Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vijesti iz obrazovanja

Stipendijski program Romskog obrazovnog fonda

25.05.2011.

Romski obrazovni fond raspisao je natječaj za stipendiranje učenika srednjih škola medicinske struke i studenata medicine, stomatologije i farmacije. Stipendija se dodjeljuje na godinu dana, odnosno za školskih ili akademskih deset mjeseci. Stipendija ovisi o visini troškova, a najmanji mjesečni iznos je oko 80 eura. Prijavljivanje na siteu Romskog obrazovnog fonda traje do 30. svibnja, a sredstva za stipendijski program osigurali su Romski obrazovni fond i Institut za otvoreno društvo.

4585_1.jpg

Osnovni cilj ovakvih i sličnih projekata je jačanje kapaciteta unutar romske populacije u okviru „Dekade Roma”, rekla je, na konferenciji za medije, Tatjana Perić, ekspert u području ljudskih prava. Ona je kazala i kako u Srbiji visoko obrazovanje ima manje od jedan posto Roma, da veliki broj Roma živi u siromaštvu i nehigijenskim uvjetima i da su nedostatak obrazovanja i siromaštvo izravno povezani s lošom zdravstvenom situacijom.

Program stipendiranja namijenjen je učenicima i studentima koji se obrazuju za srednji ili visoko obrazovani zdravstveni kadar, rekla je Jelena Savić, koordinatorica programa Romskog obrazovnog fonda.

- Natječaj za studente medicine, farmacije i stomatologije na sveučilišnoj razini i na razini visokih škola stukovnih studija, kao i za učenike srednjih škola medicinske struke raspisan je do 30. svibnja. Potvrda o upisu predaje se u listopadu i do prosinca oni već dobivaju stipendije koja im se dodjeljuje na godinu dana, u dva obroka. Za deset akademskih mjeseci školarina iznosi minimalno 80 eura mjesečno, naglasila je Jelena Savić.

Član Gradskog vijeća zadužen za obrazovanje i kulturu, Slobodan Čamprag, rekao je da ove školske godine osnovne škole na području grada Subotice pohađa oko 430 pripadnika romske populacije, a da ih je trideset dvoje u srednjim školama.

- U Srednjoj medicinskoj školi imamo tri učenika romske nacionalnosti i jedna učenica je maturantica, što znači da bi ona mogla biti potencijalna studentica. Kad je reč o učenicima osnovnih škola, prema podatcima koje sam dobio iz Romskog edukativnog centra, jedna učenica interesirala se za upis u Srednju medicinsku školu, kazao je Čamprag.

Osim dodjele stipendija, program predviđa i pomoć prilikom pripreme prijamnih ispita, kao i pomoć mentora tijekom studija. U medijskoj kampanji podrške na razini Srbije sudjeluje i Medija centar Beograd.

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
FONDACIJA ZA POMOĆ PRI LIJEČENJU TEŠKO OBOLJELE DJECE I MLADEŽI
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mjesne zajednice
Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Strategija razvoja