Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Művelődési hírek

A Gimnázium tamburazenekarának sikeres fellépése a müncheni Balkáni Napokon

2016.03.24.

A Svetozar Marković Gimnázium tamburazenekara sikerrel képviselte iskoláját, Szabadkát és Szerbiát a hagyományos, immár tizedik alkalommal megrendezett Balkáni Napokon, amelyet 2016. február 26-a és március 12-e között tartottak Münchenben. A rendezvénysorozat keretében kiállítások, fényképek, filmek, zene és népművészetek segítségével mutatták be a művészek a délkelet-európai térség kulturális sokszínűségét, a fiatalokból álló tamburazenekar pedig népzenei és komolyzenei szerzeményekkel, valamint vajdasági egyveleggel léptek fel, a műsorban pedig fellépett Tamara Babić szólóénekes is.

 10031_1.jpg

Čedo Hajder, a program és a Szabadka-München közti együttműködés koordinátora, valamint Slobodan Čamprag, a Svetozar Marković Gimnázium igazgatója úgy vélik, hogy a gimnázium tanulói magas szintű hivatástudatról tettek tanúbizonyságot, s hogy a Literaturhausban (az Irodalom Házában) valamint a neves Gasteig Hangversenyközpontban megtartott fellépéseikkel lenyűgözték a közönséget, ami miatt bizonyára újabb vendégszereplésre kapnak meghívást.

A tanulók a közönség reakciói és a számos gratuláció alapján meg vannak róla győződve, hogy elbűvölték a házigazdákat, s hogy a tamburával meghódították a fesztivált. Örülnek annak, hogy bebizonyították: a tambura univerzális hangszer, illetve nem helyi és vajdasági jellegű hangszer, amely csak népzenét szolgáltathat, hanem alkalmas más műfajok bemutatására is.

- Három blokkban 20 szerzeménnyel léptünk fel, amelyek között népzenei művek, vajdasági kólók és táncok szerepeltek, továbbá komolyzenei művek vagy világhírű hangszeres zeneszámok, mint amilyen Lara dala, a harmadik blokkban pedig Tamara Babićot kísértük, aki Zvongo Bogdan dalaiból adott elő egy válogatást – mondta többek között Uroš Manojlović, a Svetozar Marković Gimnázium tamburazenekarának művészeti vezetője.

Čedo Hajder emlékeztetett rá, hogy Szabadka és München eredményes együttműködése 12 éve tart, s hogy eddig együttes erővel számos közös projekt valósult meg a gazdaságban, a kultúrában, az oktatásban és a humanitárius munkában. Ezt követően bejelentette, hogy április 27-én városunk egy könyvbemutató házigazdája lesz, amely a szalmakép-készítés népi művészetével foglalkozik. A kötetet a müncheni múzeum kurátora fordította le négy világnyelvre.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

Ноћ Музеја