Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Hírek

A család erősítése az autistákat segítő városi egyesületben

2017.06.24.

Dr. Nenad Ivanišević, a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium államtitkára, valamint Ilija Đukanović és Nataša Aleksić, a Városi Tanács szociális-védelemért, illetve oktatásért felelős tagja ma ellátogatott az autistákat segítő szabadkai városi egyesületbe.  Az ágazati minisztérium a fogyatékkal élő szerbiai személyek helyzetének a javítására kiírt 2017. évi pályázat keretében az egyesület tevékenységére, illetve A család erősítése az autisták támogatásaként elnevezésű projektjére 426.000 dinárt hagyott jóvá. A program az autisták napközis tevékenységét, az egyéni és csoportos pszichológusi terápiákat, a csoportműhelyeket és az autisták családjainak a tanácsadását öleli fel.

11166_1.jpg

A Minisztérium az előző három évben nagy érdeklődést tanúsított a szabadkai projektek iránt, amelyekre több mint kétmillió eurót hagyott jóvá - mondta Nenad Ivanišević.

-Július folyamán ki kellene írnunk a közbeszerzési pályázatot a Harcosok Sorakozója-lakótelepi orvosi rendelő, valamint a Đuro Salaj ÁI tornatermének az építésére, és számításaink szerint rövidesen Szabadka polgármesterével és az USAID képviselőivel megkezdjük a tárgyalásokat a szabadkai Mentőállomás új épülete első ütemének az építéséről. Ez azt mutatja, hogy a Kormány és a Minisztérium mennyire elkötelezett Szabadka polgárai szükségleteinek a kielégítés iránt – mondta Ivanišević.

A szabadkai önkormányzat a társadalmi, humanitárius tevékenységre kiírt 2017. évi pályázat keretében 388.000 dináros támogatást hagyott jóvá az egyesület számára A szivárványon túl és az Ismerjük meg az autizmust elnevezésű projektekre – emelte ki Ilija Đukanović.

-A Szivárványon túl elnevezésű projektre 260.000 dinárt hagytunk jóvá. Ennek keretében az egyesület napi tevékenységét, az egyesületi tagok, a gyermekek és a szülők különböző kreatív műhelymunkákba való bekapcsolását támogatjuk. Az Ismerjük meg az autizmust elnevezésű projekt keretében különböző munkalapokat és gyakorlófüzeteket készítünk, megszervezzük az egyesületi látogatást az általános iskolákba a különböző képzések, tanfolyamok révén, továbbá egy rövidfilm készül az egyesületről és az autizmusban szenvedőkről – mondta Đukanović.

Suzana Skenderović, az Autizmus Városi Egyesület elnöke mondott köszönetet az ágazati minisztériumnak és Szabadka Város képviselőinek a támogatásért, kiemelve, hogy valójában senki sem tudja milyen is autistaként élni.

Elmondta, hogy a szülők erősítésére irányuló projekt célja különböző napi tevékenység megszervezése az elkövetkező négy hónapban (8 és 15 óra között). A szülők biztonságos helyre hozhatják a gyermeküket, hogy elintézhessék ügyes-bajos dolgaikat, akár munkaviszonyban vannak, akár nem dolgoznak, s hogy mintegy 40 autista gyermek vehet részt a különböző kreatív műhelymunkákban.

-A gyermekek itt megtanulják, hogyan készítsenek maguknak ebédet, hogyan tehetik rendbe a dolgaikat, hogyan intézzék egyéb teendőiket, mivel célunk felkészíteni őket az önálló életre. A szülők számára pszichológiai műhelyeket, a gyermekek számára pedig pszichológiai, logopédiai és defektológiai foglalkozásokat szervezünk. Küzdelmeikhez meg kell erősítenünk a szülőket, hogy a gyermekek minél tovább maradhassanak családi körben, hogy ne kelljen külön intézmé nyekben elhelyezni őket – emelte ki Suzana Skenderović.

 

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIANKETA KORISNIKA TAKSI PREVOZA

Média Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop