Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
Aktualitások

Megtartották Vladimir Pištalo irodalmi estjét

2017.08.04.

A Városháza Dísztermében ma este bemutatták az olvasóközönségnek Vladimir Pištalo Sunce ovog dana: Pismo Andriću című regényét. A Nobel-díjasunk iránti mély tiszteletet kifejező regény-levél szerzőjét, Vladimir Pištalot, Zoran Hadži Lazin tartományi művelődési titkárhelyettest, Nenad Šaponját, az Agora Kiadóház alapítóját, a Hercegovina Egyesület képviselőit és a megjelent irodalombarátokat Bogdan Laban szabadkai polgármester, az önkormányzat és a maga nevében Miroslava Babić, a polgármester művelődésügyi tanácsosa köszöntötte.

11248_1.jpg

– Furcsa érzés fog el, míg figyelmesen keresem a szavakat arra gondolva, hogy az univerzumból hallgat és néz Ivo Andrić. Ahhoz, hogy Andrićnak merjünk írni, nagyon jól kell őt ismernünk. Elmélyülni hősei lelkületében úgy, ahogyan ő követte hősei tudatának fejlődését. Andrićhoz írt levelével Pištalo azt a látszatot kelti, hogy Andrić velünk van, a mi kortársunk – emelte ki Miroslava Babić.

Hangsúlyozta, hogy Pištalo és Andrić leírásaiban szőnyegen teszünk időutazást Liszabontól Genfig, Berlintől Szarajevóig, Belgrádig (amelyben Kalemegdan jelenti a hajó orrát), Konstantinápolyig és még tovább, kimérten és méltóságteljesen, tisztelve minden vallást és nemzetet.

Sreten Pištalo, a Hercegovina Honi Egyesület elnöke elmondta, hogy Vladimir Pištalo az egyik legjelentősebb kortárs szerb író, aki három regényt írt, s aki a Tesla, portret među maskama című regényéért kiérdemelte a tekintélyes NIN-díjat.

Vladimir Pištalo elmondta, hogy kiváltság a szabadkai Városházán lenni, amely az egyik legszebb szerbiai építmény. Az Andrićhoz írt regényéről elmondta, hogy ezt a kötetet öt évig írta.

– Mindig is azt gondoltam, hogy nem pontos az a mód, ahogyan Andrićról beszéltek. Andrićot rideg, racionális írónak állították be, szerintem pedig egyáltalán nem az. Úgy vélem, hogy Andrić élő, sokkal emotívabb, aki gazdag emberi jóságban, mindenki iránt megértő, hiszen a közmondás is úgy tartja, hogy ha valakit nehéz kiismerni, figyeld meg, hogy kikkel keveredik. Az író pedig a hőseivel keveredik – mondta Vladimir Pištalo.

Andrić hősei sosem a társadalom csúcsáról valók, hanem az aljáról, akik gyakran nem tudják kifejezni magukat, s csak némán élik le az életüket, akik helyett az író szólal meg.

– Szerettem volna rávilágítani arra az Andrićra, aki szereti a napot, a játékot, a tréfát, külön nézetet vall a nőkről, aki a gyakran tévútra vezető szenvedélyen keresztül szemléli őket, de akik nélkül nem látnánk az életet – mondta Vladimir Pištalo.

A Díszteremben helyet foglaló publikumot az irodalmi esten Nenad Šaponja vezette végig, aki kiemelte, hogy ez a Sunce ovog dana: Pismo Andriću /A mai nap napja: Levél Andrićnak/ című regény második kiadása, s hogy az első kiadást néhány nap alatt szétkapkodták.

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Razvojni fond Vojvodine
Danube
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Téli vásár – Winterfest 2017-2018  (2017.12.5. - 2018.01.13.)