Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Hírek

Beharangozták a Kelebiai-úti Idősek otthonának a felújítását

2018.01.04.

- Idén az egyik legfontosabb beruházás lesz Szabadkán a Kelebiai úti Idősek otthonának a felújítása. A munkálatokra a közbeszerzési eljárást márciusra tervezzük, s ha minden rendben zajlik, a munkálatoknak idén májusban kellene megkezdődniük. A munkálatok tervezett ideje 90 nap, így hisszük, hogy a munkálatokat befejezzük az idei építési idény végéig. A közbefektetések irodája az Otthon felújítására 22,5 millió dinárt irányzott elő, azzal a céllal, hogy a létesítmény eleget tegyen a tartós működési engedélyhez szükséges összes követelménynek – jelentette ki dr. Nenad Ivanišević, a szabadkai Gerontológiai Központ ügyvezető igazgatója a Gerontológiai Központban megtartott mai sajtótájékoztatón.

11580_1.jpg

Mint mondta, a felújítást követően az Otthonban nem lesz elfekvő részleg, amelyet a néhány évvel ezelőtt megnyitott, Szarajevó utcai létesítménybe helyeznek át.

Az Idősek otthonában 93-an tartózkodnak, akik testi-szellemi diszfunkciókkal küszködnek. Megmaradt képességeik egy hozzájuk alakított környezetben hosszabb ideig tarthatók fenn, vagy megfelelő egészségügyi ápolással még javíthatók is – mondta Ivanišević, hozzátéve, hogy az Otthon minden lakója betegségéből adódóan teljesen függ az ápolástól és az egészségügyi felügyelettől.

Ivanišević megköszönte Szerbia Kormányának, hogy a szociális védelemben 10 százalékkal megnövelte a béreket, s hogy a Köztársasági Egészségbiztosítási Alaptól kapott eszközöket is 8 százalékkal megnövelte. Ez – mint mondta - lehetővé teszi, hogy a Gerontológiai Központ 2018-ban teljesen zavartalanul és stabilan működjön.

Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenység-ügyi Titkárság titkára Szabadka Város és Bogdan Laban polgármester nevében köszönetet mondott a Szerb Kormánynak a jelentős eszközökért, amelyeket a Közbefektetések Irodáján keresztül biztosított az iskolák felújítására a 2017-es évben.

- Ezek az eszközök a köztulajdonban levő, oktatási, szociális védelmi és egészségügyi létesítmények felújítását szolgálják. A mögöttünk álló évben jelentős eszközöket fordítottak a Sonja Marinković ÁI és a Vegyészeti-technológiai Iskola felújítására, most pedig az Idősek otthonának a felújítására hagytak jóvá pénzt. Ami nagyon fontos a város számára, és talán a legjelentősebb beruházásnak tekinthető az egészségügyben, az az, hogy a szerb Kormány 2017. december 22-i határozata előirányozza a szabadkai Közkórház létesítményeinek a felújítását és korszerűsítését. A tervben szerepel számos lepukkant osztály felújítása és átépítése. Ez számunkra nagyon fontos és hisszük, hogy javulni fog a munka minősége is – mondta Jasmina Stevanović.

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja elmondta, hogy a városi költségvetésben 2018-ra a szociális védelem finanszírozására 44 millió dinárt irányoztak elő, ami az előző három évhez képest 16 százalékos növekedést jelent.

- Reméljük, hogy ez a pénz elég lesz a házi segítségnyújtási szolgáltatás további fejlesztéséhez. Megvalósulnak az új gerontológiai klubok megnyitásával kapcsolatos tervek, amelyekből ötöt tervezünk az idén. Szabadka Város 2018. évi költségvetése névlegesen hét százalékkal nagyobb a tavalyinál.  Szociális védelemre a város teljes költségvetésének mintegy öt százalékát fordítjuk, ami a szociális védelemre jelentős eszközöket fordító városok sorába emel bennünket - hangsúlyozta Đukanović.

Szavai szerint a legsúlyosabb helyzetben levő polgárok pénzügyi juttatásaira tervezett összeg, amelyet a Szociális Munkaközponton keresztül folyósítanak, 5,8 százalékkal haladja meg a tavalyit, az egyszeri pénzsegély összegét pedig 14 százalékkal növelték.

- A költségvetésből több pénz jut a Kolevka gyermekotthonban a gyermekek és felnőttek napközis tartózkodására is, mégpedig négy százalékkal. Megnőtt a Vöröskeresztnek és a Népkonyhának szánt keret, amely összesen 31 millió 260 ezer dinárt tesz ki, és igyekszünk növelni az ellátottak számát is. Jelenleg 1.100 adag ételt biztosítunk, a szükségletek viszont sokkal nagyobbak – hangsúlyozta Đukanović.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIANKETA KORISNIKA TAKSI PREVOZA

Média Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop