Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A szabadkai Szolgáltató Központ az egyablakos ügyintézés előhírnöke

2018.05.23.

Branko Ružić, közigazgatási és önkormányzati miniszter ma találkozott a szabadkai székhelyű kisebbségi nemzeti tanácsok képviselőivel, akikkel a szerbiai kisebbségi jogok megvalósításának a feltételeiről, valamint a nemzeti kisebbségek nemzeti tanács-tagjainak a küszöbönálló megválasztásáról beszélgetett.  A találkozót követően Ružić ellátogatott a szabadkai Gerontológiai Központba, látogatásának következő állomása pedig a Városi Közigazgatást volt és találkozott Bogdan Laban szabadkai polgármesterrel.

11862_1.jpg

A szabadkai Szolgáltató Központ megtekintésekor Ružić megdicsérte a szabadkai Városi Közigazgatás erőfeszítéseit, hogy megkönnyítsék a polgárok és az üzletemberek kommunikációját a közigazgatással, kiemelve, hogy a reformok egyik célja azonos eljárásrendet biztosítani minden önkormányzatban. Elmondta, hogy épp az ilyen munkaszervezés jelenti az egyablakos ügyintézés előhírnökét, amin jelenleg a Minisztérium munkálkodik.

- 50 millió dinárral támogatunk néhány községet egy kísérleti projekt keretében. Az egyablakos ügyintézés bevezetése érdekében először az egyik életesemény, a használt gépkocsik vásárlására. Egyablakos ügyintézésről van szó, ahol a polgárok benyújthatnak minden olyan ügylet kapcsán, amely ehhez a helyzethez kötődik, s amelyben a polgároknak az állammal van dolguk.  Hogy közigazgatásként miként fogunk megszerveződni a feladat elvégzése érdekében, ez a mi dolgunk és nem szabad vele a polgárokat terhelnünk - mondta Ružić.

A miniszter megdicsérte a szabadkai önkormányzatot, amely többnemzetiségű közösségként lehetővé tette polgárainak, hogy az okmányok kiadását a városban hivatalos használatban levő mindhárom nyelven kérhetik.

Laban polgármester köszönetet mondott Szerbia Kormányának ls az ágazati minisztériumnak a Szabadkának nyújtott támogatásért. Emlékeztetett rá, hogy a Szolgáltató Központot az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) támogatásával 2004. szeptember 1-jén nyitották meg az ügyfelek számára, majd hangsúlyozta, hogy a szabadkai önkormányzat intenzíven munkálkodik szolgáltatásainak a fejlesztésén, hogy a Városi Közigazgatás közelebb kerüljön a polgárokhoz, elsősorban az okmányok minél hatékonyabb és naprakészebb kibocsátása érdekében.

- Szabadka Város az elektronikus engedélyek kibocsátásában 2016-ban a legsikeresebb városi közigazgatásként megkapta a helyi gazdaság fejlesztésével foglalkozó nemzeti tömörülés (NALED) által odaítélt különdíjat.  Igyekszünk tovább javítani a feltételeket és a szolgáltatásokat, s hiszem, hogy ebben sikerrel járunk – hangsúlyozta Laban polgármester.

11862_3.jpg

A magyar, horvát, bunyevác és német kisebbség, valamint a zsidó szervezet képviselőivel a Magyar Nemzeti Tanács épületében ma reggel megtartott megbeszélésen Ružić miniszter bejelentette, hogy a szerb Kormány holnapi ülésén három olyan törvényt is megvitat, amelyek jelentős mértékben tovább javítják a szerbiai nemzeti kisebbségek helyzetét.

Ružić elmondta, hogy olyan törvénymódosításokról van szó, amelyek a nemzeti tanácsok működését, a nemzeti kisebbségek tagjainak jogait és szabadságjogait, valamint a hivatalos nyelvhasználatot szabályozzák, s emlékeztetett rá, hogy a nemzeti kisebbségek tagjai alkotják Szerbia lakosságának 13 százalékát.

Mivel az idei a nemzeti tanácsok választási éve, azt üzente, hogy a nemzeti tanácsoknak meg kell tenniük a szükséges lépéseket, hogy a kisebbségek minden tagjai értesülhessenek a külön választói névjegyzékbe történő bejegyzésről, a választások kiírását követően pedig a választási eljárásról.

A nemzeti tanácsok  azok a testületek, amelyeken keresztül a nemzeti kisebbségek megvalósítják az Alkotmánnyal szavatolt önkormányzatot a társadalmi élet meghatározott területein, ezek az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás, a nyelv- és íráshasználat, s ezért is fontos, hogy a polgárok megismerkedjenek és idejekorán tájékoztatva legyenek a választási folyamattal kapcsolatos összes tevékenységről – mondta Ružić.

Ružić miniszter emlékeztette a nemzeti tanács képviselőit, hogy június 5-ig nyújthatók be a kisebbségek nyelvén való tájékoztatást előmozdító projektek. A Minisztérium idén erre a célra a tavalyinál 12-szer több pénzt irányozott elő.

11862_2.jpg

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop