Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
Aktualitások

Lehelyezték a Caminada cég gyárcsarnokának alapkövét

2017.09.07.

Igor Mirović, a tartományi Kormány elnöke, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Aldo Caminada, az olasz Caminada cég tulajdonosa ma a kisbajmoki Ipari Övezetben lehelyezték egy új gyár alapkövét. Az alapkőletételt követően Igor Mirović és Bogdan Laban megtekintették a palicsi Vigadót, ahol megkezdődik ennek a vidék turizmusának egésze szempontjából jelentős létesítménynek a felújítása.

11343_1.jpg

Aldo Caminada elmondta, hogy a Caminada részlege a Tim Plastic Csoport első nemzetközi gyára amelyet Olaszországon kívül építenek, és hogy hála a szuper-képes szerb állam intézményeinek a földvásárlástól számított alig hat hónapon belül megkezdődhet az üzem építése, ahol fröccsöntéssel műanyag öntőformákat gyártanak majd.

Ez a beruházás első üteme, amely egy 3.000 négyzetméteres csarnok építését öleli fel – mondta Caminada, majd hozzátette, hogy a következő öt év alatt a beruházás értéke eléri az ötmillió eurót, s hogy 50-70 dolgozónak ad majd munkát.

Mirović elmondta, hogy egy évvel ezelőtt a tartományban valamivel kevesebb, mint 19 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ma pedig már kevesebb mint 13 százalékos, a külföldi befektetőkkel való jó kapcsolatok bizonyítják a Vajdaság új arculatát.

Elmondta, hogy a jövedelemadóból, valamint a cégek nyereségadójából befolyó pénz lehetővé teszi az új ipari övezetekbe, a kommunális és a közlekedési infrastruktúrába, az egészségügybe való befektetéseket, miáltal javulás tapasztalható az élet és a munka minden területén, így Vajdaság lassan de biztosan ismét az élre áll.

Szavai szerint a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség a jövő héten írja ki az első pályázatot ösztönzési célú eszközök odaítélésére, amivel reményei szerint mind a hazai, mind pedig a külföldi cégek újabb lendületet kapnak a vállalkozások fejlesztéséhez.

– A végső cél nem csak a foglalkoztatás, hanem a bérek növelése is a magánszektorban, amely mindig magasabb, mint a bérnövekedés a közszférában. Ez kihat a gazdaság egészének a javulására. A Kormány által végzett több éves munka lassan meghozza gyümölcsét, s az eredmények láthatóak a gazdaság szerkezetében, különösen a Vajdaságban – hangsúlyozta Igor Mirović.

11343_2.jpg

Laban polgármester emlékeztetett rá, hogy hat hónappal ezelőtt írták alá a kisbajmoki Ipari Övezetben az 1,8 hektáros terület elidegenítéséről szóló szerződést Szabadka Városa és a 4 Cam cég újvidéki részlege, amelynek jogi képviselője Aldo Caminada, a Caminada cég tulajdonosa. A Szabadka Város tulajdonában levő építési telek elidegenítéséről szóló szerződést a versenytárgyalást (licitációt) követően írták alá.

-A kisbajmoki Ipari Övezet összes kapacitását kihasználtuk, így előttünk áll ennek az övezetnek a kibővítése. A Szerb Köztársaság Kormányának a támogatásával a hónap folyamán befejezzük a Vámterminált, amely egy korszerű ipari övezet lesz, amolyan város kicsiben, amelynek a tartalmait a befektetők igényeivel összhangban bővítjük – emelte ki Bogdan Laban.

A palicsi Vigadó megtekintését követően Igor Mirović kijelentette, hogy Palics a Vajdaság négy legfontosabb célállomásának az egyike, amelyen a tartományi Kormány a turisztikai vonzerő növelésére irányuló projekteket fog megvalósítani.

Laban polgármester elmondta, hogy a jelenleg is használatban levő helyiségek klimatizálására és a Vigadó jobb szárnyának a felújítására, a palicsi Nagypark rendezésére és felszerelésére a tartományi költségvetésből Szabadka Városnak a Vajdasági Nagyberuházási Igazgatóságon keresztül mintegy 78 millió dinárt juttatnak.

A befektetők megnyerése érdekében megfelelő tartalmakat kell biztosítanunk Palicson. Már folynak az előkészületek a jövő évre, s biztos vagyok benne, hogy a Köztársaság és a tartományi Kormány támogatásával az elkövetkező években is lesz mivel büszkélkednünk – mondta Bogdan Laban.

 A XX. század elején, szecessziós stílusban épült Vigadó és a Nagypark, az egyetlen szerbiai tájpark egyedülálló környezeti egységet alkotnak.

Az új gyár alapkőletételénél és a palicsi munkálatok bejárásánál jelen volt Nedeljko Kovačević, a Vajdasági nagyberuházási Igazgatóság igazgatója is.

11343_3.jpg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Razvojni fond Vojvodine
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál (2017.09.24. - 2017.09.29.)