Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Az idősek bántalmazása elleni küzdelem nemzetközi napja

2018.06.15.

Szabadkán is megemlékeztek az idősek bántalmazása elleni küzdelem nemzetközi napjáról. A Városháza Kék termében tartott megbeszélés célja az volt, hogy egybegyűjtse a szociális védelem mérvadó intézményeit és az idős polgártársainkról gondoskodó egyesületek képviselőit. Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja elmondta, hogy Szabadka Város idén 44 millió dináros támogatással megnövelte a Gerontológiai Központ és a gerontológiai klubok működésére szánt költségvetési keretet, emellett pedig a társadalmi és humanitárius munka támogatására kiírt pályázat keretében eszközöket juttat a Kolo Srpskih Sestara és a Karitász szervezeteknek is.

11935_1.jpg

- Szeretnénk a jelenlevőktől ötleteket, ajánlásokat hallani ahhoz, hogy hogyan javíthatnánk a legidősebb szabadkaiak életminőségét. Legidősebb polgártársaink számára jó életminőséget kell biztosítani. Helyi önkormányzatként az a szerepünk, hogy gondoskodjunk róluk, de fontos szerepe van a sajtónak, a civil szférának és az oktatási rendszernek is. Arra számítunk, hogy sikerül egyet értenünk és városunkban létrehoznunk a Gerontológiai Fórumot, vagy az Idősek Helyzetét Segítő Tanácsot – hangsúlyozta Ilija Đukanović.

Az utóbbi években megnőtt az idősbántalmazások száma, és különösen sérülékenyek az idősebb nők. A kutatások azt mutatják, hogy az idős személyek gyakran vannak bántalmazásnak kitéve a családtagok, leggyakrabban a velük élő fiúk, illetve unokák részéről.

Ljiljana Vuković Simić, Szabadka Város polgári jogvédő-helyettese elmondta, hogy az utóbbi időben gyakran fordulnak hozzájuk idősebb személyek nem csupán a testi és a szellemi bántalmazás miatt, hanem azért is, mert jövedelmüket mások gyakran nem rendeltetésszerűen költik.

- Ez esetben nem csak az idősek bántalmazásáról van szó, hanem at idős eltartásáról szóló szerződés megszegéséről is. Mi ekkor értesítjük a Szociális Munkaközpontot, amely minden esetben visszajelzést küld – mondta Ljiljana Vuković Simić.

Dr. Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója kiemelte, hogy amikor az idősek bántalmazásáról beszélünk, akkor többnyire a legidősebb polgártársaink elhanyagolására gondolnak.

- A Világbank legutóbbi kutatásai szerint a potenciális szegénység egyik rejtett forrását az elöregedő falusi háztartások jelentik. A Gerontológiai Központ, a gerontológiai klubokon, az ápolási és segítségnyújtási szolgáltatásokon keresztül külön figyelmet fordít az egyedül élőkre és az idős háztartásokra. Mindannyiuktól függ, hogy megismertessük velük, mi a bántalmazás és mi az elhanyagolás, hol és kinél tudják az ilyen eseteket bejelenteni – mondta Nenad Ivanišević.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop