Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Hírek

Sajtótájékoztató az AIDS-ben elhunytak nemzetközi emléknapja kapcsán

2016.05.11.

Szerbiában 2016. május 15-én az AIDS-ben elhunytak emléknapján Kapcsolódj be, ismerd meg, erősítsd meg mottó jegyében immár 13. alkalommal rendeznek programokat a HIV fertőzés elleni világméretű megmozdulások keretében. A világ országainak többségében május harmadik vasárnapján 1983 óta emlékeznek meg az áldozatokról. Az AIDS-ben elhunytakról való megemlékezés nemzetközi napja globális esemény azok szervezésében, akik választ keresnek a HIV fertőzésre, beleértve a HIV-vel fertőzött és AIDS-es betegeket is. Ez az AIDS-ben elhunytakról való megemlékezés napja, amely a HIV-fertőzöttekkel való szolidaritást jelzi, bővíteni kívánja az ismereteket, csökkenteni az ellenérzéseket és a hátrányos megkülönböztetést, reményt adni az új generációknak.

 10132_1.jpg

A becslések szerint jelenleg Szerbiában az emberi immunhiány vírusával (HIV-vel) fertőzött mintegy 3000 beteg közül minden harmadik nem is tudja, hogy a fertőzöttek közé tartozik. A járvány kezdete (1985) óta 2015 végéig hazánkban 3.312 HIV-vel fertőzött személyről tudnak, közülük mintegy ezren AIDS-ben (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) hunytak el. A hivatalos adatok szerint jelenleg Szerbiában mintegy 2.300 HIV fertőzött él. 2015-ben az előző évinél 37 százalékkal több új beteget fedeztek fel (178 az előző évi 130-hoz képest). Ez éves szinten 1987 óta a legnagyobb számú újonnan nyilvántartásba vett beteg. A becslések szerint Szerbiában még mintegy 1.100-an nem tudják, hogy megfertőzte őket a HIV.

Dr. Dragica Kovačević Berić, a Közegészségügyi Intézet megelőzési és betegség-ellenőrzési részlegének vezetője a Városháza Média Központjában megtartott mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a járvány kezdete ót az Észak-bácskai Közigazgatási Körzetben 61 fertőzött személyt vettek nyilvántartásba, közülük 34-en betegedtek meg és 12-en haltak meg.

– Csak tavaly hét új fertőzöttet vettünk nyilvántartásba, és 165 tesztet végeztünk. A fertőzöttek döntő többségét, 87 százalékát férfiak alkotják. A ténylegesen fertőzöttek száma nem ismert, mivel továbbra is alacsony a HIV-tesztet végzők száma – emelte ki dr. Dragica Kovačević Berić.

Az utóbbi időben a szerb állam minden hatalmi szinten erőteljesen támaszkodik a civil szervezetek segítségére, amelyek a HIV/AIDS kérdéskörével foglalkoznak - hangsúlyozta Milimir Vujadinović, a Városi Tanács szociálisvédelemért felelős tagja, aki  elmondta, hogy Szabadka Városa tevékeny részt vállal a HIV-fertőzések megelőzésére irányuló programokban, és folyamatosan támogatja a Stav+ szabadkai egyesület tevékenységét, emellett pedig anyagiakkal segíti a szervezet projektjeinek a megvalósítását.

– Szabadka Város tavaly a Stav+ egyesület projektjeire 120.000 dinárt biztosított. Az önkormányzat valószínűleg 2016-ban is támogatja majd az egyesület munkáját, illetve bizonyos eszközöket fordít annak az európai projektnek a megvalósítására, amelybe a Stav+ egyesület révén Szabadka is bekapcsolódik. Ez pedig azoknak a szolgáltatásoknak a szabványosítása, amelyeket a HIV-fertőzötteknek illetve AIDS-es betegeknek nyújtanak – mondta Milimir Vujadinović.

A Stav+ egyesület felkért minden érdeklődőt, hogy vegyen részt az AIDS-ben elhunytak emléknapján megrendezésre kerülő programban, amelyet a világméretű megmozdulások keretében rendeznek Szabadkán 2016. május 15-én 19 órai kezdettel a Városháza díszbejárata előtti téren. Rossz idő esetén a rendezvényre a szabadkai Galleria Hotel átriumában kerül sor. Az emléknapi program megvalósításába bekapcsolódnak Szabadka Város Ifjúsági Irodájának és a szabadkai Vöröskeresztnek az aktivistái is.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIANKETA KORISNIKA TAKSI PREVOZA

Média Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop