Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Predstavljen priručnik o fizičkom i zdravstvenom odgoju

06.06.2019.

Priručnik za učenike osnovnih i srednjih škola „Fizičko i zdravstveno vaspitanje“ predstavljen je danas u Medija-centru Gradske kuće. U tom su povodu sudionici naglasili kako će to biti vrijedno štivo ne samo za prosvjetne djelatnike koji se bave školarcima nego i za samu djecu i njihove roditelje.

12670_1.jpg

Uz izražavanje zahvalnosti što je Subotica svrstana među gradove koji su dijelom ovog značajnog projekta, član Gradskog vijeća zadužen za područje sporta i omladine, Nemanja Simović, istaknuo je da je promocija priručnika lijep povod za okupljanje te da je želja subotičke lokalne samouprave da štivo iz knjige što prije stigne do naših osnovnih i srednjih škola.

Osnivač Fakulteta za sport i turizam u Novom Sadu, prof. dr. Zlatko Ahmetović, rekao je da je Subotica, svojim sportskim statusom, među učesnicima projekta.

– Svi smo mi imali nastavu fizičkog odgoja, ali nikada nismo znali zašto to imamo. Znali smo što trebamo uraditi, ali ne i zašto. Znanje je to koje pokreće aktivnost, znanje nas može spasiti. Veoma je značajno da djeca, pored integrala, historije i geografije, nauče nešto i o vlastitu tijelu. Pokušali smo napraviti ono što fali. Napraviti jedno izdanje koje će biti dobar priručnik kojem ćemo se obratiti i na početku, ali u tijekom naše aktivnosti. Kada bi se naučilo to što je napisano, siguran sam da bi imali mnogo manje bolesti, da bi djeca prevladala problem socijalne neintegriranosti, otuđenosti – podcrtao je Ahmetović.

Dekan Fakulteta za sport i turizam u Novom Sadu i urednik izdanja prof. Dr, Dušan Perić smatra da fizički odgoj nije samo „vještinarstvo“, već je i edukacija.

– Svi smo suglasni da je važno vježbati i da je važna zdrava ishrana. Fizički odgoj je osmišljen tako da djeca vježbaju zdravo i da se približe modelu zdravog života. Statistika pokazuje da 20 posto djece vježba, a teorija kaže da je za zdravlje čovjeka neophodna fizička aktivnost od 90 minuta. Motiv da knjiga ugleda svjetlost dana jest da djeca moraju naučiti i sami se baviti sportom. Knjiga ima ambiciju ponuditi znanje, kroz strip varijantu, držeći se tri principa, rada, ljubavi i slobode – istaknuo je prof. dr. Perić govoreći o udžbeniku, prvom sportskom, koji je odobren od strane mjerodavnog Ministarstva.

Kao trener, ali i nastavnik fizičkog, a sada generalni tajmik Saveza za školski sport i pedagoge fizičke kulture u Subotici, Radoslav Svirčev, dobro je upoznat s problematikom koju obrađuje udžbenik.

– Žao mi je što u vrijeme kada sam bio profesor nije bilo ovakvih knjiga, jer bi mi bilo mnogo lakše. Fizički i zdravstveni odgoj je doživio ogroman pomak k boljem i nadam se da ćemo u budućnosti moći zainteresirati dejcu i nastavnike da još bolje rade, da zajednički omogućimo svoj djeci nastupati za svoje škole i natjecati se. Imamo lijep zadatak, svima koji predaju fizičko na teritoriju Subotice podijeliti ove knjige – rekao je Svirčev.

Predstavljanju priručnika prisustvovao je i Dejan Vuković, generalni tajnik Sportskog saveza Subotice.

12670_2.jpg

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
FONDACIJA ZA POMOĆ PRI LIJEČENJU TEŠKO OBOLJELE DJECE I MLADEŽI
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mjesne zajednice
Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Strategija razvoja
The International Festival of Children’s Theatres   (22.09.2019.-27.09.2019.)