Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Exchange 5
Aktuelnosti

Veleposlanik Austrije posjetio Suboticu

05.02.2019.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban primio je danas u posjet veleposlanika Austrije u Republici Srbiji Nikolausa Lutterottija s kojim je razgovarao o odnosima dvaju zemalja, robnoj razmjeni ove regije s Austrijom, gospodarskim, infrastrukturnim, turističkim i kulturnim potencijalima našega grada i intenziviranju suradnje između grada Subotice i veleposlanstva Austrije.

12385_1.jpg

Poželivši dobrodošlicu veleposlaniku Lutterottiju, gradonačelnik Laban je izrazio zahvalnost Vladi Austrije na podrški koju pruža Srbiji u procesu europskih integracija i otvaranju novih poglavlja. Istaknuo je kako vjeruje da će Njegova ekselencija svojim zalaganjem pridonijeti daljnjem unaprjeđenju sveukupnih odnosa između dvaju država.

On je veleposlaniku Austrije predstavio gospodarske, infrastrukturne, kulturno-historijske i turističke potencijale Subotice i Palića, projekte koje grad Subotica realizira i planove razvoja našeg grada.

Naglasio je da je Austrija veoma važan vanjskotrgovinski partner Srbije, da je značajan partner i Regionalne gospodarske komore Sjevernobačkog upravnog okruga i da je ta zemlja, kada je riječ i o izvozu, i o uvozu s ovog područja, prošle godine bila na trećem mjestu, iza Njemačke i Mađarske.

Gradonačelnik Laban je naveo da je na području RGK Sjevernobačkog upravnog okruga  – koje obuhvaća općine Ada, Bačka Topola, Kanjiža, Mali Iđoš, Senta i grad Suboticu – ukupna robna razmjena s Austrijom u razdoblju siječanj-studeni 2018. godine iznosila 170,8 milijuna dolara, da je to 10,7 posto od ukupne robne razmjene na razini ove gospodarske komore i da je, u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, ona veća za 13 posto.

Veleposlanik Lutterotti je zahvalio na dobrodošlici i podcrtao da Srbija treba biti dijelom Europske unije i da na putu k ostvarenju toga cilja može računati na podršku i pomoć Beča.

Lutterotti je rekao da je za Austriju Srbija važan i pouzdan partner i da su austrijske tvrtke zainteresirane za investiranje i u Suboticu. Uz konstataciju da je povoljan geografski položaj Subotice izuzetno bitan za privlačenje investicija, istaknuo je da će veleposlanstvo Austrije u Beogradu pružiti podršku subotičkoj lokalnoj samoupravi u dovođenju novih investitora iz Austrije. On je predložio da se, u okviru kulturne suradnje, i Subotica svrsta među deset općina i gradova u kojima će se prikazivati kratkometražni austrijski filmovi.

Sugovornici su se složili u ocjeni da prostora za suradnju ima u gotovo svim područima i da se ona može proširiti, posebno u gospodarstvu, kulturi, turizmu i obrazovanju. 

Susretu gradonačelnika Bogdana Labana i veleposlanika Nikolausa Lutterottija, održanom u Zelenoj dvorani Gradske kuće, prisustvovali su trgovinska savjetnica pri veleposlanstvu Austrije Erika Teoman-Brenner, član Gradskog vijeća zadužen za područje turizma, investicija i međunarodne suradnje Srđan Samardžić i direktor Javnog poduzeća za upravljanje putovima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, veleposlanik Lutterotti je, u okviru prvoga posjeta Subotici, u Gospodarskoj zoni „Mali Bajmok“ obišao tvrtku „Siemens“.

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
FONDACIJA ZA POMOĆ PRI LIJEČENJU TEŠKO OBOLJELE DJECE I MLADEŽI
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mjesne zajednice
Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Strategija razvoja
Interetno festival  (22.08.2019.-26.08.2019.)
Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/subotica/tmp) in Unknown on line 0