Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vijesti iz obrazovanja

Republičko natjecanje iz poslovne informatike

09.04.2011.

Ministarstvo prosvjete, Odjel za nastavni plan i program, Zajednica ekonomskih škola i Ekonomska srednja škola „Bosa Milićević”, organizirali su 19. Republičko natjecanje iz poslovne informatike srednjih ekonomskih škola Srbije koje se u Subotici održalo u subotu, 9. travnja 2011. godine. Natjecanje je u petak, 8. travnja, u Velikoj vijećnici Gradske kuće svečano otvorio član Gradskog vijeća zadužen za obrazovanje i kulturu Slobodan Čamprag, a natjecateljima, profesorima i gostima obratili su se i zamjenik tajnika za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice prof. dr Zoltan Jéges, profesor na Ekonomskom fakultetu u Subotici prof. dr Zoran Ćirić i ravnatelj subotičke Ekonomske srednje škole „Bosa Milićević” Igor Bem.

4359_1.jpg

Natjecanje učenika iz predmeta poslovna informatika ima za cilj „primjenu znanja učenika iz ovoga predmeta, povećanje sposobnosti za rad, stjecanje navika za urednost, ažurnost i točnost u radu kao i njegovanje natjecateljskoga duha”. Pravo sudjelovanja imaju redoviti učenici ekonomskih škola, područje rada ekonomija, pravo i administracija, a svaka škola šalje po jednog učenika na republičko natjecanje koji je to pravo stekao plasmanom na školskom natjecanju. Natjecateljski zadatak sastoji se od četiri dijela: teorijski dio gradiva, u vidu testa, čiji sadržaj obuhvaća predmete računalstvo i informatika prvog razreda i poslovna informatika trećeg i četvrtog razreda, praktični rad iz računalne obrade teksta (Word), praktični rad iz područja radnih rablica (Excel) i praktični rad izrade baze podataka (Access).

Za natjecanje se formiraju Centralno povjerenstvo, Povjerenstvo za pregled i ocjenjivanje radova i Povjerenstvo za šifriranje i dešifriranje. Centralno povjerenstvo brine se o regularnosti i provedbu cjelokupnoga natjecanja i odlučuje po eventualnim primjedbama na privremenu rang-listu, a čine ga: predstavnik Ministarstva prosvjete, predstavnik sastavljača natjecateljskoga zadatka, odnosno Departmana za informacijske sustave Ekonomskog fakulteta u Subotici, član Predsjedništva Zajednice ekonomskih škola, ravnatelj škole domaćina i jedan profesor poslovne informatike koji se određuje na dan natjecanja žrijebom.

U Subotici se natjecalo 26 učenika. Prvo mjesto osvojio je Nikola Aleksić iz Ekonomske škole u Nišu, drugo Zsolt Terecsik iz subotičke Ekonomske srednje škole „Bosa Milićević”, a treće Dejan Damić iz Srednje tehničke škole „Mileva Marić” iz Titela. Zbog uspjeha na Republičkom natejcanju iz poslovne informatike, Aleksić, Terecsik i Damić stekli su pravo da se na Ekonomski fakultet, Sveučilišta u Novom Sadu, upišu bez prijamnoga ispita.

Ekonomski fakultet Subotica je tijekom prijepodneva bio domaćin profesorima iz srednjih škola koje su sudjelovale na natjecanju. Gostima je o Fakultetu govorio prodekan Ekonomskog fakulteta dr. Marton Sakal, a Nenad Mirkov, diplomirani master student Ekonomskog fakulteta, bivši učenik Ekonomske srednje škole „Bosa Milićević“ i osvajač prvog mjesta na natjecanju iz poslovne informatike 1993. godine održao je predavanje na temu „Novi koncept ICT – cloud computing“. Održan je i „okrugli stol” na temu revizija ekonomskog tehničara – revizija poslovne informatike.

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
FONDACIJA ZA POMOĆ PRI LIJEČENJU TEŠKO OBOLJELE DJECE I MLADEŽI
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mjesne zajednice
Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Strategija razvoja