Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vijesti iz obrazovanja

Dopuna obrazovnih profila i bilingvalna nastava

28.06.2011.

Dopunom Natječaja za upis u I. razred srednje škole, Ekonomskoj srednjoj školi „Bosa Milićević“ odobreno je otvorenje oglednog odjela za smjer kuhar, na mađarskom nastavnom jeziku, Politehničkoj školi oglednog odjela za smjer tapetar-dekorater, na srpskom nastavnom jeziku, a Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ odjela za smjer tehničar vuče, na srpskom nastavnom jeziku. Na današnjoj konferenciji za novinare, Ljubica Kiselički, pomoćnica gradonačelnika za razvitak kulturno-prosvjetne djelatnosti i racionalizaciju školske mreže priopćila je i da su od Ministarstva prosvjete dobivene sve potrebne dozvole da se u Osnovnoj školi „10. oktobar“ u novoj školskoj godini za učenike prvih razreda otvori po jedan bilingvalni odjel na srpsko-njemačkom i mađarsko-njemačkom jeziku.

4719_1.jpg

- Za ove odjele odlučili smo se zbog dolaska investitora s njemačkog govornog područja i doseljavanja njihovog menadžmenta s obiteljima. S druge strane, mislimo da će se iz naše sredine regrutirati budući djelatnici ovih tvrtki koji će sigurno morati dobro znati njemački jezik kako bi imali mogućnost i stručno se usavršavati. Predmeti koji će se držati na njemačkom jeziku su likovni, glazbeni i tjelesni odgoj i njemački jezik. Djeca će do završetka osnovne škole imati priznat tečaj B1 i bez obzira koju srednju školu završe moći će upisati i fakultete u Njemačkoj bez nulte pripravne godine, rekla je Ljubica Kiselički i pozvala roditelje da upišu buduće prvaše u ove odjele, u kojima će biti mjesta za po 24 učenika za nastavu na srpsko-njemačkom i na mađarsko-njemačkom jeziku.

Ona je istaknula kako će predavati i dva profesora iz Njemačke, da će, zahvaljujući donaciji njemačke ambasade od 10.000 eura, škola biti adekvatno opremljena i da će lokalna samouprava osigurati prijevoz do škole.

Rudolf Weis, predsjednik Njemačkog narodnog saveza rekao je da će učenici ovih odjela i njihovi roditelji imati pristup knjižnici s više od 5.000 knjiga, da će moći glumiti u dramskoj sekciji i da će roditelji moći djecu čuti i u radijskim emisijama na njemačkom jeziku.

Eržebet Ivanović, direktorica Tehničke škole „Ivan Sarić“ kazala je da ova škola upisuje 30 učenika na srpskom nastavnom jeziku na obrazovni profil četvrtog stupnja za tehničara vuče, odnosno strojovođu. Igor Bem, direktor Ekonomske srednje škole „Bosa Milićević“ rekao je da je ogledni odjel trećeg stupnja za obrazovni profil kuhar na mađarskom nastavnom jeziku i da mjesta ima za 24 učenika. Direktor Politehničke škole Iso Planić naglasio je kako ta škola otvara ogledni odjel trećeg stupnja za obrazovni profil tepetar-dekorater na srpskom nastavnom jeziku za 20 učenika i da je riječ o deficitarnom obrazovnom profilu na ovom području koje pruža mogućnost samostalnog rada i zaposlenja uz relativno mala ulaganja.

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
FONDACIJA ZA POMOĆ PRI LIJEČENJU TEŠKO OBOLJELE DJECE I MLADEŽI
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mjesne zajednice
Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Strategija razvoja