Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otvoren 28. Međunarodni festival dječjih kazališta

19.09.2021.

U subotičkom Dječjem kazalištu večeras je otvoren 28. Međunarodni festival dječjih  kazališta, manifestacija koja je svojim umjetničkim postignućima i doprinosom lutkarstvu stekla veliki ugled diljem Europe i svijeta, pridonijela afirmaciji dječjih kazališta i kazališne umjetnosti i utjecala na kretanja i razvitak suvremenog svjetskog dječjeg kazališta u cjelini. Dobitnici nagrade za životno djelo „Mali princ“ koju Festival dodjeljuje za izniman doprinos razvitku kulture i scenske umjetnosti za djecu su redatelj i glumac Jovan Caran, i kreatorica lutaka, kostima i scenografije Ljudmila Konstantinova  Hense iz Kazahstana. Na svečanom otvaranju Festivala ovogodišnjim laureatima nagrade je uručio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. Povelju za život posvećen dječje stvaralaštvu, posthumno dodijeljenu redatelju Dragoslavu Todoroviću, gradonačelnik Bakić uručio je Eriki Janović, suradnici Dragoslava Todorovića.

14566_1.jpg

U pozdravnom obraćanju, gradonačelnik Bakić rekao je kako su nas dječja radost i ljubav prema dobrim predstavama dvadeset i osmi puta okupile u Subotici, na velikoj međunarodnoj smotri dječjeg teatra, te kako je prošle godine održan skromni Festival jer nas je, kako je rekao, „pandemija koronavirusa razdvojila od naših prijatelja širom svijeta koji su nas htjeli posjetiti i svoje sjajne predstave pokazati subotičkim mališanima“.

„Usprkos svim izazovima, nismo dozvolili da se tradicija prekine, da strepnja nadjača umjetnost i stiša dječji smjeh. Dragocjeno je što smo se tada okupili i uručili najvišu nagradu Festivala našem Vladimiru Andriću, koji je obilježio odrastanja brojnih generacija u Srbiji. To je bila posljednja prigoda za takvu počast, budući da nas je veliki umjetnik napustio u veljači ove godine. Zato moramo ustrajati u njegovanju i slavljenju života i stvaralaštva, jer svaki dan i svaka manifestacija posvećena ljepoti, igri, zajedništvu i djeci, jest neprocjenjiva vrijednost i nadahnuće u susretu sa teškim vremenima i ogromnim izazovima koje svijet postavlja pred svakog od nas“, naglasio je Bakić.

U ime svih građana Subotice i u svoje osobno ime  zahvalio je na pomoći u realizaciji ove manifestacije Ministarstvu kulture i informiranja i Pokrajinskom tajništvu za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

14566_2.jpg

„Posebna zahvala predanom rukovodstvu i zaposlenicima subotičkog Otvorenog sveučilišta koji, kako putem organiziranja ovog, tako i drugih najvažnijih kulturnih festivala u Subotici, uvijek iznova opravdavaju naše veliko povjerenje i potporu koju im grad pruža. Čestitam dobitnicima nagrada i pozdravljam sve naše drage goste, želeći im srdačnu dobrodošlicu u naš grad, koji će im sigurno ostati u lijepom sjećanju“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Nakon što su mu uručene diploma i statua nagrade „Mali princ“, Jovan Caran obraćajući se nazočnima rekao je kako je „zastrašujuće saznanje“ da je od ovoga trenutka u društvu tako velikih ljudi poput Henryka Jurkowskog, Borisa Goldovskog, Srboljuba Lule Stankovića i mnogi drugi.

14566_4.jpg

„Još je strašnije kad se sjetim kako svoje radove trebam usporediti sa svim tim velikanima. Ali, imam se ja čime ravnati sa svima njima, a to je moja predanost ovom poslu i moja stalna potreba da, one pomalo uobražene muze, potičem da svoje blagoslove ponekad upute i našem dječjem teatru i umjetnosti za djecu“, kazao je Caran.

Ljudmila Konstantinova  Hense zahvalila je organizatorima Festivala na ovoj divnoj nagradi i poželjela da se na Festivalu pojavljuje čim više predstava koje će obradovati publiku, a osobito djecu.

14566_3.jpg

Nakon svečanosti organizirane u povodu otvaranja Festivala u Dječjem kazalištu, na sceni „Jadran“ Narodnog kazališta natjecateljski program otvorila je predstava „Duhovi šume”, iz Brazila.

U okviru natjecateljskog programa 28. Međunarodnog festivala kazališta za djecu, koji se ove godine održava od 19. do 24. rujna u organizaciji Otvorenog sveučilišta Subotica, naći će se 10 predstava za djecu iz Izraela, Njemačke, Mađarske, Češke, Hrvatske, Brazila, Slovačke, BiH (Republike Srpske) i Srbije.

Žiri glavnog natjecateljskog programa čine Sandrine Gratalup, neovisna djelatnica na polju kulture, bivša potpredsjednica ASSITEJ-a u Francuskoj i članica odbora Scenesd’enfance-ASSITEJ Francuske, i ovogodišnji dobitnici nagrade „Mali princ“, Jovan Caran i Ljudmila Konstantinova Hense. Ove godine je po prvi puta formiran i Mladi žiri, koji čine djeca osnovnog i srednjoškolskog uzrasta. Ovaj žiri dodijelit će Nagradu mlade publike za najbolju predstavu.

Međunarodni festival dječjih kazališta u službenom izboru dodjeljuje Gran prx za najbolju predstavu u cjelini, nagrade za najbolju režiju, najbolju scenografiju, najbolju originalnu glazbu i najbolje estetsko i tehnološko rješenje lutaka, kao i pet ravnopravnih nagrada za glumačko majstorstvo i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju.

Bogat prateći program Festivala činit će 12. Međunarodni forum za istraživanje dječje kazališne umjetnosti, izložbe, radionice i promocije knjiga. Međunarodni forum za istraživanje kazališne umjetnosti za djecu i mlade u Subotici najveći je teatrološki skup u ovom dijelu Europe i okuplja teoretičare i kazališne istraživače iz šesnaest zemalja i s tri kontinenta. Veći dio, od ukupno tridesetero sudionika ovog važnog skupa kazališne umjetnosti gostovat će u Subotici, dok će manji dio svoj rad predstaviti online uključenjem. Ovaj događaj održat će se u novom prostoru subotičke Gradske knjižnice.

14566_5.jpg

Na svečanom otvaranju Festivala nastupili su Dječji zbor „Iskončići“ i OKUD „Mladost“, iz Subotice.

Svi festivalski programi održavat će se sukladno mjerama borbe protiv pandemije virusa Covid-19 i vodeći računa o sigurnosti posjetitelja i sudionika Festivala.

IZVANREDNO STANJE

Медија-центар и Протокол

Medija-centar i Protokol
Lokalna poreska administracijaMinistarstvoPanonreg

KONTAKT CENTAR 024
Lokalni pučki pravobranitelj
FONDACIJA ZA POMOĆ PRI LIJEČENJU TEŠKO OBOLJELE DJECE I MLADEŽI
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove

Mjesne zajednice

Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Strategija razvoja
Colour Coop