Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Dr.sc. Bálint Pásztor, narodni zastupnik i predsjednik Skupštine grada na svečanosti Udruge za pomoć učenika „Dezső Kosztolányi“

15.09.2021.

Subotička Udruga za pomoć učenika „Dezső Kosztolányi“ osnovana je 1990. godine. Zbog epidemiološke situacije prošle godine nije se mogao održati Jubilarni program, te je svečanost u povodu 31. obljetnice osnutka udruge održana danas u 18,00 sati u Velikoj vijećnici Gradske kuće,  na kojoj je nazočio i prisutnima se obratio dr.sc. Bálint Pásztor, narodni zastupnik i predsjednik Skupštine Grada Subotice.

14561_1.jpg

U svom obraćanju skupu, naglasio je važnost građanskih inicijativa u stjecanju znanja i konkurentnosti mladih, i osvrnuo se na poteškoće s kojima su se udruge građana početkom 90. godina prošloga stoljeća suočavale. Njihove inicijative i ciljevi često su nailazili na nerazumijevanje, na pogrešno tumačenje, pa čak i na neprijateljski odnos, radi čega je na početku bilo iznimno teško, ponekad i opasno javno zastupati te ideje.

U to vrijeme angažiranost udruga na pružanju pomoći učenicima i studentima bila je iznimno važna, jer su te organizacije bile gotovo jedina mogućnost stipendiranja mladih. Na sreću, situacija je sada puno bolja. Mladi mađarske nacionalnosti u Vojvodini imaju na raspolaganju više vrsta pomoći u vidu stipendija odnosno smještaja u studentskim i učeničkim domovima, poput stipendije Mađarskog nacionalnog vijeća, stipendija za studente prava, smještaj u domovima „Kolegium Europa“ i Dom „Dr. László Rehák“.  

14561_2.jpg

Dr.sc. Bálint Pásztor istakao je istrajnost i zalaganje članova udruge rekavši kako desetljeća njihova rada i entuzijazam služe za primjer kako se i u najteža vremena pronalazi mogućnost kada se želi pomoći.

Inicijator, osnivač i prvi predsjednik Udruge bio je dr. Miklos Uzón. Cilj fondacije je pružanje potpore talentiranim učenicima mađarske nacionalnosti u Vojvodini nepovoljnog materijalnog stanja, jačanje uloge obrazovanja na mađarskom nastavnom jeziku i naravno, njegovanje baštine Dezsőa Kosztolányija.

Stav osnivača i sadašnjih članova udruge je da je jedan od osnovnih uvjeta ostanka i opstanka mladih u rodnome kraju mogućnost stjecanja kvalitetnog obrazovanja. Bez obrazovanih mladih ljudi, zajednica nema budućnost, jer ključ opstanka nacije jest u tome da u svakome trenutku valjano odgovori na promjene i izazove u svijetu.

Udruga tome želi doprinijeti na najbolji mogući način. Pronaći čim više donatora i veća financijska sredstva kako bi s većim iznosima pomogla više učenika.

14561_3.jpg

Udruga godišnje stipendira nekoliko stotina đaka, a za proteklih trideset i jednu godinu stipendirala je više tisuća učenika iz Subotice, Bačke Topole, Kanjiže, Malog Iđoša, Sombora, Apatina, Kule, Odžaka i Vrbasa ili pružila neku drugu vrstu pomoći, poput organiziranja radionice za inkluziju djece s poteškoćama u razvitku.

Od osnutka se neprekidno i intenzivno radi na ostvarenju plemenite zadaće koju su sebi postavili, jer obiteljima školovanje djece predstavlja financijsko opterećenje, a pomoć, mada ne pokriva sve troškove, uvijek dobro dođe. 

U programu u povodu obilježavanja 31. obljetnice osnutka Udruge za pomoć učenika „Dezsé Kosztolányi“ nastupili su članovi Kruga prijatelja umejtnosti „Géza Csat” i bivši i sadašnji učenici subotičke Glazbene škole.

                                                                            Služba za skupštinske poslove

IZVANREDNO STANJE

Медија-центар и Протокол

Medija-centar i Protokol
Lokalna poreska administracijaMinistarstvoPanonreg

KONTAKT CENTAR 024
Lokalni pučki pravobranitelj
FONDACIJA ZA POMOĆ PRI LIJEČENJU TEŠKO OBOLJELE DJECE I MLADEŽI
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove

Mjesne zajednice

Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Strategija razvoja
Colour Coop