Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Hírek

Megnyílt az Európai Filmek 23. palicsi fesztiválja

2016.07.16.

Ma este Palicson a Vigadó kongresszusi termében Gianfranco Rosi Tűz a tengeren című alkotásának a bemutatásával – amely a berlini filmfesztiválon Arany Medve-díjat kapott - megnyílt az Európai Filmek 23. Palicsi Fesztiválja. A fesztivált hivatalosan az idei Lifka Sándor-díjjal jutalmazott osztrák Ulrich Seidl és Slobodan Šijan szerb rendező nyitotta meg, akiknek az európai filmgyártáshoz nyújtott kivételes hozzájárulásért Radoslav Zelenović fesztivál-igazgató és Mira Banjac, a fesztivál-tanács elnöke nyújtotta át az elismeréseket.

10346_1.jpg

Ulrich Seidl az Európai Filmek 23. Palicsi Fesztiváljának megnyitásakor azt mondta, hogy jó érzés Menzel, Angelopulosz, Kusturica korábbi díjazottak társaságában lenni, s hogy a díj munkájuk bizonyítéka is egyben.

Filmjeim nem behízelgőek, hanem vizsgálódnak és nyugtalanságot keltenek – mondta Seidl, kiemelve, hogy nem kell művészi kompromisszumokat kötni, vagy engedni a populizmusnak.

– A film ugyan nem váltja meg a világot, de azzal a meggyőződéssel kell készíteni őket, hogy elmozdíthatja a dolgokat. Az ötlet a fontos. Az európai filmet a keményfejűség és a bátorság mentheti meg – hangsúlyozta Ulrich Seidl.

10346_2.jpg
Radoslav Zelenović és Ulrich Seidl

A fiatal alkotókhoz intézett felhívásában úgy fogalmazott: ne tegyenek engedményeket a közönségnek és legyen önbizalmuk, hogy a kvóták korában, amelyek döntőek a filmgyártás szempontjából, csak az ötlet mentheti meg őket és filmjeiket is. Számítaniuk kell a veszteségekre, de nem szabad feladniuk – mondta.

Több kultuszfilm (Fojtogató a fojtogató ellen, Ki énekel ott, A maratonfutók tiszteletköre) rendezője, Slobodan Šijan azt mondta, hogy ezt a díjat azok a rendezők teszik jelentőssé, akik eddig kiérdemelték, s hogy jó érzés közéjük tartozni.

10346_3.jpgSlobodan Šijan és Mira Banjac

Magamat komédiarendezőnek tartom. Vajon az, hogy nekem ítélték oda a díjat, azt is jelenti, hogy több lesz a nevetés az európai filmekben - mondta Šijan.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a jelenlevőkhöz szólva elmondta, hogy a különböző gondok és a pénzhiány ellenére nem szeretnénk elszegényíteni a lelkeket, szeretnénk jobbá tenni a fesztivált, a Város pedig igyekezett idén is megteremteni a megfelelő körülményeket az európai filmes értékek bemutatásához.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy a fesztivál 2003 óta az európai filmek szemléje, majd hozzátette: a Fesztivál jelentősége azóta folyamatosan nő, s hogy az utóbbi években a térség filmes alkotóinak legjelentősebb találkahelyévé vált, s hogy hivatalosan is népszerűsítették a legjelentősebb európai filmfesztiválokon is.

10346_4.jpg
Bogdan Laban polgármester

– Számunkra, szabadkaiak számára ez a fesztivál különösen jelentős, nem csak azért, meg megalapozta az európai kulturális értékeket, hanem azért is, mert a filmes szemlék azok, amelyeken felnőttünk, amelyeken szórakoztunk, s amelyeket türelmetlenül vártunk minden nyáron – mondta Bogdan Laban polgármester.

Az európai filmek palicsi fesztiválja nehéz körülmények között jött létre és maradt fenn, az egyik legjelentősebb szerbiai filmes rendezvény, s rendkívül fontos pont az európai filmfesztiválok térképén – hangsúlyozta Laban polgármester, majd azt üzente: a nehézségek ellenére sem fogjuk hagyni, hogy eltűnjön erről a térképről.

A megnyitón beszédet mondott Nebojša Kuzmanović, tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallásügyi titkár is. Kiemelte a fesztivál jelentőségét, rangját, s bejelentette, hogy Vajdaság AT kormánya, amely felismerte a fesztivál jelentőségét, támogatja majd az európai filmek palicsi fesztiválját.

A fesztivál végéig, július 22-ig a közönség 13 program keretében 103 filmet tekinthet meg.

A fő versenyprogramba 14 film tartozik, ebből kettőt versenyen kívül mutatnak be, a legjobb filmnek járó Arany Torony-díjat és a legjobb rendezőnek járó Palicsi Torony-díjat a következő összetételű zsűri ítéli oda: Yesim Ustaoglu rendezőnő (Törökország), Riina Sildos producer (Észtország), Aistė Diržiūtė színésznő (Litvánia), Michaela Kezele rendezőnő (Németország) és Stefan Arsenijević rendező (Szerbia).

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

Ноћ Музеја