Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić sa suradnicima predstavio rezultate rada u 2021. godini

15.09.2021.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sa suradnicima danas je, u Medija-centru u Gradskoj kući održao konferenciju za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada aktualne gradske vlasti u 2021. godini, kao i prioriteti za naredno razdoblje. Čestitajući svim građanima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave,  Bakić je izjavio kako je krajem kolovoza 2020. godine, kada je imenovan gradonačelnikom Subotice, zbog pandemije koronavirusa  u proračunu grada bila ozbiljna neusuglašenost prihoda i rashoda, da se u „gradskoj blagajni“ trenutačno nalazi oko 303 milijuna dinara i da je zahvaljujući željeznoj disciplini ostvarenje tekućih prihoda oprezno sačinjenog proračuna za 2021. godinu za sedam mjeseci 60,47 posto od godišnjeg plana.

14559_1.jpg

 „Uz to što nije bilo dovoljno likvidnih sredstava za podmirenje tekućih obveza, proračun grada nije mogao vratiti zajam u iznosu od 350 milijuna dinara koju je uzajmio tijekom prvih sedam mjeseci 2020. godine iz sredstava konsolidiranog računa riznice grada. Prvi korak u konsolidaciji bilo je usvajanje rebalansa proračuna mjeseca listopada 2020. godine, kojim su rashodi i izdaci proračuna umanjeni za 864 milijuna dinara“, rekao je Bakić.

Nakon tog rebalansa, kazao je, krenulo se s rješavanjem problema vezanih uz Ljekarničku  ustanovu 'Apoteka Subotica“ skrbeći kako o interesima „Apoteke Subotica“, Grada Subotice i njenih građana, tako i o statusu zaposlenih.

„Ugovor o zakupu poslovnih prostora – ljekarni koje su u javnom vlasništvu Grada Subotice, zaključili smo s Ljekarničkom ustanovom 'Galen pharm', a potpisivanjem ugovora s dobavljačima Apoteke preuzeli smo obveze o izmirenju 133 milijuna dinara, što smo i ispunili. Ovdje moram izraziti ogromnu zahvalnost za nesebičnu potporu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Ministarstvu financija na čelu s ministrom Sinišom Malim. Tražili smo 350 milijuna, jer smo imali zakonski ugovorene obveze koje smo morali ispuniti. U prvom dogovoru država je prema svojim financijskim mogućnostima ponudila pomoć u iznosu od 120 milijuna dinara, a ja sam molio da to bude 200 milijuna dinara. I ta moja molba je prihvaćena, s time da smo naknadno dobili još oko 11,5 milijuna dinara“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

14559_2.jpg 

Dodao je kako je krajem prosinca 2020. godine dat je još jedan zajam sredstava s konsolidiranog računa riznice grada u iznosu od 150 milijuna dinara.

„Taj dug vratili smo do svibnja ove godine. Osigurana su sredstva u visini od 33 milijuna dinara i riješen dugogodišnji problem dugovanja grada prema zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju koji su ostali uskraćeni za dio troškova prijevoza na posao i s posla. Nastavljena je i pomoć u prevladavanju problema u poslovanju JP ’Suboticatrans’, jer smo osigurali sredstva za nabavu autobusa u ukupnoj vrijednosti od 38 milijuna dinara“, rekao je Bakić.

Naglasio je kako je proračun za 2021. godinu izrađen s  velikom dozom opreza kako u planiranju prihoda tako i u kvalitetnoj raspodjeli rashoda i da je zahvaljujući željeznoj disciplini ostvarenje tekućih prihoda proračuna za sedam mjeseci 60,47 posto  od godišnjeg plana.

„Poseban akcenat dan je nastavku započetih investicija i osiguranju optimalnog funkcioniranja svih tijela, organizacija i službi. Na današnji dan, nakon izmirenih jutrošnjih obveza, u proračunu grada nalazi se oko 303 milijuna dinara, što jedan grad veličine i geostrateškog značaja poput Subotice mora uvijek imati na svome računu. Rekao bih još samo da smo za ugostitelje i poduzetnike osigurali jedan od najboljih paketa potpore u našoj zemlji, da smo na prijemima za građane obavili oko 300 razgovora s građanima i da je pomoć pružena u 79 posto slučajeva, kao i da su obveze grada temeljem ugovora o pribavljanju Doma vojske i vojarne ’Kosta Nađ’ iznosile 214 milijuna dinara, a da danas taj dug iznosi 111 milijuna dinara“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

14559_3.jpg

Gradski menadžer Zagorka Panić predstavila je najvažnije projekte koji se realiziraju ili bi uskoro trebala početi njihova realizacija u područjima kulture, zdravstvene i socijalne zaštite, zaštite okoliša i komunalne infrastrukture, turizma, energetske učinkovitosti, prometne infrastrukture, a govorila je i o sredstvima izdvojenim za izradu projektno tehničke dokumentacije za nekoliko važnih projekata.

Tajnica Tajništva za društvene djelatnosti Jasmina Stevanović, govorila je o sredstvima namijenjenim za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, a predstavila je i mjere socijalne politike, kao i ulaganja u kulturu i sport i mlade.

14559_4.jpg 

 

IZVANREDNO STANJE

Медија-центар и Протокол

Medija-centar i Protokol
Lokalna poreska administracijaMinistarstvoPanonreg

KONTAKT CENTAR 024
Lokalni pučki pravobranitelj
FONDACIJA ZA POMOĆ PRI LIJEČENJU TEŠKO OBOLJELE DJECE I MLADEŽI
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove

Mjesne zajednice

Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Strategija razvoja
Colour Coop