Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otvoren Međunarodni i regionalni „Subotički sajam 2019“

30.05.2019.

U Subotici je danas počeo trinaesti Međunarodni i regionalni „Subotički sajam” na kome će se do subote 1. lipnja, na oko 1.800 četvornih metara izložbenog prostora u i oko subotičke Dvorane sportova, na 33 štanda, predstaviti 190 izlagača iz Italije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Republike Srpske, Crne Gore, Češke i Srbije. Partner Sajma je Italija. Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

12650_1.jpg

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što godina u kojoj Italija i Srbija obilježavaju 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva protječe i u znaku dobrih odnosa između grada Subotice i veleposlanstva Italije, otvaranja novih pogona talijanskih investitora, intenziviranja gospodarske suradnje s tvrtkama iz te zemlje koje posluju u našem gradu i širenja kulturnih veza s Talijanskim kulturnim centrom.

On je rekao da je partner ovogodišnjeg sajma Republika Italija, sa svojim diplomatskim, gospodarskim i kulturnim institucijama i tvrtkama, i da je vodeća tema Sajma utjecaj IT sektora i digitalizacije na razvitak gospodarstva i suradnja obrazovanja i gospodarstva, jer je, kako je naveo, subotička lokalna samouprava na vrijeme prepoznala važnost povezivanja informacijskih tehnologija s ostalim gospodarskim granama, prednosti dualnog obrazovanja i značaj partnerstva između obrazovnih institucija i gospodarstva.

– Na području grada Subotice i općina Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Ada i Kanjiža, posluje 86 gospodarstvenih društava i 156 poduzetnika čija je pretežna djelatnost računalno programiranje i pružanje konzultantskih usluga u području informacijsko komunikacijskih tehnologija. Tijekom proteklih nekoliko godina, broj aktivnih gospodarskih subjekata i broj zaposlenih u ovim djelatnostima u konstantnom je porastu, kao i poslovni prihodi i strane izravne investicije – istaknuo je Bogdan Laban.

12650_2.jpg

Kada je riječ o dualnom obrazovanju, podsjetio je, grad Subotica jedan je od pionira dualnog obrazovanja u Republici Srbiji, da se od školske 2016/2017. godine dualno obrazovanje provodi u tri subotičke srednje škole: Ekonomskoj školi "Bosa Milićević", Politehničkoj školi i Tehničkoj školi "Ivan Sarić" i da će se od školske 2019/2020. godine provoditi i u Kemijsko-tehnološkoj školi.

– Grad Subotica, također, u cilju neometanog funkcioniranja lokalne zajednice vodi računa da potiče upis učenika na deficitarne obrazovne profile, stimulira učenike prvih razreda srednjih škola trogodišnje struke, dodjeljujući 30 stipendija učenicima koji pohađaju nastavu kroz dualno obrazovanje – naglasio je gradonačelnik Laban, i dodao da će, u okviru programa Sajma, biti održani i poslovni forum, B2B razgovori i više tribina, predavanja i prezentacija inozemnih i domaćih tvrtaka.

Tijekom ceremonije svečanog otvorenja prisutnima su se obratili i potpredsjednik Pokrajinske vlade i pokrajinski tajnik za gospodarstvo i turizam Ivan Đoković, ekonomski ataše veleposlanstva Republike Italije u Beogradu, Fabricio Kosimi, i direktor Sektora regionalne gospodarske komore pri Gospodarskoj komori Srbije u Beogradu, Miloš Jelić.

Đoković je istaknuo da je Subotica lokomotiva gospodarskog razvitka cijele Vojvodine i naglasio da je posebno ponosan na projekt izgradnje akva parka na Paliću, koji treba biti katalizator daljnjih investicija i razvitka Palića kao turističkoga odredišta.

12650_3.jpg

- Investicije talijanskih tvrtki su na drugom mjestu u Vojvodini, s 9,7 posto sudjelovanja u izravnim investicijama, a do sada je investirano više od 842 milijuna eura, pre svega u agro industriju, sektor oplemenjivanja ali i financijski sektor u Vojvodini – rekao je Ivan Đoković.

Fabricio Kosimi je naglasio da je Italija veoma značajan partner za Srbiju.

- Veliki broj talijanskih poduzeća nalazi se u Srbiji, Vojvodini, dok u Subotici posluje njih desetak i nadamo se da će ih biti još. Očekujemo da će se naša suradnja ubuduće intenzivno razvijati – kazao je Kosimi.

Miloš Jelić je rekao da je u prošloj godini bilo 19 ovakvih sajmova, a da će ih ove godine biti 20.

- Prošle godine, 298 tvrtki iz Srbije našlo se na međunarodnim sajmovima, gdje je sklopljeno više od 7.000 kontakata, a dogovoreni su novi poslovi čija je vrijednost više od 45 milijuna eura – naveo je Jelić.

12650_4.jpg

„Subotički sajam 2019” će 30. i 31. svibnja biti otvoren od 10 do 19 sati, dok će u subotu, 1. lipnja, na dan zatvaranja, biti otvoren do 14 sati. Ulazak za sve posjetitelje je besplatan.

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
FONDACIJA ZA POMOĆ PRI LIJEČENJU TEŠKO OBOLJELE DJECE I MLADEŽI
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mjesne zajednice
Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Strategija razvoja
The International Festival of Children’s Theatres   (22.09.2019.-27.09.2019.)