Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vijesti iz obrazovanja

Promicanjem humanih vrijednosti do prevencije nasilničkog ponašanja

02.03.2018.

Ove godine četiri osnovne škole – „Matko Vuković“, „Szécsenyi István“, „Sonja Marinković“ i Školski centar s domom učenika „Dositej Obradović“ – bit će obuhvaćene programom Promicanje humanih vrijednosti, u cilju prevencije nasilničkog ponašanja među djecom školske dobi, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u Crvenom križu. Program počinje 12. ožujka i obuhvaća učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

11709_1.jpg

Članica Gradskog vijeća zadužena za područje obrazovanja, Nataša Aleksić, istaknula je da do nje nisu stizale pritužbe u slučajevima vršnjačkog nasilja, što znači da su škole uspješno rješavale ovakve slučajeve.

– Program edukacije djece u ranoj dobi daje rezultate. S moje pozicije vidi se taj rad, ukoliko ima nasilničkog ponašanja škole i sama djeca zahvaljujući ovim edukacijama to rješavaju na normalan način, pa nemam žalbi na ovu temu. Samo dobra prevencija pomaže nam stvoriti dobro i zdravo društvo – naglasila je Nataša Aleksić.

Program je osmišljen s idejom utjecaja na usvajanje pravila ponašanja, poštivanje različitosti i zdravih stilova života kod djece u najranijoj školskoj dobi.

– Zamisao je bila što ranije započneti s promocijom poštovanja različitosti, druga, prijatelja, roditelja, nastavnika, učitelja i jednog zdravog ponašanja u školi, obitelji i na ulici. Kada govorimo o različitosti prihvaćati sve razlike, bilo da je riječ o nacionalnim, vjerskim, kao i po boji kože – rekao je Predrag Milanović, koordinator programa.

Prošle godine, ovim projektom bile su obuhvaćene dvije osnovne škole – „Matko Vuković“ i „Szécsenyi István”.

Ravnateljice ovih škola Mirjana Stevanović i Vesna Weiss objasnile su koliko je važno sudjelovanje škola kao partnera u ovom programu, jer djeca uče prepoznati nasilje i osnažuju se obratiti se mjerodavnima ukoliko je to potrebno, bez straha da će biti „tužibabe“.

Učenicima nižih razreda osnovnih škola predavanja će držati vršnjački edukatori kojih će ove godine biti 12 više u odnosu na prošlu godinu, kada je s djecom radilo 26 edukatora.

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
FONDACIJA ZA POMOĆ PRI LIJEČENJU TEŠKO OBOLJELE DJECE I MLADEŽI
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mjesne zajednice
Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Strategija razvoja