Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadkán megkezdte működését a Plastikcam East új gyára

2018.05.17.

Szabadkán a kisbajmoki Ipari Övezetben ma ünnepélyesen megkezdte működését a Plastikcam East DOO új gyára, az olasz Caminada műanyagelem-gyártó cég első, Olaszországon kívüli vállalata. Az ünnepélyes szalagátvágással az új gyárat Ognjen Bjelić, tartományi regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár, Dragi Vučković, az Észa-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője, Matthias Claivaz, Olaszország belgrádi nagykövetségének gazdasági, kereskedelmi és tudományos együttműködési attaséja, valamint Aldo Camminada, a Caminada cég igazgatója helyezte üzembe.

11850_1.jpg

Aldo Caminada a jelenlevőkhöz szólva elmondta, hogy családi vállalatát, amelyet a múlt század hatvanas éveiben alapítottak, több tényező késztette arra, hogy Szerbiában üzemet nyisson. A csoport nemzetközi megerősítésétől az ország – Szerbia – kiválasztásáig vezető fontos lépésnél figyelembe vették, hogy versenyképes és elérhető munkaerő áll rendelkezésre, a gazdálkodás megszervezésében pedig kimagasló hagyományokkal rendelkeznek más kelet-európai országokhoz képest.

Vučković körzetvezető elmondta, hogy azt tapasztaljuk: Szerbia olyan államként lett ismert az üzleti és befektetési térképen, amely stabil a befektetések szempontjából mindenekelőtt Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök sikeres reformpolitikájának köszönhetően.

Az általános kép keretében véleményem szerint bizonyos különlegesség rejlik a Caminada cég ipari kapacitásának mai megnyitásában, a küszöbön álló szakaszok közül az elsőben.

Ez a különlegesség abból is látszik, hogy a helyi önkormányzat a tartományi és a köztársasági kormány támogatásával rövid határidőn belül el tudott végezni mindent, ami a befektető üzleti tervének a megvalósításához szükséges, s hogy első, Olaszországon kívüli ipari üzemét épp itt, Szabadkán építse ki.

11850_2.jpg

- Amit hangsúlyozni kell, az az, hogy a különlegesség Bogdan Laban szabadkai polgármester képességeiben rejlik, aki az agilis menedzsment jó gyakorlatától vezérelve a helyi bürokráciát hatékony adminisztrációvá változtatta. Ilyen hozzáállás nélkül - véleményem szerint - ma nem lehetnénk itt - húzta alá Dragi Vučković.

Ognjen Bjelić elmondta, hogy ez a beruházás megerősíti meggyőződésünket, hogy jó úton járunk, mivel a külföldi befektetők versenyképes lokációkat és olyan országokat választanak, amelyek gazdaságilag és politikailag is stabilak, s jó a befektetési stratégiájuk.

Az olasz befektetések közvetlen hatásáról szólva elmondta, hogy 66 olasz cég fektette be tőkéjét a Vajdaság területén, a befektetett összeg elérte a csaknem egymilliárd eurót, a foglalkoztatottak száma pedig 11 ezer felett van.

11850_3.jpg

A tartományi Kormány és a Regionális Fejlesztési Titkárság – mint mondta Bjelić – tovább folytatja erőfeszítéseit azért, hogy a vajdasági önkormányzatok mindegyike néhány erős és egészséges beruházást kapjon, serkentve ezzel fejlődésüket a polgárok jobb életminősége, munkahelyek biztosítása és a biztos keresetek érdekében.

A Plastikcam East gyár alapterülete 2.250 négyzetméter, ebből 1.800 négyzetméter az üzemrészleg és a raktárak alapterülete, az irodahelyiségek pedig 450 négyzetmétert foglalnak el.

A termelés a gyárban két funkcionális egészre oszlik: az egyik a műanyag elemek fröccsöntése, a másik pedig az elemek funkcionális egységekké történő összeszerelése.

11850_4.jpg

A beruházás értéke meghaladja a hárommillió eurót és rekordidő alatt valósult meg: a telek megvásárlásától az építés befejezéséig mindössze egy év telt el, magát a gyárat pedig hat hónap alatt fejezték be.

Ez a tervezett öt építési ütemből az első. A gyárban jelenleg 26-an dolgoznak, a cél pedig, hogy a megrendelések növekedésével számuk az év végéig megduplázódjon. A gyár vámszabad területként működik és a teljes termelést kivitelre szánják.

 

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop