Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Művelődési hírek

Szabadka és Nancy: Szecesszió a kontinens két különböző részén

2016.11.17.

A szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet szervezésében, a szerb Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium támogatásával 2016. november 17-én a párizsi Szerb Művelődési Központban Szabadka és Nancy: Szecesszió a kontinens két különböző részén címmel tartottak előadást és prezentációt. A szecessziós építészet összeköti Szabadkát és Nancyt, amelyek Európa különböző pontjain találhatók, s amelyek még mintegy 20 várossal együtt alkotják a szecessziós városok hálózatát. A bemutató azt a célt szolgálta, hogy szemléltesse azt a közösséget, amelyet a két város vizuális megjelenésében összefonódó szecessziós művészet alkot.

10647_1.jpg

A szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet konzervátora, Neda Džamić művészettörténész adott ismertetőt Szabadka városról, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkájáról, valamint a szecessziós városok hálózatáról, amelynek Szabadka 2013 óta tagja. Ezt követően Lajkó Félix zenei aláfestésével a Dinovízió rövidfilmjét mutatták be a szabadkai szecessziós építészetről.

Ezt követően Gordana Prčić Vujnović műépítész, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet konzervátora beszélt a szabadkai szecessziós építészetről, előadását pedig Željko Vukelićnak a Városházáról, a Zsinagógáról, a palicsi szecessziós épületegyüttesről, Raichle Ferenc palotájáról, Miksa Dömötör palotájáról és számos más szecessziós létesítményről készült fotográfiái egészítették ki. A szecesszió azonban nem csupán az építészetben dominált, hanem vezető helyet foglalt el a formatervezésben is (bútor, üveg, kerámia...), amiről Valérie Thomas, a nancy Ecole de Nancy iskola múzeumának a konzervátora beszélt bemutatva a Villa Majorelle-t, amelyet az  art nouveau francia példájának mondott. A film és a prezentáció mellett a szabadkai KKMVI kétnyelvű katalógusa tette teljessé a programot. A katalógust Zorica Mandić francia nyelvtanár fordította.

A szépszámú közönség nagy érdeklődést mutatott a szabadkai és a nancy szecessziós művészet iránt, az előadásokat pedig a közönség és a résztvevők közötti élénk párbeszéd jellemezte. A közönség soraiban Szerbiából elszármazott párizsi lakosok is voltak. A résztvevőket nagy megtiszteltetésben részesítette Claude Mandraut Bordeaux-i újságírónő, aki a szecessziót tanulmányozza és dolgozza fel írásaiban, s aki Bordeauxból kizárólag az előadás miatt utazott Párizsba. Az újságírónőt különösen foglalkoztatja a Zsolnay kerámia.

Az előadás és a beszélgetés Nikola Letićnek, a Szerb Kulturális Központ munkatársának a tolmácsolásával zajlott.

Slavica Petrović, igazgató, miniszteri tanácsos, Nikola Letić, művelődési munkatárs, Nataša Veljković, Miljana Đorđević gyakornokok előzékenysége és szívessége, valamint Aleksandar Tokovićnak, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatójának a jelenléte is hozzájárult ahhoz, hogy az esemény kellemes hangulatban teljen.

10647_2.jpg

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

Ноћ Музеја