Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
Aktualitások

Megnyílt az Európai Filmek 24. Palicsi Fesztiválja

2017.07.15.

Slavko Štimac neves színészünk kapta az európai filmgyártáshoz való kivételes hozzájárulásáért a Lifka Sándor-díjat, majd Enyedi Ildikó magyarországi rendezőnő Testről és lélekről című filmjének a bemutatásával megkezdődött az Európai Filmek 24. Palicsi Fesztiválja.

11227_1.jpg

A nemrégiben felújított Szabadtéri Színpad nézőterén összesereglett filmbarátokat Bogdan Laban polgármester és a maga nevében először Horvát Tímea alpolgármester köszöntötte, majd emlékeztetett rá, hogy Szabadka Város számára milyen jelentőséggel bír ez a fesztivál.

– Számunkra, szabadkaiak számára az európai filmek palicsi fesztiválja különösen jelentős, nem csak azért, mert megalapozta az európai kulturális értékeket, hanem ezért is, mert a filmfesztiválokon nőttünk fel, itt barátkoztunk és tanultunk meg igazi művészi értékeket. Mivel a versenyprogramban olyan alkotások szerepelnek, amelyek az európai emberek sorsával foglalkoznak, rámutatva a másság minden szépségére és fontosságára, Szabadka is épp ezt a teret, ezt a dimenziót szimbolizálja – a másság szépségét és fontosságát – emelte ki Horvát Tímea.

Az Európai Filmek palicsi Fesztiválja – mondta – nem csak film. Ez zene is, turizmus is, nemzetközi együttműködés.

11227_4.jpg

– Számunkra, szabadkaiak számára a palicsi filmfesztivál sokkal több a filmnél. És sokkal több a művészetnél. Ez városunk egyik jelképe is - mondta Horvát Tímea.

Slavko Štimac neves színészünknek az európai filmgyártáshoz való kimagasló hozzájárulásáért odaítélt díjat Mira Banjac, a palicsi filmfesztivál Tanácsának tiszteletbeli elnöke nyújtotta át.

– Slavko, az évek lehetővé tették számomra, hogy útitársad legyek színésszé válásodban gyermekkorodtól egészen a csúcsig. A palicsi fesztivál részesített abban az örömben és megtiszteltetésben, hogy átnyújtsam neked ezt a nagy elismerést. Művészi utad továbbra is nyitva áll, utazz, légy boldog, hiszen megérdemled – emelte ki Mira Banjac.

Slavko Štimac köszönetet mondott Mira Banjacnak, a nagy színésznőnek és kiváló embernek, kiemelve, hogy azt hitte, nem lesz izgatott, de mégiscsak egy kissé lámpalázas.

11227_3.jpg

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a világ filmgyártásának egyik úttörőjéről elnevezett díjban részesültem, önöknek pedig abban a megtiszteltetésben volt részük, hogy szabadkaiként polgártársuk lehetett. Emellett még egy megtiszteltetésben lett részem, abban, hogy megnyitottnak nyilvánítsam az Európai Filmek Fesztiválját. Élvezzék a film ünnepének elkövetkező napjait – mondta Slavko Štimac.

Slavko Štimac mellett Christopher Hampton angol rendező részesül Lifka Sándor-díjban, akinek az elismerést pénteken, a fesztivál záróünnepségén adják át.

Az Európai Filmek 24. palicsi Fesztiválján július 15-től július 21-ig 11 válogatás keretében mintegy 80 filmet mutatnak be.

11227_5.jpg

 

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Razvojni fond Vojvodine
Danube
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál (2017.09.24. - 2017.09.29.)