Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Aktuelnosti

Spektakularni koncert Srbskih pravoslavnih pojaca

18.06.2018.

Minutom šutnje u čast nastradalog dječaka Alekse Dimitrova i himnom „Bože pravde“ koju su izveli đaci subotičkih škola, sudionici projekta pod nazivom „Srpska tradicija kroz muziku“,  spektakularni koncert na prepunoj Ljetnoj pozornici na Paliću održali su Srbski pravoslavni pojci iz Beograda, koji su za svoj rad na očuvanju srpske tradicijske glazbe 2013. godine blagosljoveni od Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.

11947_1.jpg

U svrhu očuvanja srpske tradicionalne glazbe, bogatim repertoarom duhovnih, nacionalnih i etno pjesama razgalili su srca svih ljubitelja ove vrste glazbe. Ozračje srednjovjekovne građevine kombiniran s nošnjom i scenskim nastupom acapella sastava, odavao je nesvakidašnji sklad i  posebnu draž, i na veličanstven način dočarao doba opjevano u pojanju.

Bogat repertoar koji veliki broj pjesama čuva od zaborava, upotpunili su članovi Muzičkog ateljea  „Iskon Etno“ koji su nastupili kao gosti na koncertu, a Srbski pravoslavni pojci, prvi put u svom postojanju, uručili su Blagodarje, posebnu povelju zahvalnosti, na potpori u očuvanju srpske tradicionalne glazbe i tradicije općenito, gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu i Jasmini Stevanović.

Zahvaljujući se na Blagodarju, Jasmina Stevanović je prisutnima rekla da se „po mnogo čemu razlikujemo jedni od drugih, ali vjera u pravoslavlje je nešto što nas treba okupiti i sjediniti u namjeri očuvanja vlastito bogato kulturno i historijsko naslijeđe, jer bez jezika, vjere i povijesti narod i nismo“.

11947_2.jpg

KONTAKT CENTAR 024
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mjesne zajednice
Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Strategija razvoja