Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Hírek

Megünnepelték az idősek nemzetközi napját

2016.09.30.

A Nyugdíjasok Egyesületének, a Gerontológiai Központnak, a Vöröskeresztnek, a Caritasnak, a szabadkai Gyógyszertáraknak és a Közegészségügyi Intézetnek a képviselői alkalmi programmal és számos aktivitással ünnepelték meg Szabadka főterén október 1-jét, az idősek nemzetközi napját. A becslések szerint 2050-re a világban több mint 2 milliárd 60 évesnél idősebb ember él majd, míg számuk 2000-ben mindössze 600 milliót tett ki. Szerbia Európában és a világon az egyik legkorosabb ország. Hazánkban 2012-ben a 65 évesnél idősebbek száma először haladta meg a 18 évesnél fiatalabb populáció számát. Akkor 1.211.000 polgár életkora haladta meg a 65 évet, ami a teljes népesség 17 százaléka.


10549_1.jpg

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociálisvédelemért és egészségügyért felelős tagja újságíróknak elmondta, hogy az idősek nemzetközi napja alkalom arra, hogy az idősekről gondoskodó városi intézmények és szervezetek egy helyen összegyűlve nyújtsanak információkat arról a segítségről, amelyet egész év folyamán nyújtanak a legidősebb polgártársainknak.

- Az idősek nemzetközi napjáról való megemlékezés célja ráirányítani a figyelmet azokra a gondokra, amelyekkel legidősebb polgártársaink szembesülnek, az önkormányzat és minden jelenlevő feladata pedig mindent megtenni azért, hogy ezeket a gondokat minél könnyebben vészeljék át. A helyi önkormányzat 2016-ban a házi segítségnyújtást végző szolgálat számára 38 millió dinárt hagyott jóvá a 850 felhasználó számára, akikről a Gerontológiai Központ gondoskodik. A Gerontológiai Központ mellett a legidősebb szabadkaiaknak otthonaikban segítséget nyújt a Caritas és a Szerb Nővérek Egyesülete, számukra pedig Szabadka Város 3,9 millió dinárt biztosított – emelte ki Đukanović.

Szerbiában ma közel 1,3 millió 65 évesnél idősebb ember él. Az idősek közül 106.951 polgár 85 évesnél is idősebb. Szerbiában a lakosság átlagos életkora 42,7 év. A becslések szerint 2041-ben Szerbiában a lakosságnak több mint egy negyede tartozik majd a 65 évesnél idősebbek kategóriájába, és különösen súlyos lesz a helyzet a falvakban.

Az idősek napját 1990-ben vezette be az Egyesült Nemzetek Szervezete azzal a céllal, hogy rámutasson azokra a problémákra, amelyekkel az idősek szembesülnek, illetve arra, hogy az idősek még ma is hozzájárulnak a társadalom működéséhez.

Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Winterfest 2019-2020 téli vásár (2019.12.05-2020.01.13.)