Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Poboljšanje kvalitete vode jezera Palić – studija izvedivosti

15.09.2021.

Zahvaljujući potpori Zelenog centra za Zapadni Balkan, tvrtka „VTK Innosystem Kft.“ iz Mađarske  u proteklih je godinu dana istraživala i analizirala postojeće podatke o jezeru Palić, odnosno ispitivala je mjere koje su u proteklom razdoblju provedene u cilju poboljšanja kvalitete vode jezera, primjerice obnova Subotičkog pročistača otpadnih voda, odnosno projekt „Ecolacus“ financiran od strane Vlade Njemačke, koji još traje. U procesu ispitivanja „VTK Innosystem Kft.“ organizirao je brojne stručne konzultacije u koje je uključio i čelništvo grada. U izradi studije izvedivosti aktivno su sudjelovali i Ministarstvo zaštite okoliša, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Javno poduzeće „Vode Vojvodine“, JP „Palić-Ludaš“, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica, DTD vodno gospodarsko  društvo i Grad Subotica.

14560_1.jpg

Studija izrađena u okviru Projekta i zaključci do kojih se na temelju rezultata došlo,  prezentirani su na današnjoj završnoj konferenciji održanoj u Centru za posjetitelje na Hajdukovu.

Sudionike konferencije pozdravio je menadžer Projekta, dr.sc. Emil Janák. Zamjenik gradonačelnika Subotice, Imre Kern podsjetio je prisutne da je jedan od istaknutih ciljeva čelništva Lokalne samouprave vratiti nekadašnji sjaj Palića, za što je nužno poboljšati kvalitetu  vode.

„Prethodnih godina izrađene su brojne studije poboljšanja kvalitete vode, ali su sve ostale na razini ideje i ni jedna od njih nije realizirana. Posljednjih desetljeća bilo je svega nekoliko konkretnih investicija vrijednih spomena,  primjerice izgradnja novog pročistača dvije tisućitih godina, čime je bitno poboljšan kapacitet i učinkovitost starog pročistača izgrađenog sedamdesetih godina, odnosno drugi projekt koji je donio konkretne rezultate - Projekt „Ecolacus“  financiran od strane KFW. Cilj ovog projekta iz više dijelova jest da se otpadne vode naselja Palić ne upuštaju u jezero, već da se one kroz novu crpnu stanicu odvode do gradskog pročistača. Prema očekivanjima mjere provedene u okviru Projekta „Ecolacus“ stvari će pokrenuti u pozitivnom smjeru i u narednom razdoblju dati spektakularne rezultate. Ova nova studija  nudi nam nadasve novi pristup, nove perspektive, i postavlja novi sustav razmišljanja za poboljšanje stanja Palićkog jezera. Zahvaljujem Ministarstvu inovacija i tehnološkog razvitka Mađarske, kao i Zelenom centru za Zapadni Balkan što su prepoznali značaj ovog projekta, i omogućili izradu Studije. Nadam se da će Zeleni centar i u budućnosti pratiti nove projekte vezane uz jezero Palić, i iz ovdje predočenih prijedloga razviti ostvarivi sustav“.

14560_2.jpg

Nakon što je pozdravio prisutne, državni tajnik Ministarstva  zaštite okoliša, Róbert Jaksa naglasio je  kako Ministarstvo iznimno cijeni aktivnosti koje iskusne mađarske tvrtke provode u Srbiji, jer svaki je korak važan kako bismo budućim  generacijama stvorili ljepši i čišći okoliš.

Izvršni direktor Zelenog centra za Zapadni Balkan, dr.sc. László Örlős rekao je da djelovanje klimatskih promjena poput: ekstremnih vrućina, poplava i drugih prirodnih pojava danas već izravno osjećamo na vlastitoj koži. Za Zeleni centar od iznimne je  važnosti inicijativa i nastojanje „VTK Innosystem“-a da se jezero Palić, koje se bori s nizom ekoloških problema spasi i očuva. Jezero Palić igra istaknutu socijalnu i ekološku ulogu u životu Subotice i njezine okolice. Jednu trećinu dosadašnjeg portfolija Zelenog centra za Zapadni Balkan čine vojvođanski projekati. Ciljno područje projekata, Zapadni Balkan izrazito je izložen utjecajima klimatskih promjena, a zastarjela infrastruktura višestruko pojačava ove utjecaje. Projekti poduprti od strane Zelenog centra za Zapadni Balkan dat će veliki poticaj razvitku regije. Do sada su završena dva natječajna ciklusa, a treći ciklus je u fazi evaluacije. Centar je do sada podržao dvadeset i jedan projekt s ukupno dva milijuna eura, većinom u područjima vode, otpada i klimatskih promjena. Sljedeći poziv na natječaj očekuje se mjeseca listopada ove godine.

14560_3.jpg

Za potrebe izrade studije, Zeleni centar za Zapadni Balkan odobrio je  sredstva u iznosu od 35.700.000 forinti, odnosno  blizu 12,6 milijuna dinara. Oslanjajući se na Studiju „VTK Innosystem Kft.“ aplicirat će za dodatna sredstva u cilju provedbe potrebnih mjera.

                                                                     

IZVANREDNO STANJE

Медија-центар и Протокол

Medija-centar i Protokol
Lokalna poreska administracijaMinistarstvoPanonreg

KONTAKT CENTAR 024
Lokalni pučki pravobranitelj
FONDACIJA ZA POMOĆ PRI LIJEČENJU TEŠKO OBOLJELE DJECE I MLADEŽI
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove

Mjesne zajednice

Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Strategija razvoja
Colour Coop