Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Oktatási hírek

A francia nagykövetség erősíteni szeretné Szabadka és Franciaország együttműködését

2017.04.25.

A Francia Köztársaság belgrádi nagykövetségének a kezdeményezésére ma a Városháza Zöld termében munkajellegű megbeszélést tartottak Szabadka és Franciaország együttműködésének erősítéséről. A megbeszélésen jelen volt Miroslava Babić, a Városi tanács kultúráért felelős tagja, Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára, Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatásért felelős tagja, Zagorka Panić, városi menedzser, Jovica Đurković, a szabadkai Közgazdasági kar professzora, valamint a belgrádi francia nagykövetség képviselői, Jean-Baptiste Cuzin együttműködésért és kultúráért felelős tanácsos, Virginie Manfroni együttműködési attasé, Florence Kohtz francia nyelvi attasé és Aurelie Pollet, a Francia Intézet újvidéki osztályának koordinátora.

10987_1.jpg

Miroslava Babić elégedetten állapította meg, hogy Szabadkát olyan városként tartják számon, amellyel Franciaországnak erősítenie kell az együttműködést, majd kiemelte, hogy a megbeszélés jó alkalmat nyújt a konkrét együttműködést segítő lépések megtételéhez a kultúra, az oktatás és a gazdaság terén, továbbá Szabadka és az egyes francia területi egységek közötti kapcsolatok kialakítása érdekében.

A megbeszélésen szó volt A franciát választom elnevezésű projektről, amely a francia nyelv szabadkai népszerűsítését szolgálja, s amelyet a szabadkai általános és középiskolákban kellene életre kelteni. A program keretében különböző műhelyek, illetve érdekes módon népszerűsítenék a francia nyelvet, ami segítené a fiatalokat a további képzésben és a pályaválasztásban.

Az újvidéki Francia Intézet nyílt felhívást intéz minden iskolához, hogy felmérjék az iskolák érdeklődését A franciát választom elnevezésű program iránt. A projekt célja felölelni minden vajdasági iskolát, s hogy az asszisztensek segítségével a szabadkai tanulók érdekes módon, műhelymunkán keresztül sajátítsák el a francia nyelvet, ami arra ösztönözné őket, hogy a felsőbb tagozatokon is a francia nyelvet válasszák. Ezt a projektet anyagiakkal is támogatja Vajdaság Autonóm Tartomány – mondta Florence Kohtz.

Nataša Aleksić elmondta, hogy Szabadkán két általános és két középiskolában tanulnak franciául.

–  A palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában a tanulók 96 százaléka tanulja a franciát, míg a majsai Úti Általános Iskolában minden diák tanulja a francia nyelvet. A két általános iskola mellett a Svetozar Marković Gimnáziumban 78, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban pedig 52 diák tanulja a francia nyelvet – emelte ki Nataša Aleksić.

Jasmina Stevanović megjegyezte, hogy A franciát választom elnevezésű projekt eredményessége érdekében tájékoztatják az igazgatók aktíváját, vagyis egy helyen találkoznak az általános és a középiskolák igazgatóival.

Ilyen jellegű műhelyeket megszervezhetnének a Danilo Kiš Ifjúsági és Kulturális Alapítványban is, amivel összekötnék a kultúrát és az oktatást is – javasolta Jasmina Stevanović.

Rámtatott arra, hogy a hangsúlyt az óvodás korú gyermekekre kellene helyezni, hogy a legfiatalabb korban ismerkedhessenek meg a francia nyelv dallamosságával.

Jovica Đurković elmondta, hogy a Közgazdasági Kar már korábbról együttműködik a nizzai egyetemmel és javasolta, hogy fokozzák a tanárcserét.

Érdekel bennünket a hallgatócsere is, mivel ilyen jellegű együttműködésünk nincs, de szeretnénk bevezetni – mondta Đurković professzor.

Zagorka Panić meghívta a francia üzletembereket, hogy vegyenek részt Szabadkán a júniusi gazdasági vásáron, amelynek homlokterében a turizmus áll majd. Szabadka érdekelt abban, hogy kapcsolatba lépjen a francia területi egységekkel, s hogy testvérvárosi, illetve partneri kapcsolatokat hozzon létre – mondta.

A francia nagykövetség képviselői elmondták, hogy érdeklődés nyilvánul meg a palicsi termálvizes források iránt, s hogy a turizmus jelenthetné a prioritást Szabadka és Franciaország együttműködésében.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop