Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

15. alkalommal rendezték meg a Múzeumok Éjszakáját

2018.05.20.

A 15. alkalommal megtartott Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatba Szerbiából ezúttal 47 város és település 226 helyszíne kapcsolódott be több mint 500 különböző eseménnyel. A látogatókat a Győzelmek és győztesek címmel várták a művészetek és a kultúra ünnepén. A gazdag kulturális örökség, a hagyományok, a történelem, a tudás és az innovációk inspirálta eseménysorozatban Szabadkán és Palicson 30 helyszín várta a szép számú látogatót.

11855_1.jpg

Miroslava Babić, a Városi Tanács kultúráért felelős tagja a művelődési rendezvények bejárását a Szent Száva SZMK-ban kezdte, ahol az Istočnik című kiállítás nyílt meg.

- Idén az egész világon megemlékeznek az I. világháború befejezéséről. A Győzelmek és győztesek címet a Múzeumok Éjszakáján az a sok áldozat inspirálta, amelyet a lakosság hozott a szabad, jobb, igazságos és szebb világért. Akkor vagyunk győztesek, ha kiállunk és megmutatjuk belső erőnket, intim, humánus, művészeti győzelmeinket a mindennapi életben – nyilatkozta Miroslava Babić.

Ezen az éjszakán a Városi Múzeum néhány kiállítást rendezett: Vajdasági Magyar Képtár (1830-1930) -  új tárlat Vojnich Oszkárról (1864-1914), Falkoner Ferenc (1737-1792) budai festő, A bukovinai székelyek Bácskában, kísérő programként pedig bemutatták a Tánc performance-ot.

A Városi Emléktárgy-boltban művészeti műhelymunkát rendeztek, a szabadkai Kortárs Galéria látogatóit pedig a diSTRUKTURA: We are living in a beautiful wOURld című tárlata keretében műhelymunkák, koncert és szakmai tárlatvezetés várta.

A Népszínház homlokzatára kivetített Emlékművek mint győztesek című  összeállítás nagy érdeklődést váltott ki.

A hagyományos balkáni zenét művelő Trag Etno Zenekar fellépése zsúfolásig megtöltötte a Városháza dísztermét.

A városban a többi helyszínen is különböző kulturális műsorokat tekinthettek meg az érdeklődők: Városi Könyvtár, Danilo Kiš Alapítvány, Zsinagóga, Bunjevka ME, Dr. Vinko Perčić Képtár, De Medici Képzőművészeti Iskola, Kosztolányi Dezső Színház, Vajdasági Magyar Folklór Központ, Vajdasági Horvát Művelődési Intézet, Városi Nyugdíjas Egyesület – szabadkai LUSA Egyesület, Piazza Italia és több más művelődési intézmény várta a látogatókat.

A 15. Múzeumok Éjszakája mellett szombaton, május 19-én 17 órától éjfél után egy óráig tartott a Múzeumok 10-ért elnevezésű rendezvény is.

11855_2.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop