Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Aktuelnosti

Veleposlanik Austrije posjetio Suboticu

05.02.2019.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban primio je danas u posjet veleposlanika Austrije u Republici Srbiji Nikolausa Lutterottija s kojim je razgovarao o odnosima dvaju zemalja, robnoj razmjeni ove regije s Austrijom, gospodarskim, infrastrukturnim, turističkim i kulturnim potencijalima našega grada i intenziviranju suradnje između grada Subotice i veleposlanstva Austrije.

12385_1.jpg

Poželivši dobrodošlicu veleposlaniku Lutterottiju, gradonačelnik Laban je izrazio zahvalnost Vladi Austrije na podrški koju pruža Srbiji u procesu europskih integracija i otvaranju novih poglavlja. Istaknuo je kako vjeruje da će Njegova ekselencija svojim zalaganjem pridonijeti daljnjem unaprjeđenju sveukupnih odnosa između dvaju država.

On je veleposlaniku Austrije predstavio gospodarske, infrastrukturne, kulturno-historijske i turističke potencijale Subotice i Palića, projekte koje grad Subotica realizira i planove razvoja našeg grada.

Naglasio je da je Austrija veoma važan vanjskotrgovinski partner Srbije, da je značajan partner i Regionalne gospodarske komore Sjevernobačkog upravnog okruga i da je ta zemlja, kada je riječ i o izvozu, i o uvozu s ovog područja, prošle godine bila na trećem mjestu, iza Njemačke i Mađarske.

Gradonačelnik Laban je naveo da je na području RGK Sjevernobačkog upravnog okruga  – koje obuhvaća općine Ada, Bačka Topola, Kanjiža, Mali Iđoš, Senta i grad Suboticu – ukupna robna razmjena s Austrijom u razdoblju siječanj-studeni 2018. godine iznosila 170,8 milijuna dolara, da je to 10,7 posto od ukupne robne razmjene na razini ove gospodarske komore i da je, u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, ona veća za 13 posto.

Veleposlanik Lutterotti je zahvalio na dobrodošlici i podcrtao da Srbija treba biti dijelom Europske unije i da na putu k ostvarenju toga cilja može računati na podršku i pomoć Beča.

Lutterotti je rekao da je za Austriju Srbija važan i pouzdan partner i da su austrijske tvrtke zainteresirane za investiranje i u Suboticu. Uz konstataciju da je povoljan geografski položaj Subotice izuzetno bitan za privlačenje investicija, istaknuo je da će veleposlanstvo Austrije u Beogradu pružiti podršku subotičkoj lokalnoj samoupravi u dovođenju novih investitora iz Austrije. On je predložio da se, u okviru kulturne suradnje, i Subotica svrsta među deset općina i gradova u kojima će se prikazivati kratkometražni austrijski filmovi.

Sugovornici su se složili u ocjeni da prostora za suradnju ima u gotovo svim područima i da se ona može proširiti, posebno u gospodarstvu, kulturi, turizmu i obrazovanju. 

Susretu gradonačelnika Bogdana Labana i veleposlanika Nikolausa Lutterottija, održanom u Zelenoj dvorani Gradske kuće, prisustvovali su trgovinska savjetnica pri veleposlanstvu Austrije Erika Teoman-Brenner, član Gradskog vijeća zadužen za područje turizma, investicija i međunarodne suradnje Srđan Samardžić i direktor Javnog poduzeća za upravljanje putovima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, veleposlanik Lutterotti je, u okviru prvoga posjeta Subotici, u Gospodarskoj zoni „Mali Bajmok“ obišao tvrtku „Siemens“.

KONTAKT CENTAR 024
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mjesne zajednice
Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Strategija razvoja