Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Az EU-tagországok misszióvezető-helyettesei Szabadkára látogattak

2018.06.04.

Az EU-tagországok misszióvezető-helyetteseinek egy csoportja ma Szabadkára látogatott, ahol az önkormányzat képviselőivel folytatott megbeszélést, majd megtekintett több projektet, amelyeket az EU forrásaiból finanszíroznak. A látogatás kezdetén Bogdan Laban szabadkai polgármesterrel és munkatársaival folytattak megbeszélést a Városháza Kék termében.  A találkozót követően az EU küldöttsége és az EU tagországok szerbiai nagykövetségeinek a képviselői megtekintették a Zsinagógát, a mentőszolgálatot, a Szociális Munkaközpontot és az Ideiglenes Befogadó Központot, ahol megtekinthették a támogatás konkrét eredményeit.

11893_1.jpg

A Zsinagógában tett látogatás előtt Mateja Norčič Štamcar, az EU-küldöttség vezető-helyettese a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az EU-tagországok misszióvezető-helyetteseinek csoportja az előző években bejárta a Duna vízgyűjtő területén, valamint Szerbia keleti, délkeleti és délnyugati részein zajló projekteket, idén pedig megünneplik a kulturális hagyaték európai évét, ami jó alkalom arra, hogy bejárjanak néhány műemlékvédelmi nagy projektet, amelyek felújítását az EU támogatta, mint például a szabadkai Zsinagógát.

11893_2.jpg

 - A Laban polgármesterrel tartott találkozó nagyon érdekes volt, és sok mindent megtudtunk a város további fejlődésével és jövőbeni előrehaladásával kapcsolatos tervekről. Az EU rendkívül tevékeny Szabadkán, ahol elég sok projekt valósult meg. Példának okául, kiépült a szennyvíz-tisztító berendezés és épül a regionális hulladéklerakó. Ezek a kapitális ökológiai projektek rendkívül jelentősek Szabadka és Palics számára, hiszen hatalmas turisztikai potenciállal rendelkeznek. A területen ki kell alakítani az ökológiai körfolyamatot, hogy készen álljon a turisták által hátrahagyott hulladék kezelésére és igazgatására. Szabadka és Palics urbánus fejlődése ugyancsak próbára teszi az a környezetet, amelyben ma tartózkodunk, s tragikus lenne, ha nem foglalkoznánk ezzel a kérdéssel.  AZ EU Szerbia természetes partnere ezen a területen, s az önkormányzatok mindig számíthatnak az EU ilyen jellegű támogatására – hangsúlyozta Mateja Norčič Štamcar.

Milimir Vujadinović népképviselő, Szabadka Város migrációval foglalkozó munkacsoportjának vezetője elmondta, hogy a látogatás nagy megtiszteltetés Szabadka számára, de egyben kötelezettséget is jelent, hogy folytassa a tervek megvalósítását összhangban országunk stratégiai céljaival, hogy az Európai Unió része legyünk.

11893_3.jpg

- Ez az elismerés egy formája mindazért, amit a polgármesterrel az élen tettünk a migránsválság megoldása és az élet más területein. Szeretnénk megmutatni az EU-ból érkező partnereinknek, hogyan költjük adófizetőik pénzét a Szerbiában zajló közös projektekre. A Zsinagóga a példa arra, milyen az EU brüsszeli vezetése, az egyes EU-tagországok és a szerbiai központi, illetve helyi szervei közötti együttműködés - emelte ki Milimir Vujadinović.

A látogatás a mentőszolgálat megtekintésével folytatódott, amely számára az EU egy teljesen felszerelt járművet biztosított 40.000 euró értékben, majd pedig ellátogattak a Szociális Munkaközpontba, amelyen az EU 102.550 eurós adományának köszönhetően lecserélték az azbeszt-alapú tetőburkolatot.

Mateja Norčič Štamcar a Szociális Munkaközpont bejárását követően elmondta, hogy 2015 óta az Európai Unió a közel 100 millió eurós összeggel a migránsválság kezelésében Szerbiában a legnagyobb adományozó.

- A migránsoknak nyújtott segítség az Európai Unió prioritása volt és lesz is. Korábban a migránsok csak áthaladóban voltak, most hosszabb ideig maradnak. Ez külön kihívást jelent, amellyel Szerbiának szembe kell néznie. Emiatt az Európai Unió Szerbiának nyújtott támogatása nem csak a migránsok humanitárius és sürgős szükségleteit fedi, hanem a migránkérdés kezelésében fontos intézmények kapacitásainak a kiépítését is – mondta Mateja Norčič Štamcar.

Támogatjuk, mint mondta, az irreguláris migránsok azonosítására és besorolására alkalmas rendszert, a megfelelő szolgáltatások biztosítását, figyelembe véve a lehetséges sebezhetőséget, és támogatást nyújtunk a Menekült- és Migrációügyi Biztosságnak is a központok működtetéséhez, beleértve a védelmet és a fordítói szolgáltatásokat, a származási országba való önkéntes hazatérést elősegítő hatékony mechanizmusok kialakítását, valamint a beilleszkedési intézkedéseket is.

11893_4.jpg

- Csupán ezekkel a fejlett mechanizmusokkal együtt számíthatnak a migránsok a hatékony migránskezelésre és menekültjogi rendszerre, függetlenül attól, hogy válságos helyzet van-e vagy sem. AZ EU emiatt támogatja a helyi önkormányzatokat a szolgáltatások nyújtására alkalmas kapacitások fejlesztésében, mint amilyen az egészségügy, a kommunális, oktatási és szociális-védelmi terület – hangsúlyozta Mateja Norčič Štamcar.

Megállapította, hogy azoknak az önkormányzatoknak és városoknak a jelentős hozzájárulása nélkül, amelyeknek a területén a migránsok és a menekültek tartózkodnak, Szerbia nem tudott volna válaszolni a migrációs kihívásokra, majd hozzátette, hogy a Szociális Munkaközpont épülete tetőszerkezetének a felújításával hosszú távon javultak a feltételek az alkalmazottak és az ügyfelek számára.

- Megjegyzem, hogy az új tetőszerkezet energia-hatékony, s mindenkit szeretnék emlékeztetni arra, hogy holnap ünnepeljük a környezetvédelem nemzetközi napját. Támogatásunk hasznos mind a helyi lakosság, mind a migránsok számára, s ez még egy módja annak, miként is erősíthetjük a Szerb Köztársaságban a szociális védelem kapacitásait és hatékonyságát – állapította meg Mateja Norčič Štamcar.

11893_5.jpg

A diplomaták a látogatás végén Vladimir Cucić menekült- és migrációügyi biztossal együtt ellátogattak az Ideiglenes Befogadó Központba. Kedden a küldöttség Bács községbe látogat.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop