Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Završen projekt „Aquarius - vodni agent Dunavske regije“

04.06.2019.

Kvizom znanja i izložbom učeničkih radova nastalih tijekom projektnih radionica danas je, u Velikoj vijećnici Gradske kuće, završen projekt „Aquarius - vodni agent Dunavske regije“, koji su zajednički realizirali Skupština grada Subotice, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica i Vodna agencija Rogaška Slatina iz Slovenije. Projekt je trajao dva i pol mjeseca, okupio je oko 350 sudionika, predavača, učenika, njihovih roditelja, nastavnika i stručnjaka iz „Vodovoda“. Svečani završetak projekta upriličen je u okviru Europskoga tjedna održivog razvoja i uoči Međunarodnog dana zaštite okoliša, 5. svibnja.

12661_1.jpg

Predsjednik Skupštine grada Subotice Tivadár Bunford izrazio je zadovoljstvo u povodu Europskoga tjedna održivog razvoja koja se, kako je naveo u svom obraćanju prisutnima, svake godine obilježava prigodnim manifestacijama od 30. svibnja do 5. lipnja.

Uz podsjećanje da su ciljevi održivog razvoja Agende 2030 službeno stupili na snagu 1. siječnja 2016. godine, nakon usvajanja rezolucije na samitu Ujedinjenih naroda, održanom u rujnu 2015. godine, Bunford je rekao da se u narednih 15 godina od država potpisnica očekuje da mobiliziraju sve resurse kako bi iskorijenili siromaštvo, borili se protiv nejednakosti i našli odgovore na klimatske promjene.

– Jedna od najvažnijih aktivnosti na postizanju sinergije za ostvarenje ciljeva za održivi razvoj upravo je učvršćivanje parterstava za održivi razvoj. Projekt 'Aquarius' jedan je od značajnih primjera tog partnerstva jer se zajedničkim aktivnostima djece, njihovih nastavnika, roditelja i medija u suradnji sa Skupštinom grada i njezinim javnim poduzećem podiže svijest o značaju vode, Vodovoda, grada i subotičkih jezera – naglasio je Tivadár Bunford

Menadžer projekta i rukovoditelj Službe za odnose s javnošću i informacijske sustave u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica, Petar Doroslovački, izjavio je da je projekt realiziran u tri faze.

- U prvoj fazi učenici su posjetili objekte Vodovoda, od izvorišta vode, pa do pročišćavanja otpadnih voda, gdje su imali priliku upoznati se s tehnikom i tehnologijom ovih procesa i uvjere da je to skupocjen tehničko-tehnološki sustav koji zahtijeva širok spektar stručnih i operativnih kadrova. U drugoj fazi organizirane su istraživačke i kreativne radionice, u okviru kojih su učenici anketirali svoje roditelje o odnosu prema vodi i svijesti o njezinom značaju, kao i o projektima koje grad Subotica realizira, a odnose se na zaštitu voda kao važnog resursa. U okviru današnje, treće i finalne faze projekta ekipe sačinjene od po jednog učenika, roditelja i nastavnika, ukrižale su znanja iz poznavanja područja voda, jezera i sustava vodovoda – istaknuo je Doroslovački.

Ekološko-edukativni projekt „Aquarius - vodni agent Dunavske regije“ se organizira od 2000. godine s ciljem da se kod stanovništva, osobito mlađe populacije, stvori osjećaj odgovornosti prema vodnim resursima. Projekt se realizira s učenicima šestih i sedmih razreda osnovnih škola s područja grada Subotice, a u projektu pored aktivnog sudjelovanja učenika sudjeluju i njihovi roditelji i nastavnici.

Škole sudionice u projektu, OŠ „Miroslav Antić” s Palića i OŠ „10. oktobar” iz Subotice, dobile su nagradne vaučere u iznosu od po 30.000 dinara za kupnju školskog pribora. Posebne nagrade dobilo je 11 nastavnika-mentora, a 19 učenika iz OŠ „Miroslav Antić” i 25 iz OŠ „10. oktobar” dobili su vaučere za kupnju u jednoj subotičkoj knjižari. Vaučeri su vrijednosti od po 1.000, odnosno 2.000 dinara.

12661_2.jpg

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
FONDACIJA ZA POMOĆ PRI LIJEČENJU TEŠKO OBOLJELE DJECE I MLADEŽI
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mjesne zajednice
Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Strategija razvoja
The International Festival of Children’s Theatres   (22.09.2019.-27.09.2019.)