Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megemlékezés a szabadkai zsidók deportálásának 74. évfordulójáról

2018.06.15.

Az egykori gettó helyén, a Papp Pál utcában álló zsidó emlékmű megkoszorúzásával, a Zsinagógában tartott gyászünnepséggel és a holokauszt zsidó áldozatainak a Zsinagóga udvarában álló emlékművének a megkoszorúzásával Szabadkán megemlékeztek az itteni zsidók gyűjtőtáborokba, majd az auschwitzi és más európai haláltáborokba való elhurcolásának 74. évfordulójáról.

11933_1.jpg

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a Zsinagógában mondott beszédében elmondta, hogy 1944. június 16-án mintegy 4.000 szabadkai zsidót deportáltak az európai koncentrációs táborokba, s hogy az államnak a zsidóktól való megtisztítása 1944. április 26-án vette kezdetét.

Elmondta, hogy amikor a szállításról beszélünk, válogatást végeztek, meghatározták a prioritásokat, így először az állam rendjére veszélyesnek tartott zsidókat azonnal a haláltáborokba szállították, a többieket pedig először külön lakótömbökbe, gettókba zárták, ahonnan később kiszolgáltatták őket  a németeknek. 

A háború előtt Szabadkán valamivel több mint 6.000 zsidó élt, közülük a II. világháborút követően mintegy 1.000 túlélő tért haza, de sokan nem maradtak a városban, mondta Bogdan Laban, hozzátéve, hogy épp az itt maradt néhány száznak köszönhetően Szabadkán sikerült megőrizni a zsidó hagyományokat, szokásokat, vallást és kultúrát.

A szerbek és a zsidók kapcsolatáról szólva kiemelte, hogy a szerb-zsidó barátság gyökerei bizonyítottan Miloš Obrenović uralkodásáig és a II: szerb népfelkelésig nyúlnak vissza, , a II. világháború pedig külön oldalakat írt a szerb-zsidó kapcsolatokról.

11933_2.jpg

– A két nép évszázados barátságáról tanúskodik, hogy a szerb királyi kormány elismerte a Balfour-nyilatkozatot, amellyel a brit Kormány 1917. november 2-án támogatta a zsidó állam létrehozását Palesztinában. Ez elsősorban dr. David Albala szefárd zsidónak, a szerb katonaság kapitányának, szerb-zsidó háborús hősnek az érdeme. David Albala kezdeményezésére a Szerb Királyság Kormánya – 1917. december 27-én – elsőként támogatta nyíltan a Balfour-nyilatkozatot, amelyben elismerték a zsidóknak a nemzeti függetlenséghez való jogukat Palesztina földjén, harminc évvel azelőtt, hogy kikiáltották volna Izrael államot – mondta Bogdan Laban.

Emlékeztetett rá, hogy gazdasági erejük növekedésével a szabadkai zsidók a huszadik század elején olyan zsinagógát szerettek volna, amely megfelel közösségük igényeinek és tekintélyének, majd kiemelte, hogy az 1902-ben felépített szabadkai Zsinagóga nem csak a helyi zsidó lakosság fejlődését jelképezi, hanem a városunkban élő összes nép közösségét és szolidaritását is vallási vagy nemzeti hovatartozásuktól függetlenül.

– Ez a sajátos egyházi létesítmény 40 év után újult meg, s örülök annak, hogy a zsidók, de a többi szabadkai életében is - ahogyan a márciusi megnyitóünnepségen hangsúlyozta Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke – az ima, a tanulás és a gyülekezés háza lesz. Hiszem, hogy a holokauszt soha és sehol nem ismétlődhet meg. Rajtunk és a jövő generációin múlik, hogy ne feledjük s hogy emlékezzünk az áldozatokra, hajtsunk fejet azoknak az emléke előtt, akik csak azért vesztek oda, mert más néphez és valláshoz tartoztak, s mert kiálltak nemzeti büszkeségük és a létezéshez való joguk megvédéséért – üzente Bogdan Laban.

11933_3.jpg

Isaac Asiel szerbiai főrabbi többek között elmondta, hogy rossz dolgok minden nap történhetnek, az akkor történtek megismétlődhetnek, ezért ébereknek kell lennünk, mert a gonosz sosem alszik.

Itt van körülöttünk, s mi vagyunk azok, akik megengedhetjük, hogy ismét feléledjen, vagy akik ezt megakadályozhatjuk – hangsúlyozta Isaac Asiel.

A zsidó áldozatoknak a Zsinagóga udvarában állított emlékművét Szabadka Város nevében Bogdan Laban polgármester, valamint Nemanja Simović és Ilija Đukanović, a Városi Tanács tagjai koszorúzták meg. Vajdaság AT Képviselőháza nevében Pásztor István, a Képviselőház elnöke, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet nevében pedig Dragi Vučković körzetvezető koszorúzott.

Ugyancsak koszorút helyezett el Szabados Róbert, a Szerbiai zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, a zsidó hitközségek, a konzuli képviseletek, a nemzeti tanácsok képviselői, valamint számos szervezet és egyesület küldöttsége is.

11933_4.jpg

A szabadkai önkormányzat nevében a zsidó áldozatoknak az egykori gettó helyén, a Papp Pál utcában álló emlékművét Magosi Zsuzsanna, a polgármester tanácsosa és Dorogi Erika tanácsnok koszorúzta meg.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop