát.

A Szabadkai Gyógyszertárakban a kormány elnöke megtekintette az eRecept, illetve az egészségügyi beavatkozások egységes várólistája rendszerének működését.

A két rendszer bemutatásánál jelen volt Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, Branko Ružić, államigazgatási és önkormányzati miniszter, valamint Mihailo Jovanović, az IT és Elektronikus Közigazgatási Iroda igazgatója is.

Az eRecept rendszer június 30-a óta Szerbia egész területén működik, a krónikus betegek számára lehetővé teszi a vények automatikus kiadását 6 hónapra. Ez azt jelenti, hogy az idült betegségben szenvedőknek nem kell évente 12-szer orvoshoz menniük a vényekért, hanem csak kétszer. A rendszer bevezetésétől június végéig összesen 32.785.678 vényt írtak ki. A vények nyomtatásához szükséges anyagok révén évente mintegy kétmillió eurót takarítanak meg.

- Az elektronikus szolgáltatások számának növekedése kevesebb sorban állást és adminisztrálást, rövidebb eljárást és kisebb korrupciós kockázatot jelent. A korszerű közszolgáltatások pénzt spórolnak, ami több beruházást tesz lehetővé – jelentette ki Brnabić.

A köztársasági Kormány munkájának első évfordulója alkalmából a város központjában tartottak bemutatót Rendőr a közösségben elnevezéssel. Ana Brnabić kormányfő, Nebojša Stefanović, kormányalelnök és belügyminiszter, Aleksandar Vulin védelmi miniszter és Bogdan Laban polgármester ma megtekintették ezt a megmozdulást, amellyel a rendőrség és a katonaság tagjai a város főterén bemutattak néhány ügyességi gyakorlatot, képességet, munkamódszert és a rendelkezésükre álló felszerelést.

Brnabić köszönetet mondott Stefanović és Vulin minisztereknek mindazért, amit azért tettek, hogy a rendőrség és a katonaság közelebb kerüljön a polgárokhoz, s ezáltal jelképesen is megmutatták, hogy a szerb Kormány a polgárokért van, hogy biztosítsa, védje őket, s hogy jobbá tegye az életüket.

- Sokat kell még tennünk Szerbia felemelkedéséért. A biztonsági szolgálatok jól mutatják azt, hogy mit tehetünk akkor, ha nap mint nap dolgozunk és minden tőlünk telhetőt megteszünk, mert viszonylag rövid idő alatt sikerült a szolgálatokat felépítenünk, sokat fektettünk be és visszaszereztük technológiánkat, tudásunkat és legalább egy kicsit az életszínvonalat is javítottuk. Így mondunk köszönetet a biztonsági szolgálatoknak, amelyek az országban a legveszélyesebb feladatokat végzik értünk – üzente a kormány elnök asszonya.

Hozzátette, hogy a Kormány folytatja a rendőrségi befektetéseket, kiemelve, hogy örömére szolgál a biztonsági szolgálatok tagjai számára történő lakásépítési törvény elfogadása, s hogy szeptembertől elkezdődik a lakásépítés első üteme.

- Kifejezném köszönetemet Aleksandar Vučićnak, a Szerb Köztársaság elnökének, aki elsőként látta be, hogy szükség van a biztonsági szolgálatok talpra állítására, a polgárokkal történő összekapcsolásukra. Úgy vélem, hogy továbbra is bátran tesszük meg ezeket a lépéseket – mondta Brnabić.

Stefanović kiemelte, hogy büszke a szerb Kormány, illetve a Belügyminisztérium egy év alatt elért eredményeire, s hangsúlyozta, hogy a rendőrség folytatja a bűnözés elleni erőteljes harcot.

A miniszter köszönetet mondott a kormányfőnek és a Szerb Köztársaság Kormányának, amiért támogatta a rendőrség felszerelését.

- Idén és tavaly is új járműveket szereztünk be, fejlesztettük a fegyverzetet és a felszerelést, de dolgozunk új helikopterek beszerzésén, az épületek felújításán, több pénzt fordítunk a káderek képzésére, mert szeretnénk, ha a rendőrség állománya jól képzett és jól felszerelt lenne, hogy megóvjuk életüket, s hogy hatékonyabbak legyenek a polgárok védelmében és a nekik nyújtott szolgáltatások terén - üzente Stefanović.

Vulin elmondta, hogy a Belügyminisztérium, a Biztonsági-információs Ügynökség és a Védelmi Minisztérium a Szerb Köztársaság egységes biztonsági rendszerét alkotják.

- Együtt tesszük Szerbiát biztossá és biztonságossá. Azért vagyunk, hogy minden gyermeknek szavatoljuk a biztonságot, a fejlődéshez és az előrehaladáshoz való jogot – üzente, kiemelve, hogy a Szerb Katonaság képes megvédeni az ország integritását és minden talpalatnyi földjét.

