Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
Aktualitások

Megkezdődött a 4. hagyományőrző napok rendezvénysorozata

2017.09.05.

A Városháza Dísztermében gazdag művelődési műsorral vette kezdetét a szerb hagyományőrző napok, amelyet 4. alkalommal rendeznek meg. A Másság közelebb hoz mottó jegyében szeptember 9-ig tartják meg Szabadkán a szerb hagyományőrző napokat, amelyet Srđan Samardžić, a Városi Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja nyitott meg.

11338_1.jpg

- A hagyományőrző napokhoz hasonló rendezvények hozzájárulnak nem csupán a szerb nép kultúrájának és értékeinek a bemutatásához és ápolásához. Ez a nép a sokszínűség gazdagságát mindenütt építette, ahol a történelem folyamán élt, de a rendezvény minden más nép és nemzeti közösség értékeit is szemlélteti, amelyek a soknemzetiségű Szabadkán élnek – hangsúlyozta Samardžić.

Szabadkát világszerte ismerik a vendégszeretetről, a toleranciáról, a másság tiszteletéről és megbecsüléséről, a közösség iránti elkötelezettségről, olyan erényekről, amelyek mélyen beépültek városunk minden polgárának a tudatába.

- A hagyományőrző napok magán hordozza a hagyományok és a népi kézművesség legszebb értékeit, s évről évre olyan fesztivállá növi ki magát, amely gazdagítja Szabadka fesztiváli kínálatát és jelentős mértékben hozzájárul városunk és hazánk népszerűsítéséhez – emelte ki Samardžić.

A szabadkai önkormányzat a jövőben is támogatni fogja ezt a városunk számára nagyon jelentős rendezvényt.

A tartományi Kormány támogatta az idei hagyományőrző napok megrendezését, a jelenlevőket pedig Miroslav Štatkić tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallásügyi titkár nevében Milan Micić irodalmár köszöntötte.

- A ház elveszhet, eltűnhet az elvándorlások, a migráció, a háborúk során, de ha önök elindulnak valamerre otthonaikból, magukkal viszik az emlékeket és az érzéseket, s az a ház örökké élni fog önökben. A hagyományőrző napok azért vannak, hogy megtartsák bennünk azt a házat, amelyet régi szülőföldünknek nevezünk – mondta Micić.

Saša Gravorac, a hagyományőrző napokat szervező Szerb Egyesületek Észak-bácskai Szövetségének elnöke megköszönte Szabadka Városnak és a tartományi Kormánynak a támogatást, a szerb kultúra és hagyományok megőrzéséért járó különdíjat pedig ezúttal Dragan Stokin papnak ítélte oda.

A művelődési műsorban fellépet a Mironosice Kórus, valamint Milan Nenadić, Ivana Popadić, Valentina Mališević és Danica Crnogorčević irodalmár. A rendezvény nyitóünnepségét megelőzően a Városháza előcsarnokában megnyílt Nikola Brkanović Szerbia a sorsunk című képkiállítása.  

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Razvojni fond Vojvodine
Danube
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Desiré (2017.11.25. - 2017.12.03.)