A szabadkaiak figyelmét minden ilyen hasonló szemléhez hasonlóan ezúttal is felkeltették a lovas egység tagjai, a szolgálati kutyák, a járművek és a motorkerékpárok, de a csendőrségi harcművészeti bemutató is. A gyerekek a különleges terroristaellenes egység tagjainak a segítségével műsziklára mászhattak, a rögtönzött gyalogátkelőhelyen megtanulhatták a biztonságos átkelés alapjait, a rendőrség tagjaival való találkozás pedig nem múlhatott el a tűzoltóság és az elmaradhatatlan oltóhab nélkül. A polgárok megismerkedhettek és ki is próbálhattak néhány módszert, amelyet a bűnügyi rendőrség alkalmaz a bűnesetek felderítésében és az elkövetők azonosításában, mint amilyen a papilláris ujjlenyomat vétele.

A szerb Kormány és Ana Brnabić kormányfő szabadkai látogatásának befejeztével a palicsi Vigadóban sajtótájékoztatót tartottak, amelyen a kormány elnöke Szerbia polgárait tájékoztatta a Kormány egyéves munkájáról.

Brnabić azt üzente, hogy az általa vezetett Kormány számára fontos, hogy nyitott, hozzáférhető és elérhető legyen a polgárok számára, hogy a kormány eredmény-orientált, s hogy úgy gondolkodik, hogy minden nap teljesítse ígéreteit.

- Az egész Kormány és minden miniszter szorgalmasan és elkötelezetten dolgozott és én nagyon elégedett vagyok Szerbia eredményeivel. Szeretném és fontosnak tartom megjegyezni, hogy mi egy csapatot alkotunk a Szerb Köztársaság elnökével, Aleksandar Vučićtyal és csapatával, s hogy együtt hajtjuk végre azokat a reformokat, amelyek az ő kormányának a megbízatása alatt kezdődtek – mondta a kormányfő.

A kormányfő kiemelte, hogy a Kormány a polgárok szolgálatában tevékenykedik, s emlékeztetett rá, hogy a kormány 365 napja alatt emelkedtek a nyugdíjak és a közszférában a fizetések, s hogy folytatódtak a gazdasági reformok és a közigazgatási reformok. Az év végéig megszűnik a nyugdíjak csökkentéséről szóló 2014. évi törvény és minden nyugdíjat 7,2 százalékkal megnövelnek, a legkisebb járandósággal rendelkezők juttatásait pedig még nagyobb arányban növelik – hangsúlyozta Brnabić, emlékeztetve rá, hogy a nyugdíjakat ezt megelőzően öt százalékkal megnövelték.

Elmondta, hogy a közszférában a bérek 5-10 százalékkal nőttek, s hogy az év végéig az államkincstári fegyelem jó eredményeinek köszönhetően még egy bérnövelést terveznek.

Fenntartottuk a pénzügyi fegyelmet, folytatódtak a fontos infrastrukturális projektek – hangsúlyozta a Kormány elnöke, hozzátéve, hogy befejezték a niši Klinikai Központot, megnyílt a Nemzeti Múzeum és a Kortárs Művészetek Múzeuma.

Szavai szerint a tegnapi napon a költségvetési többlet 29,7 milliárd dinárt tett ki, a köztartozások 59,6 százalékkal csökkentek, a gazdasági növekedés pedig a továbbiakban is prioritást élvez.

Brnabić a Financial Timesra hivatkozva közölte, hogy Szerbia a vártnál 12-szer több közvetlen külföldi befektetést vonzott az országba, s ezáltal 194 ország között az első helyet szerezte meg.

Fél év alatt a külföldi befektetések befolyt nettó összege 1,1 milliárd eurót tett ki.

Brnabić rámutatott arra, hogy a Kormány első éve alatt a minimálbér 10 százalékkal nőtt, s hogy az adómentes részt 11.790-ről 15.000 dinárra növelték, amivel jelentősen tehermentesítették a gazdaságot. A kormányfő kiemelte, hogy a Világbank Doing Business-adatai szerint a 190 ország között a 43. helyet foglalta el, ami a mindenkori legjobb helyezés, a Világbank pedig a délkelet-európai térségben hazánkat a reformokat végrehajtó országok élére sorolta.

Szavai szerint befejeztük az IMF-fel kötött hároméves hitelprogramot. Dicséretet kaptunk a reformok végrehajtásának világbajnokaként, s újabb szerződést írtunk alá de pénzügyi támogatás nélkül - amelyre nincs szükségünk még elővigyázatosságból sem – ahhoz, hogy biztosítsuk a strukturális reformok folytatását.

A kormányfő közölte, hogy a hazai és a külföldi befektetőkkel 35 új szerződést írtunk alá 250 millió euró értékben, amelyek 9.227 új munkahelyet eredményeznek.

Mint mondta, a Kormány folytatja a csődeljárásokkal kapcsolatos gondok megoldását, a régi óriáscégek és hazai márkanevek talpra állítását. Így már megoldották a Galenika, az IMT, a Magnohrom kérdését, a jövőben pedig ezt teszik az Ikarbus, a BIP, a Fap, a Valjevói Sörgyár, a Toza Marković és más cégek esetében is.

Brnabić hangsúlyozta, hogy az első negyedévben a gazdasági növekedés 4,6 százalékos volt, ami a legnagyobb növekedés az elmúlt egy évtizedben.

Ugyanakkor kiemelte, hogy az új időkhöz új tudás szükségeltetik, s hogy a fiatalok jelentik az esélyt erre a kiugrásra és a jövő potenciálját.

Brnabić emlékeztetett rá, hogy az informatikát és a számítástechnikát kötelező tantárgyként bevezették az ötödik osztályban, s hogy Szerbia rendelkezik a legjobb programmal Európában.

Az iskolák össze vannak kapcsolva az internettel, új számítógépeket vásároltak, több mint 560 szerbiai iskolában vezették be az elektronikus naplót, az év végéig pedig minden általános iskolában alkalmazni fogják. Ezt követően hozzálátnak a középiskolákba történő bevezetésükhöz – jelentette be a kormányfő.

Hozzátette, hogy Szerbia szerte a gimnáziumokban több mint 40 IT tagozat áll rendelkezésre, ami ötször több az eddiginél.

Megismételte, hogy a digitalizáció országunk nagy esélye. Emlékeztetett rá, hogy a BioSens Intézetben megnyílt a szerbiai Digitális Mezőgazdasági Központ, Topolyán megnyílt az első digitális farm, Belgrádban megnyílt az első állami Data Központ, október elsejétől pedig megszűnnek a céges bélyegzők, amelyek így a történelem részévé válnak.

Brnabić elmondta, hogy az elmúlt egy évben a közúti és vasúti infrastruktúrára több mint 81 milliárd dinárt költöttek, a 10-es közúti folyosón 36 kilométernyi autópálya nyílt meg, a Preljina–Požega közötti szakaszra aláírták a 450 millió euró értékű szerződést, felújítottak és átadtak a forgalomnak 77,6 kilométernyi vasutat.

Elmondta még, hogy 19 évvel a NATO-bombázások után Újvidéken felújították a Žeželj-hidat, s újra helyreállt a vasúti forgalom.

Az 5 millió euró értékű beruházás felöleli a Béke-autóút megépítését Ništől Prištináig, a Fruška Gora-i autóút és a Belgrád-Szarajevó autóút megépítését, s ez az, ami ránk vár az elkövetkező időszakban – mondta a miniszterelnök.

Kiemelte, hogy felújították a belgrádi Klinikai Központot is, akárcsak a vajdasági és a kragujevaci Klinikai Központot is, azzal, hogy felújították a Tirš-utcai Egyetemi Klinikát is, amelybe eddig több mint 6,5 millió eurót fektettek.

Büszkék vagyunk rá, hogy végre befejeztük a Nemzeti Múzeum és a Kortárs Művészeti Múzeum felújítását. csakúgy, mint az újvidéki Matica Srpska Képtárát – mondta a kormányfő, leszögezve, hogy ez is azt bizonyítja, mennyire eredményorientált a Kormány.

Brnabić hangsúlyozta, hogy bevezetésre került az elektronikus betegkönyv, kibővítették az E-baba projektet, amelynek megkezdődött a második üteme, s amely lehetővé teszi, hogy a szülők már a szülészetről benyújtsák a kérelmet a gyermekpótlékra.

Ugyancsak bevezetésre került az e-vények rendszere, amely a krónikus betegek számára lehetővé teszi a vények automatikus kiadását, és üzembe helyezték az e-bírósági platformot.

A kormány elnöke a címek nyilvántartásáról szólva elmondta, hogy ez a projekt lehetővé teszi az államigazgatás rendezését az év végéig, illetve hogy minden polgár rendelkezzen címmel, amelyen lakik, illetve dolgozik.

Egy évvel ezelőtt helyeztük üzembe az elektronikus közigazgatás rendszerét, hogy a polgárok többé ne legyenek az állam küldöncei – emelte ki Brnabić, hozzátéve, hogy a polgárok számára 500.000 órányi sorban állást spóroltak meg, az állam pedig 20 millió dinárt takarított meg a papírok nyomtatásán.

A népesség-politikáról szólva emlékeztetett rá, hogy a gyermekes családok pénzügyi támogatásáról szóló törvény, valamint a születésösztönzési stratégia módosítása és kiegészítése révén meghatározták a támogatást az első, második, illetve harmadik gyermek születésére.

A kormányfő közölte, hogy a szerb Kormány munkájának első évében 1.107 kg kábítószert koboztak el és 19 illegális kábítószergyártó laboratóriumot fedtek fel.

A megbízatási idő első évében repülőgépeket szereztek be a Szerb Katonaság légi ereje és légvédelme számára és négy fejezetet nyitottunk meg az Európai Uniós tárgyalások keretében – mondta Brnabić.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop